De bästa olympiska atleterna från Sverige

Home » De bästa olympiska atleterna från Sverige

Sverige är ett av de få länder som i modern tid haft ständigt återkommande topplaceringar i samtliga olympiska grenar. Här tar vi en titt på de genom tiderna bästa svenska atleterna.

En Olympiad är en internationell tävling där personer på toppnivå tävlar mot varandra för att utreda vem som är bäst. Begreppet användes ursprungligen för att beskriva de antika grekiska spelen, och har sedan dess ansetts vara höjden av atletisk prestation.

Vi har tagit en titt på de genom tiderna bästa svenska atleterna som tävlat på olympisk nivå.  Är det inget som intresserar dig så kan du ta en titt på casino bonus i väntan på annat.

Charlotte Kalla

Det är i princip omöjligt att nämna Sveriges olympiska närvaro utan att komma in på Charlotte Kalla. Med tre guld och sex silver ligger hon i en historisk topp tre bland svenskar som har plockat hem nio guld i internationella olympiska tävlingar. Det är inte utan anledning som hon anses vara en av världens bästa längdskidåkare. När hon 2022 beslutade för att dra sig ur tävlingssport så markerade det 16 år av topprestation.

Gunde Svan

Det finns flera anledningar att nämna Gunde Svan. Dels hans sex olympiska medaljer varav fyra motsvarar guld, men även hans ställning som en av de i modern tid mest folkkära TV-profiler. En hel generation återintroducerades nämligen till honom via Fångarna på fortet. Som längdskidåkare kan hans prestationer i ett svenskt hänseende endast jämföras med Sixten Jernberg och Charlotte Kalla.

Alfred Swahn

För svensk del så är Alfred Swahn något utav en okrönt skyttekung. Med 6 medaljer, tre i vardera kategori guld, silver och brons är han i ett internationellt hänseende en av de mest framgångsrika sportskyttarna. Värt att notera är att hans som Oscar lyckades med konststycket att plocka hem lika många medaljer som sin far. Få kan säga sig vara namnkunniga inom skyttevärlden utan att känna till släkten Swahn.

Eric Lemming

Enligt många så var Eric Lemming själva sinnesbilden av en väl avrundad atlet. Även om hans personbästa var inom spjutkastning så presterade han väldigt väl i stavhopp, längdhopp, tresteg och kulstötning. Endast femtio år gammal dog han till följd av skadorna som orsakades på hans kropp av spanska sjukan. En legendarisk atlet som för många representerar idrottens guldålder.

Carl Svensson

Även om tyngdlyftning aldrig riktigt varit Sveriges starka kort så är det värt att nämna Carl Svensson. Som en dåtida kraftkarl presterande han innan viktklasser blev en faktor. Han var även en proffsboxare som satte Sverige på kartan i USA. En mångsysslare som säkerställt att Sverige även har en plats i den klassiska tidens styrketävling.

Peter Forsberg

I backspegeln har Forsberg blivit förknippad med både tofflor och enhandsmål. Men man ska inte glömma att han har två OS-medaljer från Lillehammer 1994 och Turin 2006. Vid sidan av hans karriär i NHL via Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och sista officiella sväng i Nashville Predators har han etablerat sig som en folkkär medieprofil. En både svensk och internationell ishockeyikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *