Sveriges 13 bästa fotbollsspelare genom tiderna

Home » Sveriges 13 bästa fotbollsspelare genom tiderna

Sverige har en lång och stolt historia av framgångsrika fotbollsspelare. Med en befolkning omkring 10 miljoner personer har landet överraskande nog fostrat ett stort antal internationellt erkända talanger inom sporten. Dessa svenska spelare har inte bara lämnat avtryck på den inhemska fotbollsfältet, utan även på världsscenen.

Många av dessa spelare har gått från att vara lokala hjältar till internationella ikoner och landslagets stjärnor. “Sveriges 13 bästa fotbollsspelare genom tiderna” kommer inte vara en enkel uppgift då det finns många att välja mellan och såklart är det något subjektivt. Samtidigt kan vi ta hänsyn till spelarnas prestationer, statistik och deras bidrag till sina landslag och klubbar som de spelade för.

I vår lista över de 13 bästa fotbollsspelare i Sveriges historia, kommer vi att uppmärksamma några av de mest talangfulla och minnesvärda spelare genom tiderna. Idrottare som inte bara har utmärkt sig på planen, men också har haft stor inverkan på fotbollens utveckling och utmärkelser som sporten har vunnit i Sverige.

1. Zlatan Ibrahimovic

Zlatan föddes den 3 oktober 1981 i Malmö och växte upp i stadsdelen Rosengård. Han räknas som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Ibrahimovic har spelat i flera stora klubbar under sin karriär, bland annat Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain och LA Galaxy. För det svenska landslaget har han gjort 122 landskamper och 62 mål.

Under sin karriär har Zlatan vunnit många titlar och utmärkelser. Några av hans största meriter inkluderar 13 ligatitlar i olika länder (Sverige, Nederländerna, Italien, Spanien och Frankrike), som totalt inkluderar 4 Serie A-titlar, 1 La Liga-titel och 4 Ligue 1-titlar. Han har även vunnit 2 nederländska cupen, 2 italienska cupen, 2 spanska cupen, 3 franska cupen samt 1 engelska cupen. Individuellt har han tilldelats Guldbollen tolv gånger och anses allmänt vara Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna.

Ibrahimovic karriär har varit fylld med minnesvärda ögonblick. Ett av de mest kända ögonblicken är när han gjorde det spektakulära cykelsparksmålet mot England i november 2012 på Friends Arena. Han gjorde dessutom alla fyra målen för Sverige i den matchen, vilket visar prov på hans fantastiska kapabiliteter som fotbollsspelare.

En annan sak vi inte får glömma är Zlatans partnerskap med spelbolaget BetHard, där han och Dragomir Mrsic gjorde en rad reklamfilmer med budskapet: “Be soft, Bet hard”.

Zlatan fick en hel del kritik för sitt samarbete med spelbolaget, som vid tidpunkten var ett casino utan licens inom Sverige (den nya spelregleringen var vid tidpunkten ett år bort).

2. Gunnar Gren

Gunnar Gren var en framstående svensk fotbollspelare som spelade i flera klubbar under sin karriär. Han debuterade i Allsvenskan med Gårda BK år 1938 och spelade senare för klubbar som IFK Göteborg, AC Milan och Fiorentina. I Sveriges landslag representerade Gren sitt land i 57 landskamper samt var en del av OS-guld laget 1948 och VM-silver laget 1958.

Under sin fotbollskarriär var Gunnar en imponerande mittfältare som ansågs vara en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Gren var en tekniskt begåvad spelare med en exceptionell bollkontroll och känslighet för passningar, vilket gjorde honom till en viktig kugge i sina lag och landslaget.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken med Gunnar Gren var hans insats i OS 1948 där han hjälpte Sverige att vinna guld och väckte internationell uppmärksamhet. Också senare, efter att ha hjälpt Sverige till VM-silver på hemmaplan 1958, cementerade han sin plats i fotbollshistorien och som en av landets mest talangfulla spelare.

Hans skicklighet uppmärksammades även av den internationella fotbollsvärlden, vilket ledde till engagemang med stora klubbar som AC Milan och Fiorentina. Där han fortsatte att visa sin talang på högsta nivå och bidrog till att ge den svenska fotbollen ett ansikte utåt i en tid där svensk fotboll såg sin största framgång och uppmärksamhet.

3. Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl, även känd som “Il Cannoniere”, är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han spelade i klubbar som Degerfors, IFK Norrköping, Milan, Roma och Karlstad BIK. Nordahl representerade det svenska landslaget i 33 matcher och gjorde imponerande 43 mål under perioden 1942-1948.

Nordahl var en mycket framgångsrik spelare och har en lång lista av meriter: OS-guld, italiensk och svensk mästare, skyttekung i Serie A fem gånger och allsvensk skyttekung fyra gånger. Han blev utsedd till Sveriges bäste fotbollsspelare med Guldbollen 1947 och 1948 var han skyttekung i OS-turneringen. Han är också en av världens 25 bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Gunnar Nordahl värvades av AC Milan och blev därmed Sveriges första fotbollsproffs någonsin. Ännu idag är Nordahl AC Milans mesta målskytt genom tiderna, med otroliga 221 mål. Han innehar även rekordet för flest mål för en enskild klubb i Serie A. Detta visar att han var en fantastisk målskytt och en av de största fotbollsspelarna i svensk historia.

Under sin karriär hade Nordahl flera minnesvärda ögonblick. Ett av de mest kända är hans osannolika mål mot Fiorentina där han, trots att han var omringad av försvarare, lyckades skjuta bollen över målvakten och in i mål. Detta mål är fortfarande känt som ett av de vackraste målen i Serie A historia.

4. Henrik Larsson

Henrik Larsson är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Han har spelat i klubbar som Högaborgs BK, Helsingborgs IF, Feyenoord, Celtic FC, FC Barcelona och Manchester United. Larsson har också representerat Sveriges landslag i 106 landskamper och har en mängd meriter från sin karriär.

Några av Larssons meriter inkluderar ett VM-brons 1994 med Sverige, fyra ligamästerskap i Skottland med Celtic FC samt två spansk ligamästerskap med FC Barcelona. Han vann Guldskon 2001, utmärkelsen som går till säsongens främste målskytt i de europeiska ligorna.

Henrik Larssons karriär inleddes i Högaborgs BK, för att sedan fortsätta i Helsingborgs IF där hans talang började bli uppmärksammad på allvar. Det var i sin tid i Celtic FC som han fick sitt stora genombrott och blev en av Europas mest framstående målskyttar. Under sin tid i Celtic gjorde han sammanlagt 242 mål, vilket etablerade hans rykte som en av Europas bästa anfallare.

Ett minnesvärt ögonblick från Larssons karriär var hans otroliga mål mot Valencia i UEFA-cupen 2001. Han lobbade bollen över Valencias målvakt från en nästintill omöjlig vinkel och landade den perfekt i mål. Larsson visade med målet både sin teknik och sitt känsla för spelet.

Ett annat minnesvärt ögonblick från Larssons karriär var när han spelade en avgörande roll i att hjälpa FC Barcelona till seger i Champions League-finalen 2006. Han assisterade båda målen i Barcelonas 2-1-vinst över Arsenal, vilket visade hans förmåga att göra skillnad i de största matcherna.

Henrik Larsson kommer för alltid att vara ihågkommen som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och en stor internationell stjärna. Med sina fantastiska prestationer och meriter i både klubb- och landslagssammanhang har han verkligen satt sitt avtryck i fotbollshistorien.

5. Kurt Hamrin

Kurt Hamrin var en framstående svensk fotbollsspelare, mest känd som högerytter. Under sin karriär spelade han för flera kända klubbar, bland annat AIK, Juventus, Padova, Fiorentina, Milan, Napoli och IFK Stockholm. Hamrin representerade även det svenska landslaget i 32 matcher och gjorde 17 mål under den tiden.

Hamrin ses ofta som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, och hans meritlista är imponerande. Några av hans mest noterbara prestationer inkluderar att ha vunnit VM-silver med Sverige 1958, samt att bli dubbel Cupvinnarcupmästare och Europacupmästare på klubblagsnivå.

Kurt Hamrins karriär sträckte sig över flera decennier, från 1950-talet till början av 1970-talet. Han var en viktig del av det svenska landslaget som nådde VM-finalen 1958, då laget spelade på hemmaplan.

Ett minnesvärt ögonblick från Hamrins karriär var hans fantastiska prestation under VM i Sverige 1958. Han spelade en nyckelroll i lagets framgång och var en av de stora stjärnorna under mästerskapet. Han gjorde bland annat två mål och skapade flera målgivande passningar i turneringen. Detta hjälpte Sverige att nå VM-finalen där de slutligen förlorade mot Brasilien.

Kurt Hamrin var en skicklig och målfarlig fotbollsspelare med en betydande roll, både på nationell och internationell nivå, i svensk fotbollshistoria.

6. Bosse Larsson

Bosse Larsson spelade för klubbarna Malmö FF, Stuttgart och Trelleborg. Han spelade totalt 70 landskamper för det svenska fotbollslandslaget och gjorde 17 mål under perioden 1964-1978. Några av hans meriter inkluderar deltagande i tre VM-slutspel, sex SM-guld, tre gånger allsvensk skyttekung, svensk cupvinnare fyra gånger och två gånger Guldbollen-vinnare.

Bo “Bosse” Larsson föddes den 5 maj 1944 i Malmö och räknas som en av stadens största och mest inflytelserika spelare genom tiderna. Under 1970-talet var han en profilerad spelare i det svenska fotbollslandslaget och hade många viktiga bidrag som anfallare, mittfältare och även försvarare.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från Bosse Larssons karriär var när han gjorde ett vackert mål under VM 1974, som var en viktig faktor för Sveriges framgång. Ett annat ögonblick som uppmärksammas var när han räddade en viktig match för Malmö FF med en avgörande insats i försvarsspelet.

Bosse Larsson har haft en lång och imponerande fotbollskarriär och har lämnat sina spår i svensk fotbollshistoria som en av de främsta spelarna genom tiderna.

7. Torbjörn Nilsson

Torbjörn Nilsson, född 9 juli 1954 i Västerås, är en svensk fotbollstränare och före detta fotbollsspelare. Nilsson är allmänt ansedd som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han är IFK Göteborgs bäste målskytt genom tiderna med sammanlagt 332 mål.

Under sin karriär spelade Torbjörn Nilsson för följande klubbar:

 • IFK Göteborg
 • Kaiserslautern (Serie A)
 • Halmstads BK
 • Fortuna Düsseldorf (Bundesliga)

Han spelade även 58 landskamper för Sveriges herrlandslag i fotboll och gjorde 18 mål. Några av hans meriter inkluderar att han var en del av det svenska lag som vann UEFA-cupen 1982 och semifinalplats i Europacupen 1986.

Torbjörn Nilssons karriär var framgångsrik och minnesvärd. Ett av hans mest kända ögonblick var under UEFA-cupseger 1982, där han spelade en avgörande roll för IFK Göteborgs seger. Nilsson var känd för sin målfarlighet, snabbhet och finess, vilket gjorde att han kallades “Gud” av IFK Göteborgs-supportrarna.

Ett annat minnesvärt ögonblick från hans karriär var under ett derby mellan IFK Göteborg och Örgryte IS, där Torbjörn Nilsson gjorde ett fantastiskt mål som blev en klassiker i svensk fotbollshistoria. Hans stora fotbollstalang och framgångar på planen kommer för alltid att vara en del av Sveriges stolta fotbollstradition.

8. Tomas Brolin

Tomas Brolin, född 29 november 1969 i Hudiksvall, är en svensk före detta fotbollsspelare som rankas bland Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Under sin karriär spelade han för följande klubbar:

 • Malmö FF
 • Parma
 • Leeds United
 • FC Zürich
 • Crystal Palace
 • Hudiksvalls ABK

Han har representerat det svenska landslaget i 47 landskamper och är mest känd för sina framträdanden under fotbolls-VM 1994 i USA, där han tillsammans med sina lagkamrater lyckades ta hem VM-brons, vilket var en stor prestation för Sverige inom fotbollsvärlden.

En av de mest minnesvärda ögonblicken i Tomas Brolins karriär är hans avgörande mål i 1994 års VM-kvartsfinal mot Rumänien. Det var en mycket jämn och dramatisk match som till slut avgjordes på straffar. Brolin var en av de spelare som klev fram och slog en av de avgörande straffarna som säkrade Sveriges plats i semifinalen.

Tomas Brolin kommer även ihåg för sin vinnande och ledande inställning, vilket gjorde honom till en bidragande faktor till Sveriges framgångar under 1990-talet. Hans livliga spelstil, snabbhet och skott precision skapade en unik talang inom svensk fotboll, och han kommer alltid att vara en del av Sveriges rika fotbollshistoria.

9. Nils Liedholm

Nils Liedholm, född 8 oktober 1922 i Valdemarsvik och död 5 november 2007 i Cuccaro Monferrato, Piemonte i Italien, var en framstående och talangfull svensk fotbollsspelare. Under sin långa och framgångsrika karriär representerade han klubbar som Sleipner, IFK Norrköping och Milan. Han spelade totalt 23 landskamper för Sverige och gjorde 12 mål åren 1947-1958. Liedholm räknade med imponerande meriter som OS-guld 1948, VM-silver 1958 och var italiensk mästare både som spelare och tränare.

Nils Liedholms karriär tog fart på 1950-talet när han tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl, bildade den svenska trion Gre-No-Li i AC Milan. Trion utmärkte sig för deras gemensamma spel- och målsinne, och de uppnådde stora framgångar på såväl klubblags- som landslagsnivå. Liedholm var en skicklig spelfördelare och hade en fingertoppskänsla när det gällde att passa lagkamrater och sätta upp avgörande målchanser.

Ett minnesvärt ögonblick från Nils Liedholms karriär var i VM-finalen 1958. Där blev Liedholm historisk genom att göra det snabbaste målet i en VM-final någonsin vid det tillfället. Endast 2 minuter och 35 sekunder in i matchen mot Brasilien, dribblade han sig förbi flera motståndare och placerade bollen elegant bakom den brasilianska målvakten Gilmar.

En annan höjdpunkt var deras framgångar med AC Milan. Liedholm, tillsammans med Gren och Nordahl, var med och ledde klubben till flera italienska mästerskap. Deras lag Sinne och förmåga att samarbeta och förstå varandras spelstil var en bidragande faktor till Milans dominans under denna tid.

Nils Liedholm var utan tvivel en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och hans arv som en intelligent spelfördelare och hans framgångar både på och utanför planen har säkerställt hans plats i fotbollshistorien.

10. Patrik Andersson

Patrik Andersson var en framstående svensk fotbollsspelare som spelade som försvarare under sin karriär. Han föddes den 18 augusti 1971 och spelade för flera kända klubbar som Malmö FF, Blackburn Rovers, Borussia Mönchengladbach, Bayern München och Barcelona.

Under sin tid som aktiv fotbollsspelare blev Andersson inkluderad i UEFA världslag 2001 och tilldelades Guldbollen två gånger, 1995 och 2001, som Sveriges bästa fotbollsspelare. Utöver detta invaldes han i Svensk fotbolls Hall of Fame 2015 som dess medlem nr 54.

Anderssons mest minnesvärda stund i karriären inträffade under hans tid i Bayern München, då hans avgörande mål i sista matchen säsongen 2000/01 säkrade klubbens tyska mästartitel. Det var en betydande prestation som etablerade honom som en av de bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna.

Patrik Anderssons fotbollskarriär var en familjeaffär, med både hans far, Roy Andersson, och hans bror, Daniel Andersson, som också spelat fotboll på internationell nivå. Tillsammans är de en av Sveriges mest kända och framgångsrika fotbollsfamiljer.

Anderssons sportsliga prestationer och hängivenhet till fotbollen har inte bara gett honom ett bestående arv inom sportens värld, utan hans namn kommer för evigt att vara inristat i den svenska fotbollshistorien som en av de största.

11. Glenn Strömberg

Glenn Strömberg, född 5 januari 1960 i Göteborg, är en av Sveriges mest framstående fotbollsspelare genom tiderna. Under sin långa och framgångsrika karriär spelade Glenn för följande klubbar:

 • IFK Göteborg
 • Benfica
 • Atalanta

Strömberg representerade även det svenska landslaget och spelade totalt 52 A-landskamper samt gjorde 7 mål för Sverige mellan 1982 och 1990. Bland hans meriter kan nämnas deltagande i ett VM-slutspel, att vara Uefacupmästare, svensk liga- och cupmästare, samt portugisisk mästare. Glenn fick även utmärkelsen Guldbollen som bästa svenska spelare.

I början av sin karriär debuterade Glenn Strömberg för IFK Göteborgs A-lag i april 1979 mot Kalmar FF, där han gjorde mål i sin debutmatch. Hans imponerande prestationer ledde till att han värvades av Benfica och senare av Atalanta, där han skulle tillbringa större delen av sin karriär och bli en nyckelspelare för klubben.

Ett minnesvärt ögonblick från Glenn Strömbergs karriär är hans insats i Uefacupen 1981-82, där han bidrog starkt till IFK Göteborgs framgång. IFK vann turneringen, vilket var första gången ett svenskt lag vann en europeisk klubblagstitel. Detta hjälpte inte bara att sätta klubben på kartan, men också att stärka Glenns position som en av Sveriges mest inflytelserika fotbollsspelare.

12. Ralf Edström

Ralf Edström är född 7 oktober 1952 i Degerfors, Värmland. Han är en svensk före detta fotbollsspelare och anses vara en av de största svenska fotbollsspelarna på 1970-talet. Han spelade för följande klubbar under sin karriär: Degerfors, Åtvidaberg, PSV Eindhoven, IFK Göteborg, Standard Liege, Monaco och Örgryte. Ralf representerade det svenska landslaget i 40 landskamper och gjorde 15 mål mellan åren 1972 och 1980. Under sin karriär vann han ett SM-guld med Åtvidaberg och blev som proffs ligamästare i två europeiska länder samt cupmästare i ett land.

Ralf Edströms fotbollskarriär startade i födelseorten Degerfors där han spelade fram till sin övergång till Åtvidaberg. Hos Åtvidaberg firade han både SM-guld och etablerade sig ordentligt i fotbollssverige samtidigt som han äntrade landslaget. Efter att ha visat prov på stor talang och framgång i Sverige sökte han sig vidare ut i Europa och spelade för stora klubbar som PSV Eindhoven, IFK Göteborg, Standard Liege och Monaco.

Ett minnesvärt ögonblick från Ralf Edströms karriär var under VM 1974, där han spelade en viktig roll för det svenska landslaget. Han stod för två mycket viktiga mål i gruppspelet, först genom att avgöra matchen mot Uruguay med sitt mål till 3-0 och sedan genom att sätta 2-1-målet mot Bulgarien som gav Sverige en plats i slutspel. Detta visade hans vassa målsinne och skicklighet på planen som definitivt bidrog till hans framstående karriär.

13. Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest framstående fotbollsspelare genom tiderna. Under sin karriär spelade han i en rad olika klubbar, såsom Halmstad BK, Arsenal, West Ham United, Seattle Sounders, Chicago Fire, Celtic och Shimizu S-Pulse. Ljungberg gjorde totalt 75 landskamper och 14 mål för Sverige och var en nyckelspelare i det svenska landslaget under flera år.

Några av Fredrik Ljungbergs mest imponerande meriter från sin karriär inkluderar att han blev utsedd till Sveriges bästa mittfältare vid sex tillfällen (1998, 2001, 2002, 2003, 2004 och 2005) samt att han vann Guldbollen (Sveriges bästa fotbollsspelare) två gånger, 2002 och 2006. Han har även blivit rankad som en av de bästa spelarna i Arsenal, där han tillbringade nio säsonger och blev en modern ikon för klubben.

Ljungbergs karriär startade i Halmstad BK under 80-talet, och han debuterade i Allsvenskan för klubben 1994. Därefter tog hans karriär fart, och han bidrog med avgörande insatser till Halmstad BK SM-guld 1997. I Arsenal blev han en mycket uppskattad spelare tack vare sin spelskicklighet, snabbhet och pålitliga målgörande förmåga.

Ett minnesvärt ögonblick från Fredrik Ljungbergs karriär är hans fantastiska långskott i FA-cupfinalen 2002, där han med en elegant båge över Manchester Uniteds målvakt Fabien Barthez bidrog till Arsenals seger och FA-cupvinst. Ett annat ögonblick att minnas är hans osjälviska spel och passningar till lagkamrater, vilket ofta skapade målchanser för Arsenal och det svenska landslaget.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *