Denna veckan har vi bestämt att vara nyttiga, och vad är väl nyttigare än fisk? Lax är en tacksam fisk som både smakar gott och mättar bra då den är ganska fet.
Här har vi en bit lax från en färsk helsida som serveras på en bädd av grönkål, lax och grönkål är en svårslagen kombination vars smaker gifter sig bra, dessutom är de vackra tillsammans på tallriken. Till detta har vi slängt ihop en enkel romsås. Allt detta blir tillsammans en suverän middag som känns lite vardagslyxig och dessutom väger hela rätten in på precis under 500 kcal.
Lax med romsås på en bädd av grönkål
- Portioner: 4 portioner
- Förberedelse: 10 minuter
- Tillagningstid: 20 minuter
- Kalorier: 499 kcal
Ingredienser
- 600 gram laxsida
- 400 gram grönkål
- 1 msk rapsolja
- 1 citron
- 2 msk solroskärnor
- 1 1/2 dl lätt creme fraiche
- 1 burk röd stenbitsrom
- 1 st rödlök
- Salt, peppar och citronpeppar
Tillagningssteg
- Värm ugnen till 175°C
- Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra med citronpeppar, alternativt riv av lite citronskal med ett zestjärn. Ställ in formen mitt i ugnen i c.a 20 minuter tills laxen är genomstekt.
- Ansa grönkålen från stjälkar och hacka grovt. Häll olja i en stor stekpanna, tillsätt grönkålen och stek på medelvärme i c.a 10 minuter tills kålen mjuknat. Rör om då och då så att kålen inte bränns.
- Tillsätt saften från halva citronen, solroskärnorna och salt efter smak, stek i någon minut till så att solroskärnorna blir lite rostade.
- Hacka rödlök fint, blanda med lätt creme fraiche och rom.