Hur ser LHC:s framtid ut med Niclas Björkman vid rodret

Home » Hur ser LHC:s framtid ut med Niclas Björkman vid rodret

Niclas Björkman blev för nyligen ny klubbdirektör för Linköping Hockey Club. Ett välkommet beslut efter två år av temporära och tillförordnade lösningar. Vad kommer detta betyda för LHC på kort och lång sikt?

Niclas Björkman kommer närmast från Ramirent, Saint-Gobain och Lindab. Han har med andra ord jobbat i 28 år med leveranser inom byggbranschen, vilket betyder att han har erfarenhet från en organisation som liknar LHC:s. Kombinerat med hans engagemang för LHC som partner, att han har den näst högsta utbildningsnivån inom Svenska Ishockeyförbundets tränarutbildning, och hans roll som tidigare ungdomsledare, gör det honom sammantaget till en lovande direktör för det nya uppdraget.

Niclas Björkman har tillsammans med övriga delar av organisationen från initiering fokuserat på det strategiska arbetet. Ett av de senaste besluten är att göra Klas Östman som huvudtränare för Linköpings herrlag. Ett kontrakt som gäller till 2025.

Därutöver har man precis stärkt sin sportsliga ledning med en ny sportchef – Peter Jacobson som just skrivit på ett treårigt avtal med LHC. Även om Peter Jacobson varit på gång att bli spelare i LHC “en gång i tiden”, räknas han som en frisk fläkt “utifrån”, vilket Niclas Björkman ser som en positiv vitamininjektion.

Hur ska den som vill lägga odds på de matcher LHC spelar resonera med tanke på detta?

På väg mot ännu bättre odds?

Som Peter Jacobsen framhåller finns det en tro och offensiv satsning i LHC idag och att man jobbar strategiskt framåt. Klubben förstår vikten av kontinuitet. Det är den sammantagna bilden av ommöbleringen på toppen, vilket stärker Linköping som ett långsiktigt hållbart lag.

Klubben ligger vid skrivandets stund elva, men på samma poäng som nummer tio som är Brynäs. Det betyder att Linköping måste ta sju poäng på de åtta kvarvarande matcherna för att den här säsongen ska bli bättre än den föregående – poängmässigt.

För juniorlagen ser det lovande ut, menar ledningen, och man tror att J20 hänger med i toppskiktet av Topp tio-serien med ett stort kliv in i slutspelet som ett av de högst rankade lagen. För J18 framhåller man att det varit en tuff höst, men att man trots detta fått spela i fortsättningsspelen. Klubbens egen bedömning är att de ska ta sig in slutspelet med självklarhet.

Med Niclas Björkman som direktör och Klas Östman som huvud-coach för herrsidan av LHC, visat att man är mån om en strategisk nytändning.

Klas Östman som jobbat som juniortränare i Linköping mellan 2017 och 2013, samt assisterande tränare för SHL mellan 2015 och 2019 kommer således inte in som en joker. Han har också arbetat två år som huvudtränare för Zug, det schweiziska hockeylaget.

Med tre positiva ledare på de två viktigaste positionerna för LHC, bådar onekligen gott för LHC. Samtidigt är det en bit kvar innan publiken fyller hemma-arena som före pandemin. Sedan slutet av september 2021 har maxtaket för antalet besökare på offentliga evenemang från och med den 29 september.

Eftersom organisationen var mindre förväntade klubben en viss omställningsperiod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *