Fotbollsprofiler från Kronoberg

Home » Fotbollsprofiler från Kronoberg

Det må ha uteblivit större framgångar för klubbarna i Kronobergsområdet under årens gång, men detta har inte hindrat ett flertal spelare och andra fotbollsprofiler från att vara med och slåss om både SM-guld och landslagsplatser. Detta är en summering med några av namnen som sticker ut.

Emil Krafth – Ljungby

Krafth spelar för tillfället i Newcastle United, samtidigt som han slåss om en ordinarie plats i landslaget. Hans äventyr började i Lagans AIK, men inför gymnasiet bar det av till Växjö och spel med Östers IF. Han hann bara med en säsong i A-laget. Krafth fortsatte att imponera och fick så småningom chansen att testa på spel i utlandet, först i Serie A med Bologna och därefter i Ligue 1 med Amiens.  Det har därefter även blivit spel i det svenska landslaget och högerbacken står sannolikt på tur att bli ordinarie på sin position. En position som under många år varit reserverad för Mikael Lustig, men som nu alltså kan gå till Ljungby-sonen som det ser ut.

Jesper Jansson – Växjö

Jansson lade skorna för många år sedan, då efter att ha spelat i bland annat Helsingborg, Djurgården, AIK och Öster. Han är numera aktuell som sportchef i guldjagande AIK. En jakt som nästan bar frukt under fjolårssäsongen, men som börjat tuffare i de inledande omgångarna. Enligt betting på allsvenskan ger Hammarby i nuvarande stund 7,00 i odds att vinna ligan. De sågs som favoriter av de flesta tillsammans med Malmö FF att vinna ligan på förhand, så något måste ske för Jansson och hans mannar för att vända trenden. Jansson har tidigare kommenterat de rykten som florerat kring Ibrahimovic. En spelare som skulle kunna behövas sett till prestationerna hittills.

Nanne Bergstrand – Markaryd

Bergstrand kommer sannolikt inte vara i närheten av en guldstrid under den nuvarande säsongen. Han har dock tagit hem Lennart Johanssons pokal tidigare, även då med Kalmar (2008). Bergstrand inledde karriären som spelare i Markaryds IF och hade även kortare sejourer med Halmstad BK och Kalmar. Ett provspel med Manchester City ledde inte till något kontrakt, utan det är mer på senare år som Nanne har gjort sig ett namn som tränare. Han har tränat allt ifrån lag som Traryds IF, Växjö Norra IF, Östers IF, Helsingborg och Hammarby, men det är i Kalmar han blivit en profil.

Källa: “Nanne Bergstrand” av Anders Henriksson (CC BY 2.0)

Rade Prica – Ljungby

Prica inledde karriären i Ljungby IF och gick såsom många andra i området till Helsingborgs IF i ung ålder. Det blev en lång karriär och han hann med att testa på spel i allt ifrån Skandinavien till Tyskland, Israel och England. En fakta som få känner till är att Prica är den enda spelaren som vunnit ligatiteln i Sverige, Norge och Danmark. Han fann även tid till att representera landslaget vid ett antal tillfällen.

Detta är några av alla som kommit fram genom årens gång. Vem blir nästa spelare från lokalområdet att få representera landslaget? Eller blir det en tränare/sportchef som tar sitt lag till ett SM-guld?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *