En introduktion till padelsporten

Home » En introduktion till padelsporten

Padel, en kombination av tennis och squash, har snabbt blivit en av mest populära racketsporterna. I Sverige har sporten bokstavligt talat blivit en riktig sensation.

Fram till 2023 kunde man räkna till hela 220 padelklubbar och över 1500 banor. Men hur står sig padel i jämförelse med andra sporter och finns det en marknad för att satsa på padelmatcher? I den här artikeln dyker vi in i padelvärlden och utforskar dessa frågor.

En snabbgenomgång om padelsporten

Padel, som ofta beskrivs som en blandning mellan tennis och squash, är en racketsport med sitt eget unika drag. Spelplanen är rektangulär och omsluts av väggar gjorda av glas eller nät. Dessa väggar är inte bara dekorativa inslag – och dessa en integrerad del av spelet. Till skillnad från tennis, men likt squash, kan spelarna använda dessa väggar för att slå bollen.

En av padelns mest distinkta egenskaper är underhandsserven. Efter att ha studsat bollen en gång på marken, serverar spelaren den från nedan. Vanligtvis spelas padel i två lag bestående av två spelare. Deras primära mål är att få bollen att studsa i motståndarnas fält så att de inte kan returnera den.

Poängräkningen

Padels poängräkning påminner om tennisens system. Bland annat så räknar man 15, 30, 40 och sedan game. När poängen är lika, 40-40, kallas det för “deuce”, och då behöver ett lag vinna två på varandra följande poäng för att säkra “gamet”.

I allmänhet spelas en typisk padelmatch bäst av tre set. För att vinna i ett set behöver ett lag vinna sex game, men med en ledning på minst två game. Om ett set når 6-6, blir det dags för en tiebreak för att avgöra vem som vinner.

Går det att betta på padelsport?

Med det växande intresset för padel har allt fler spelbolag börjat erbjuda vadslagning inom sporten. Dock är utbudet fortfarande relativt begränsat jämfört med mer traditionella sporter. Spelbolaget Lucky erbjuder sport- och casinospel inom en rad av tävlingar, inkluderat padelsporter. Men givetvis finns det flera andra aktörer på marknaden där du kan betta på padeltävlingar. Nedan finner du mer information om vilka tävlingar som oftast är spelbara hos svenska spelsajter.

Vilka padelmatcher erbjuder möjligheter för vadslagning?

Inom padelsporten tenderar spelsajterna att fokusera sina vadslagningsmöjligheter på de större evenemangen. Några av de mest framträdande inkluderar:

  • Swedish Padel Open: Denna årliga turnering i Sverige drar tiotusentals åskådare och finns på många svenska bettingsidor.
  • Världsmästerskapen i Padel: Startat 1992 och arrangerat varannan år, står detta mästerskap som symbol för padels internationella status. Länder som Spanien och Argentina har traditionellt dominerat mästerskapet.
  • World Padel Tour: Etablerad 2012, denna professionella padeltävling har snabbt blivit den mest framstående, med stor publik uppmärksamhet både nationellt i Spanien och globalt.

Sammanfattning

Padel kan beskrivas som en kombination av tennis och squash. Men med sina egna unika särdrag. Idag är padel så etablerat att det till och med finns möjlighet att slå vad om matchresultat. Innan du ger dig in i denna värld är det dock avgörande att du har en förståelse av sporten. Vi hoppas att denna artikel har erbjudit dig en tydlig översikt över de grundläggande reglerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *