Berömda målvakten och Chicago Blackhawks-legenden Tony Esposito dör 78 år gammal

Home » Berömda målvakten och Chicago Blackhawks-legenden Tony Esposito dör 78 år gammal

Blackhawks ledare i vinster och att ha hållit nollan hade kämpat mot bukspottskörtelcancercancer.

Berömda målvakten Tony Esposito har avlidit 78 år gammal. Chicago Blackhawks-ikonen kämpade mot bukspottskörtelcancer, enligt lagägaren Rocky Wirtz.

NHL-kommissionären Gary Bettman sa i ett uttalande:

National Hockey League, Chicago Blackhawks och staden Chicago förlorade en älskad medlem i hockeyfamiljen tidigare idag med Tony Espositos bortgång. Från hans ankomst till Windy City i slutet av 1960-talet genom en lysande spelkarriär och decennier som en franchiseikon, lämnade Tony ett outplånligt märke – både på isen och i samhället – under de nästkommande 52 åren.

Uttalandet fortsatte och löd:

“Det var Espositos stil, karisma och hjärta som gjorde honom mest älskad av hockeyfans, inte bara i Chicago utan i hela NHL.”Tony O”var en hård konkurrent som också var stolt över att vara underhållare, oavsett om det var med sin banbrytande fjärilstil under hans aktiva tid eller interaktion med fans över hela ligan som en av spelets stora ambassadörer. Hockeyvärlden kommer att sakna honom mycket. “

Esposito gick med i Montreal Canadiens under säsongen 1968-69, hans första NHL-lag och endast den tredje amerikanska college-spelaren som valdes ut av ett NHL-lag.

Han gick med i Blackhawks under säsongen 1969–70 när Chicago tog Esposito från Montreal genom avstående.

Esposito gjorde ett intryck direkt i Chicago och blev med i All-Star under sin första hela säsong med laget. Han skulle bli en fyrfaldig All-Star i slutet av sin karriär. Hans CV innehåller också Calder Trophy för årets nybörjare och Vezina Trophy för NHL:s bästa målvakt tre gånger.

Han spelade 15 år med Blackhawks och är den alla tiders franchiseledaren med att ha hållit nollan (74) och karriärsegrar (418).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *