Kan man byta e-sport?

Home » Kan man byta e-sport?

Inom traditionell sport är det relativt ovanligt att en elitutövare byter sport. Det finns dock exempel på de som lyckats. Ett exempel är Magdalena Forsberg, en av vår tids största stjärnor inom skidskytte. Hon började faktiskt karriären inom längdskidåkning. En del minns kanske friidrottsstjärnan Ludmila Enquist som gjorde ett misslyckat försök att byta till vintersporten bob. Frågan är hur det är inom e-sporten, går det att byta e-sport lättare än inom fysisk sport?

Bytte schack mot poker

E-sport är en av världens snabbast växande sporter. Sverige ligger i framkant när det gäller att ha framgångsrika spelare och lag. Framgångsrika lag som Ninjas in Pyjamas har varit en stor del av att göra e-sporten känd hos allmänheten i Sverige. En anledning till att e-sport blivit så populär världen över är att den är tillgänglig, den är enkel att börja med och den erbjuder möjligheter till variation med flera olika grenar. En gren inom e-sporten med många utövare är online poker. Inom poker är en av de mest framgångsrika kvinnliga spelarna en amerikanska vid namn Jennifer Shahade som spelar för Team PokerStars.

Hon var från början en väldigt framgångsrik schackspelare. Även om schack kanske inte riktigt räknas in under e-sport så spelas det alltmer schack online och det anordnas stora internationella turneringar helt online. Det viktiga är att Shahade lyckades använda sig av sina färdigheter som schackspelare till att ta sig an en karriär som pokerproffs. Eftersom hon är kvinna inom två mansdominerade branscher kan hon verkligen kallas för en pionjär. Både inom poker och schack är hon generös med att uppmuntra och dela med sig av sina kunskaper till andra kvinnor. Så Jennifer Shahade är ett utmärkt exempel på att det går bra att byta e-sport och nå framgång även i den nya grenen.

Nya framgångar i ny sport

Även övrig e-sport är väldigt mansdominerad men det finns kvinnor som ändå lyckats ta sig till toppskiktet. En av dem är svenskan Julia Kiran, känd inom e-sportvärlden under sitt nickname ”juliano”. Julia har varit verksam inom e-sport i cirka tolv år och hon har haft särskilt stora framgångar inom den populära sporten Counter-Strike: Global Offensive där hon länge tillhört de bästa kvinnliga spelarna i världen. Inom CS: GO har hon bland annat varit In-Game Leader för ett framgångsrikt lag som bestod av endast kvinnliga spelare. De har bland annat vunnit förstaplatsen i DreamHack Showdown Winter 2020: Europe. Efter att ha varit en klart lysande stjärna inom CS: GO släppte Julia 2021 bomben om att hon tänkte byta e-sport.

Efter ett decennium lämnade hon en av e-sportens mest populära grenar för att ge sig in i spelet Valorant. Efter att ha utvecklats under sex år släpptes Valorant i juni 2020 och blev snabbt ett populärt spel, speciellt bland kvinnliga spelare. julianos blomstrande karriär har bara fortsatt att utvecklas. 2023 lämnade hon G2 Gozenoch VALORANT för att återvända till CS:GO. Hon har ett världsmästerskap i bägge spel och det återstår att se vilka äventyr som väntar för henne. En sak som är säker är under alla förhållanden att det uppenbarligen går bra att byta e-sport och fortsätta framgången.

Lättare byta e-sport

De två exemplen här ovan visar på att det faktiskt går att byta e-sport och nå framgång. Kanske kan det till och med vara enklare att byta e-sport än en fysisk sport där det kan vara väldigt svårt att träna upp sin teknik. En elitidrottares karriär är ofta kort och det kan vara helt omöjligt att hinna med att träna upp de nya fysiska förutsättningarna som krävs för en annan sport.

Men i likhet med fysisk sport kräver receptet för framgång inom e-sporten tekniska och mentala färdigheter. Det gäller att kunna förstå spelet för att kunna hänga med i strategin. De som bytt e-sport har ofta gjort det till en annan sport som på många sätt liknar den första. Exempelvis är steget från CS: GO till Valorant inte så stort eftersom de båda är förstapersonsskjutspel. Inom fysisk sport är det svårt att hitta två idrotter som är så lika varandra.

Det närmaste det går att komma är kanske just längdskidor och skidskytte där idrottaren redan är tränad i längdskidåkningens fysik och sen endast behöver lära sig tekniken runt skjutningen. Dock är det ett faktum att det är enklare och även vanligare att byta e-sport än annan sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *