E-sport Runt om i Världen: Saudiarabien

Home » E-sport Runt om i Världen: Saudiarabien

Esports Runt om i Världen är en serie profiler som beskriver e-sportens ekosystem i olika länder på ett globalt sätt. Serien knyter an till vårt ESI Washington DC-evenemang som äger rum 16-18 maj 2022, som kommer att fokusera på e-sports tillväxt runt om i världen. Evenemanget kommer att innehålla en, första i sitt slag, ambassader-turné tillsammans med ESI:s varumärkeskombination av nätverk, utbildning och debatt. Ta reda på mer här.

Introduktion

Saudiarabien genomgår för närvarande ansträngningar för att bli en stor aktör inom både sport- och e-sportvärlden. Efter att Saudiarabiens regeringsstödda Public Investment Fund förvärvade den engelska fotbollsklubben Newcastle United i slutet av 2021, köpte gruppen ESL Gaming och FACEIT i januari 2022 innan de slogs samman i ESL FACEIT Group.

Landet har inte en lång historia inom spel eller e-sport, men dess placering i dessa världar har börjat växa snabbt de senaste åren. Saudiarabiens spelindustri var värd 1 miljard dollar (~762 miljoner pund) 2021, enligt forskning från Niko Partners.

En rapport från Boston Consulting Group säger dock att denna siffra förväntas uppgå till 6,8 miljarder dollar (~5,18 miljarder pund) till 2030.

Som en del av sin långsiktiga strategiska reformplan, Vision 2030, vill Saudiarabien att spelindustrin – inklusive e-sport – ska står för 0,8 till en procent av ekonomin år 2030, enligt Wired.

Ändå har tillväxten av Saudiarabien i e-sportvärlden inte kommit utan kontroverser. Landets dåliga resultat för mänskliga rättigheter har lett till kritik kring dess förvärv av ESL och FACEIT. Anklagelser har också framförts om att landet använder så kallad “sportstvätt” – eller mer exakt e-sportstvätt – i ett försök att distrahera från regeringens inrikes förtryckande metoder.

Icke desto mindre positionerar Saudiarabiens senaste speltillväxt, och dess högprofilerade förvärv, regionen till att bli en viktig figur inom e-sport. Landet har sett vissa tävlingsframgångar, framför allt i FIFA med Mossad ‘Msdossary’ Aldossary och i Rocket League med Khalid ‘oKhaliD‘ Qasim såväl som Ahmad ‘Ahmad’ Abdullah.

Regeringens erkännande

Saudiarabien stöder e-sport på många sätt, även om regeringen inte har utfärdat någon officiell ståndpunkt om e-sports status som sport. Regeringens statliga förmögenhetsfond lanserade Savvy Gaming Group som ett helägt dotterbolag i början av 2022. Regionen siktar på att använda gruppen för att utveckla spel och e-sport på alla nivåer.

Kungariket lanserade också initiativet Ignite på 1,1 miljarder dollar, som förväntas inkludera finansiering för spelinfrastruktur, studior och arenor.

Prins Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud, en saudisk kunglig i kungarikets regerande kungafamilj, utsågs till vicepresident för Global Esports Federation (GEF) i december 2021. Han var redan GEF:s ordförande för utbildning, kultur och ungdomskommission.

Kända turneringar och ligor

Saudi Savvy Gaming Group äger nu ESL Gaming, esports största turneringsoperatör, samt turneringsarrangör och plattform FACEIT. Bolagen har slagits samman till ESL FACEIT Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *