Fotbolls-VM 2022 – så spelas mästerskapet

Home » Fotbolls-VM 2022 – så spelas mästerskapet

Efterlängtade och omtalade fotbolls-VM i Qatar 2022 närmar sig med stormsteg. Det unika världsmästerskapet blir det första som spelas under vintern och även om Sverige dessvärre misslyckades med att kvalificera sig till turneringen, så finns det mycket att se fram emot. Låt oss ta en närmare titt på när världsmästerskapet går av stapeln, vilka lag som kan vara värda att hålla ett extra öga på och hur man kan se samtliga matcher.

Datumen för fotbolls-VM 2022

Den 20 november är det dags för nästa världsmästerskap i fotboll, och det är värdnationen Qatar som tar emot Ecuador i öppningsmatchen. Därefter väntar en knapp månad av fotbollsmatcher mellan världens bästa fotbollsnationer. Vill du läsa om turneringen i detalj kan du besöka https://www.fotboll.com/vm – där kan du hitta information om allt från kvalrundorna inför mästerskapet till fakta om värdnationen.

Totalt medverkar 32 lag i VM 2022 och de är uppdelade i åtta olika grupper, med fyra lag i vardera grupp. Gruppspelet kommer att pågå dagligen mellan den 20 november och 2 december. De flesta dagar kommer det att spelas fyra gruppspelsmatcher per dag.

Slutspelet inleds med åttondelsfinaler redan dagen efter gruppspelet, alltså den 3 december. Det spelas sedan två åttondelsfinaler om dagen fram till den 6 december, varefter några dagars vila väntar. Kvartsfinalerna går sedan av stapeln den 9 och 10 december och följs upp av semifinalerna den 13 och 14 december.

Finalmatchen arrangeras söndagen den 18 december och kommer att sändas klockan 16.00 svensk tid. Bronsmatchen spelas dagen innan, den 17 december.

Favoriterna inför turneringen

Sverige mäktade som sagt inte med ett avancemang till årets VM-turnering, men för fotbollsälskare finns det trots allt flertalet nationer som kan vara värda att följa. I mästerskapet kommer vi exempelvis att få se stornationer som Brasilien, Argentina, England, Frankrike, Tyskland och Spanien m.fl. 

Tar vi en titt på oddsen på spelmarknaden är det också de fyra förstnämnda som ser ut att gå in i turneringen som de stora favoriterna. Nämnda Spanien och Tyskland ska inte heller räknas bort och detsamma gäller länder som Nederländerna, Portugal och Belgien. Dessutom brukar VM-turneringar bjuda på en och annan skräll, så vad som helst kan alltid hända.

Här kan du se matcherna

I Sverige är det SVT och TV4 som delar på rättigheterna för fotbolls-VM i Qatar 2022. De två kanalerna ansvarar för hälften av de totalt 64 matcherna vardera, och de fördelar såväl gruppspels- som slutspelsmatcherna jämt. Det är dock TV4 som förärats med att sända den stora finalen och SVT tar istället hand om bronsmatchen. Det är även TV4 som sänder turneringens öppningsmatch. 

Utöver finalen och öppningsmatchen är två höjdpunkter på TV4 Frankrike mot Danmark (26 november) och Kamerun mot Brasilien (2 december). 

Två höjdpunkter på SVT som ser lite extra spännande ut på pappret är Spanien mot Tyskland (27 november) och Kroatien mot Belgien (den 1 december). SVT kommer dessutom sända samtliga av Englands gruppspelsmatcher.

Matcherna som sänds på TV4:s kanaler kommer också att kunna streamas exklusivt på C More och SVT:s matcher kommer att streamas på SVT Play.

Fotbolls-VM i Qatar spelas mellan 20 november–18 december, vilket blir första gången ett världsmästerskap arrangeras under vintermånaderna. Flera av de sedvanliga stornationerna inom fotboll går in i turneringen som favoriter och i Sverige kommer vi att kunna se matcherna på SVT:s och TV4:s kanaler på linjär tv samt på SVT Play och C More online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *