Ferraribossen Binotto bedömer Mick Schumachers framsteg under F1:s första år i förhållande till målen före säsongen

Home » Ferraribossen Binotto bedömer Mick Schumachers framsteg under F1:s första år i förhållande till målen före säsongen

Ferraris junior Mick Schumacher gör goda framsteg under sin första Formel 1-säsong med Haas, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto.

Schumacher vann fjolårets F2-mästerskap och Ferrari valde att befordra sin Driver Academy-förare till F1 med motorkunden Haas för den här säsongen.

Men eftersom Haas valde att inte utveckla sin utmanare för 2021 för att kunna fokusera sina resurser på 2022 när de helt nya F1-reglerna träder i kraft, har det varit en utmaning för 22-åringen att visa sin kapacitet.

Det har funnits svåra stunder, som kollisioner på banan med teamkamraten Nikita Mazepin och krascher under träningen i Ungern, kvalet i Monaco och Emilia Romagna Grand Prix.

Men det har också funnits höjdpunkter, bland annat hans första Q2-uppträdande på Paul Ricard och en kämpande insats i Ungern – där han körde hjul mot hjul med Max Verstappen och George Russell – på väg mot en 12:e plats, vilket är karriärens bästa resultat.

Efter den första halvan av säsongen förklarade Binotto att han var “nöjd” med Ferrari-juniorns prestationer – innan han uppmanade honom att fortsätta att pressa på under årets sista 12 lopp.

“Mick kör för Haas under sitt allra första år i F1, och jag tror att vi sa i början av säsongen att målet för honom först och främst var att han inte skulle utsättas för någon press, utan att se till att han lärde sig”,

säger Binotto. “Så 2021 måste vara ett viktigt år för honom när det gäller inlärning. Och jag tror att om vi tittar på detta mål så klarar han sig bra.

“Jag tycker att Mick har gjort bra ifrån sig sedan början av säsongen, han lär sig och gör framsteg. Det är uppenbart att vi har gjort några misstag, men det är en del av inlärningsprocessen. Sammantaget kan vi vara nöjda när det gäller balansen så här långt. Det viktiga för honom är att fortsätta att utvecklas och göra framsteg under den andra halvleken. Men jag är säker på att han kan göra det.”

Ferrari visade upp en imponerande styrka och djup i sina juniorer förra året, med Callum Ilott som tvåa bakom Schumacher i F2 och Robert Shwartzman som fyra.

I år är det mindre imponerande, Shwarztman är deras främsta utmanare på tredje plats, 17 poäng bakom ledaren Oscar Piastri, med Marcus Armstrong på 14:e plats.

“Om jag tittar på juniorförarna i Ferraris förarakademi är det ingen tvekan om att resultaten inte är lika bra som förra året”,

sade han.

“Förra året, särskilt i F2, hade vi bra resultat, vilket inte är fallet [i år]. Så på det hela taget kan vi inte vara lika nöjda som vi var.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *