Dessa vetetortillas passar fenomenalt bra till vilken tacorätt som helst. Visst är det så att tortillas traditionellt sätt är gjort på ett speciellt sorts majsmjöl med släckt kalk kallat Masa Harina, men det inget man hittar på ICA så för de allra flesta så kommer det att vara onödigt krångligt att tillverka majstortillas.
Dessutom så görs vetetortillas även på vissa håll i Mexico så att skippa majsmjölet är inte ens fusk.
Vetetortillas
- Antal: 16 stycken
- Förberedelse: 30 minuter
- Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 50 gram ister eller smör (ister ger en något mer genuin smak)
- 2 1/2 dl varmt vatten
Tillagningssteg
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
- Skär matfettet i mindre bitar och massera ihop med mjölet tills allt är väl blandat och påminner om en torr smuldeg.
- Tillsätt vattnet och knåda degen för hand i c.a 5 minuter.
- Låt vila under bakduk i en kvart.
- Rulla ut degen till en korv och dela i 16 st jämnstora bitar.
- Pressa ut med tortillapress eller kavla ut bitarna tills de är så stora och tunna som du kan få dem, bröden ska bli ungefär 20 cm i diameter.
- Stek bröden i en torr stekpanna på strax över medelvärme och vänd var 30:e sekund tills de puffat upp och fått färg (minst 3 st vändningar per bröd).
- Förvara de färdiga bröden i en kökshandduk med aluminiumfolie utanpå så håller de sig mjuka och varma medan du steker.