Favoriterna i Conference League 2022/2023

Home » Favoriterna i Conference League 2022/2023

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA har länge arrangerat de två klubblagsturneringarna Champions League och Europa League, där kontinentens bästa lag ställs mot varandra. Till förra säsongen valde UEFA att introducera ännu en turnering av samma slag, och det i form av nya Conference League. Låt oss ta en titt på vilka klubbar som förväntas slåss om titeln i den andra upplagan av turneringen.

Flera skandinaviska lag i Conference League 22/23

En av anledningarna till att Conference League har introducerats är att klubbar från fler platser ska kunna delta i Europaspel och på så sätt generera ett ännu större fotbollsintresse över hela kontinenten. På bettingsajter i Sverige, där du kan spela utan konto med BankID, har turneringen också fått en hel del uppmärksamhet – inte minst i år när det finns flertalet skandinaviska lag som deltar.

I säsongens upplaga av Conference League representeras Sverige av Djurgården. Även AIK och Elfsborg hade chansen att ta plats i turneringen, men lyckades inte ta sig förbi kvalrundorna. 

Djurgården har lottats in i grupp F, där de ställs mot Gent, Molde och Shamrock Rovers. På pappret är det lag som Stockholmsklubben förhoppningsvis ska kunna mäta sig med och ett avancemang till slutspelet är inte helt osannolikt.

Övriga skandinaviska lag i årets Conference League är ovan nämnda Molde från Norge samt danska Silkeborg. Ytterst lite talar för att något av de skandinaviska lagen ska kunna utmana om segern i turneringen, men samtliga av dem – inte minst Djurgården och Molde – kan mycket väl ta sig till slutspel. 

Hur det än går kommer vi att få se de tre lagen tampas om få bli det bästa skandinaviska laget i turneringen.

De har störst chans att vinna Conference League 22/23

De flesta större klubbarna ute i fotbollseuropa huserar i antingen Champions League eller Europa League, men även bland lagen i Conference League kan vi hitta ett och annat välkänt namn.

Förra året såg vi exempelvis klubbar som Tottenham Hotspur och turneringsvinnaren Roma i Conference League, och denna säsongen deltar Fiorentina, West Ham och Villareal, vid sidan om flertalet andra klubbar med en anrik historia.

Föga förvånande är det också dessa lag som går in i turneringen som de stora favoriterna. Blickar vi mot bettingmarknaden kan vi se att de flesta är överens om att det är Villareal – som gick långt i Champions League förra säsongen – som är den stora favoriten. Tätt efter Villareal ses främst West Ham och därefter Fiorentina som de självklara utmanarna.

Ytterligare två klubbar som de flesta spelsajter tilldelat relativt låga odds är Köln och Nice.

Åtta grupper med fyra lag i vardera grupp utgör Conference League 22/23. Gruppspelet inleds den 8 september och de två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig till slutspelet, där de också görs sällskap av åtta grupptreor från Europa League. Slutspelet pågår sedan under hela våren, fram till och med den 7 juni då finalen spelas.

Vilket lag som blir turneringens andra segrare någonsin och vilket skandinaviskt lag som gör bäst ifrån sig kommer vi med andra ord att veta då. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *