Fotbollslandslaget med ännu en svidande förlust

Home » Fotbollslandslaget med ännu en svidande förlust

Det blev under lördagskvällen ännu en otroligt svidande förlust för det svenska fotbollslandslaget. 4-1 krossade Serbien vår blågula landslag med och det råder inget snack om att det var många år sedan som fotbollslandslaget presterade ett så pass dåligt spel och med så pass löpande dåliga resultat.

För alla som gillar betting på fotboll så var bortamatchen mot Serbien en mer eller mindre öppen historia men när matchklockan till slut stod på 90 minuter så var det ett krossat och ett otroligt frustrerat svensk landslag som stod kvar på planen.

Utklassningen innebär att detta var den sjunde förlusten på de nio senaste spelade matcherna för Sverige, i denna statistik så räknas dubbla förluster mot Serbien och Norge in samt en förlust borta mot Georgien.

Ett faktum är att de svenska herrarna trots ett bättre lag på pappret kanske än någonsin tidigare ändå har tappat mark mot de bättre landslagen och där luckan bara ökat mellan Sverige och tex Spanien, Italien och England.

Luckan till de som tidigare var sämre landslag har också blivit mindre och i vissa fall så har även landslag som tidigare varit sämre än Sverige nu sprungit om i utvecklingen, här tänker vi närmare på våra nordiska grannar som Norge och Finland.

Varför ser det då ut som det gör just nu och vad är vägen ut ur denna misär för landslaget? Som vanligt så beror inte spelet och de usla resultaten på en enda faktor utan på flera olika, av vilka vi här själva har försökt att utkristallisera. 

Många olika spelare testas

En viktig faktor till de bristande positiva resultaten den senaste tiden beror såklart på att förbundskapten Janne Andersson passar på att testa många olika spelare på många olika positioner nu när det inte väntar något VM-slutspel i Qatar i vinter för svensk del.

Det verkar heller inte finnas någon röd tråd i spelet och där spelarna själva verkar vara osäkra på hur man ska spela, vilket helt och hållet är en fråga som läggs på förbundskapten Janne Anderssons bord.

Som man på fotbollsbloggen Fotbollskorren.se bland annat påpekar så finns det alltid ett huvudfokus på defensiven och att alltid anpassa det svenska spelet efter hur motståndet ser ut och efter deras taktik istället för att satsa på ett eget spelförande offensivt spel.

Blågult har sällan eller aldrig haft ett så bra offensivt lag på pappret men där vi har förvånansvärt svårt att få ut den enorma potential som spelare som Alexander Isak, Anthony Elanga, Dejan Kulusevski, Jesper Karlsson och Mattias Svanberg m.fl besitter. Just till matchen igår så ska det även sägas att Alexander Isak och Jesper Karlsson saknades på grund av skada. Även när Jesper Karlsson varit frisk så har han trots stor dominans i Nederländska Eredivisie i sitt AZ Alkmaar ännu inte fått chansen på riktigt från Janne Andersson.

Vem ska leda Sverige in i framtiden?

Det kan också kännas som att det ibland sprids en viss känsla av att man är nöjda med när man väl har kvalificerat sig för ett mästerskap, en känsla som absolut inte får finnas. 

Bland experter och supportrar finns ofta ursäkten att vi är ett litet land och att vi ska vara nöjda med att bara få vara med och spela med de stora grabbarna, detta håller heller inte om Sverige ska gå långt i framtida mästerskap.

För att slå hål på denna inställning så är Kroatien ett land som inte ens har halva storleken av Sveriges befolkning och spelade detta till trots ändå final i VM 2018 mot Frankrike (förlust 2-4). 

Danmark är lite mer än hälften så stort till befolkningen som Sverige är och lyckades ändå spela hem EM 1992 när mästerskapet avgjordes i Sverige, ett mästerskap som danskarna egentligen inte ens skulle deltagit i då man fick en fribiljett till mästerskapet på grund av Jugoslaviens bekostnad och kriget på Balkan.

Danmark var dessutom bara en hårsmån från att ta sig hela vägen till EM-final mot Italien 2020 efter att man förlorat först efter förlängning mot hemmanationen England med 1-2. Så ursäkten med att Sverige är ett litet land och därför inte kan gå hela vägen i ett mästerskap är en usel ursäkt som genast måste slås hål på, vilket även detta lyfts fram av Fotbollskorren.

Sverige måste fokusera på ett tekniskt och offensivt spel från tidiga juniorled och där barn och ungdomar leds av inget annat än utbildade tränare och där det hålls en röd tråd i verksamheten oavsett vilken klubb det än gäller i landet.

Något som svenska fotbollsförbundet också behöver titta närmare på är om man alltid måste kontraktera äldre svenska förbundskaptener som ska ta blågult in i framtiden.

Varför inte tänka nytt med en ny hungrig yngre utländsk tränare som kommer in i landslaget med nya tankar, nya ideér och med en ny spelförande offensiv spelstil? Finns möjligheten att skapa en ledar- eller mentorroll för Zlatan Ibrahimovic i landslaget? 

De flesta av dagens unga spelare har vuxit upp med Zlatan som sin stora idol och kommer att kunna lära sig enormt mycket av Zlatans inställning och expertis gällande vad det är som krävs som individ för att kunna prestera som bäst när det gäller som allra mest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *