Är Norge ny tronarvinge i fotboll

Home » Är Norge ny tronarvinge i fotboll

Få saker är så starka som banden mellan fotbollssupportrar. Det är något magiskt med tusentals och åter tusentals supportrar som samlats för att tillsammans sjunga, heja och förhoppningsvis fira sina hjältar och sitt lag. Och detta fenomen ser likadant ut över hela världen. Även i de skandinaviska länderna är fotboll stort. 

Sverige har ju fått fram en stor hjälte i form av Zlatan Ibrahimovic. En klasspelare som spelat på de största arenorna i världen och satt ett stort avtryck på fotbollsvärlden. Men nu kan det se ut som om Norge fått fram en tronarvinge till Zlatan i skepnad av Erling Haaland. Likheten mellan de båda är definitivt viljan och kämparglöden.

Norge har alltså en en fotbollsspelare som kommande säsong ska spela i en av världens, i nutid, mest framgångsrika klubbar. Och visst är det något speciellt med engelsk fotboll. Landet är känt för sin fantastiska fotboll och har flera av de största lagen i världen. Dessutom har landet producerat några av de största spelarna genom tiderna.

Magin på en arena

Känslan av att stå på en arena under en engelsk fotbollsmatch är speciell. Visst är det underhållande och givande att se dem på tv, men känslan av att stå med ett gäng fans är något helt annat. Har du dessutom tron att ditt lag ska vinna kan du satsa en slant på dem och kanske få ett extra tillskott i kassan. 

Har du möjlighet att vara på plats är det ju inte längre bara de 90 minuterna på plan som utgör tillställningen. Där är arrangemang timmar innan matchstart och uppladdningen är stor. Gemensamma samlingar för supportrar med konserter och pubbesök, sedan känslan av att tillsammans gå till arenan och sjunga fram sitt lag.

Det är inte ofta du har en stor samling människor som klär sig frivilligt i uniform, viftar med flaggor och sjunger allsång för 22 personer på planen. Detta är det intressanta med hur väl idrotten förenar oss runt ett ganska enkelt syfte. Sparka en boll in i ett nät. Men underhållningsvärdet är stort och vi supportrar ställer större och större krav på detta.

Fotboll nu och då

Fotbollen, och idrotten i stort har ju blivit en miljardindustri. Spelare säljs för dyra pengar och lönerna spelarna plockar ut stiger och stiger. Men i takt med en uppumpad ekonomisk situation i klubbarna ställs det allt högre krav på spelarnas prestation. Tempot i dagens fotboll går inte att jämföra med för 20 år sedan. 

Spelet går snabbare, fintar allt mer avancerade och förväntningarna allt högre på spelarna. Antalet matcher per säsong blir allt fler och tävlingssammanhangen ökar. Med andra ord är det på gott och ont att ekonomin inom fotboll har nått nya höjder. Fotbollen har som idrott utvecklats men till vilket pris för spelarna? Eller är det enbart underhållningen som räknas?

Hur som helst har fotbollen i Sverige, liksom i övriga världen, ett stort underhållningsvärde. Många trogna supportrar och glädjen runt idrotten är stor. Småbarn har sina stora förebilder i de stora lagen och ligorna och drömmer om att bli som dom en dag. Kan då Norges tronarvinge fylla förväntningarna på honom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *