Chili på Högrev – Recept

Home » Chili på Högrev – Recept

Chili! Finns det en godare gryta? Huvudingrediensen hörs på namnet. Ska man få till en riktigt bra chili så är det av högsta vikt att man har tillgång till ett par olika chilifrukter. Detta är min själ inte så lätt gjort i Sverige.

Efter mycket letande har jag äntligen hittat en sida som säljer ett antal olika torkade chilifrukter. I det här receptet används african birdseye chili, ancho chili och chipotle chili. Samtliga finns att köpa hos Coopers Candy.

Grytan värmer ordentligt när det är kallt ute och fungerar perfekt som bjudmat. Hettan går bra att skruva upp eller ned en aning och resultatet kommer ändå att bli mustigt och fantastiskt gott.

Chili på högrev

  • Serveringar: 6 portioner
  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagningstid: 3 timmar
  • Kalorier: 522 kcal

Ingredienser

  • c.a 1 kg högrev
  • 2 st torkade anchochilis
  • 2 st torkade birds eye chilis
  • 1 st torkad chipotle chili
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk kumminkapslar
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 stk malen koriander
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl oxfond eller 2 st tärningar köttbuljong
  • 3 flaskor ljus öl, helst corona
  • 2 msk majsmjöl

Tillagningssteg

  • Ansa köttet och skär det i kuber på 2-3 cm
  • Rensa chilifrukterna från kärnhus och frön och koka i 2 dl vatten i c.a 10 minuter.
  • Stek köttet i omgångar så det får färg och pytsa över det i en gryta, tillsätt vetemjölet och rör om så att mjölet fördelas jämnt.
  • Finhacka vitlöken och stek i c.a 1 minut, pytsa över i grytan.
  • Sila bort vattnet från chilifrukterna men spara vattnet.
  • Hacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  • Häll över lagom med öl så att köttet täcks, tillsätt fonden/buljongen, kryddorna och ungefär hälften av chilivattnet.
  • Koka upp och låt puttra på svag värme under lock i c.a 3 timmar tills köttet börja att falla isär. rör om då och då.
  • Smaka av efter ungefär halva tiden, behövs mer hetta så tillsätt valfri mängd av chilivattnet.
  • Om redning behövs: tillsätt majsmjölet utspätt i lite vatten alt. maizenaredningen
  • Servera med nachos, hemmagjord guacamole majsbröd, creme fraische och sallad. Toppa chilin med riven cheddar.
Dela det här inlägget!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *