Svenska Spel Avsätter Ytterligare 42 Miljoner till Forskning mot Spelproblem

Home » Svenska Spel Avsätter Ytterligare 42 Miljoner till Forskning mot Spelproblem

Svenska Spel är spelbolaget i Sverige som satsat hårdast på att stötta svensk forskning om såväl spel som spelproblem. Sedan 2010 har spelbolaget avsatt drygt 60 miljoner kronor till denna forskning. I början av 2023 löper nuvarande avtal ut och nu kommer nya besked. Svenska Spel satsar ytterligare 42 miljoner fram till år 2027 för forskning mot spelproblem.

Svenska Spel fortsätter sin satsning

Svenska Spel som erbjuder odds på nätet har sedan 2010 avsatt mer än 60 miljoner kronor för att stödja svensk forskning om spel och spelproblem. Syftet med detta har varit att få större kunskap och ökad insikt om spelproblem och hur dessa förebyggs på bästa sätt.

Ett forskningsråd har tagits fram som är oberoende och utgörs av representanter från olika samhällsintressen samt forskare med hög erfarenhet. Dessa har tillsammans fördelat ut pengarna till olika forskningsprojekt.

Ytterligare 42 miljoner avsätts

Svenska Spels nuvarande avtal löper ut i början av 2023. De har på sistone diskuterat om avtalet ska förlängas eller avslutas. Projektet har årligen kostat cirka 8,5 miljoner kronor och det frågade om pengarna kunde göra bättre nytta i något annat. Men Svenska Spel valde att fortsätta med ett liknande projekt för att kunna fortsätta motverka spelberoende.

Genom forskningen kan spelbolaget samla fakta och information om vad det är som är tecknen för riskspelande.

Evidensbaserade metoder är att föredra jämfört med magkänsla. Med såväl forskare som spelbranschen i ett gemensamt krafttag kommer spelforskningen att tas framåt. Spelbolaget kan ge data som är nödvändig, givetvis anonymiserad som forskare kan ta del av. Sedan kan forskningen visa på vilka insatser som är mest effektiva.

Beslutet som togs var att fortsätta stötta svensk forskning kring spelproblem. Därmed kommer Svenska Spel att fortsätta att finansiera det oberoende forskningsråd vars arbete därmed fortsätter. Det nya avtalet gäller i fem år där totalt 42 miljoner kronor kommer att avsättas.

Finns andra spelbolag också

Det finns många andra svenska spelbolag också förutom Svenska Spel. Den som vill spela hos Nordicbet kan göra det hos en trygg aktör med svensk licens. Genom att ha svensk licens säkerställs det att det är ett tryggt spelbolag där det också blir skattefria vinster.

Förhoppningsvis kan fler spelbolag göra som Svenska Spel och avsätta pengar för forskning mot spelproblem. Vi har redan sett vissa spelbolag ta ett större ansvar för ansvarsfullt spelande genom att implementera olika verktyg som gör det enklare att spela på en lagom nivå.

Så stänger du av dig själv

För den som har problem med spelandet finns Spelpaus tillgängligt. Det är det vi i Sverige har som nationellt självavstängningsregister där den som har problem med spelandet via BankID kan stänga av sig själv. Då kommer man att bli avstängd från samtliga spelsidor som har svensk licens.

Det går att välja olika tidsperioder på detta. 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare finns som alternativ.

De tre första innebär att avstängningen hävs när tidsfristen löpt ut. Tills vidare innebär att avstängningen förlängs automatiskt om inget annat anges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *