För några år sedan jobbade jag på en kvarn där det tillverkades flera olika sorters mjöl och gryn. Innan mitt jobb där har jag aldrig varit någon bakare men om man får gratis mjöl som förmån så är det bäst att man lär sig baka.
De här frallorna är både goda och förmodligen så nyttiga som vitt bröd kan bli. De innehåller mer havregryn än vetemjöl så du kan unna dig lite extra utan dåligt samvete.
Havrefrallor
- Portioner: 12 frallor
- Förberedelse: 1 timme
- Tillagningstid: 15 minuter
Ingredienser
- 1 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 1/2 dl rapsolja
- 25 gram jäst
- 1 tsk salt
- c.a 1 tsk honung
- 7 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
Tillagningssteg
- Häll vatten, mjölk och olja i en kastrull ock värm till 37°C.
- Smula jästen i en bunke, häll på degvätskan och blanda till jästen löst sig.
- Tillsätt honung, salt, havregryn och mjöl och blanda i c.a 10 minuter.
- Jäs under bakduk i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C
- Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, rulla ut degen, dela i 12 bitar och forma till runda bullar.
- Jäs under bakduk i 20 minuter till på en bakplåtspappersförsedd plåt.
- Vispa ut ett ägg med 1 krm salt, pensla bullarna och strö lite havregryn ovanpå.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i c.a 15 minuter.