I helgen har vi gjort Birria Tacos! Detta efter att jag snubblat över rätten på instagram. Jag som trott mig ha ganska bra koll på tacos blev mäkta förvånad när jag stötte på en rätt som jag aldrig har hört talas om innan, det var ju klart att man var tvungen att testa.
Huvudrätten i Birria är egentligen den consommé eller soppa som man tillagar köttet i. Detta är lätt en av de godaste och mest smakrika sopporna jag testat. Att man får knapriga tacos fyllda med mört långkokt kött och ost som tillbehör är ju inte heller så dumt. Att rätten så gott som lagar sig själv är ju inte fy skam heller. Birria tacos har helt klart blivit en ny favorit i det lite mera lyxiga tacosegmentet.
Birria tacos
- Portioner: 6 portioner
- Förberedelse: 30 min
- Tillagningstid: 6 timmar
Ingredienser
- 1,2 kg Entrecote eller Fläskkarré
- 3 st tomater
- 1 st gul lök
- 5 st vitlöksklyftor
- valfria chilis, till detta recept använde vi 2 st anchochilis och 2 st chipotles
- 2 tsk ättika (12%)
- 1 tärning köttbuljong
- 1 tärning kycklingbuljong
- 1-2 msk torkad oregano
- 2 krm kryddnejlika
- 1-2 tsk malen kanel
- 2 tsk strösocker
- 2-3 st lagerblad
- salt efter smak
- C.a. 2 liter vatten
- 18 st små tortillabröd
- 300 gram riven mozarella
- 3 st limes
- 1 kruka färsk koriander
- 1 siverlök
Tillagningssteg
- Skär köttet i kuber om ca 4 cm, lägg köttet i botten på slow cookern.
- Koka upp c.a 2 dl vatten, kärna ur dina chilis, tillsätt till vattnet och låt sjuda ca 5 minuter, spara vattnet.
- Skala lök och vitlök, tillsätt tomater, lök vitlök, ättika och chilis till en blender, tillsätt så mycket av chilivattnet som du vågar, mixa väl.
- Häll blandningen över köttet, tillsätt vatten, oregano, (mald) kryddnejlika, socker, kanel och lagerblad, smula över buljongtärningarna.
- Låt gå på mediumvärme i c.a. 6 timmar eller hög värme i c.a. 4, rör om efter halva tiden.
- Smaka av Consommén när tiden har nåtts och tillsätt eventuellt mera salt om det behövs.
- Sila upp fettet som lagt sig på ytan med en finmaskig hålslev eller en sked, det är helt ok om det kommer med en del vätska, denna ska sparas till stekning.
- Ta upp köttet ur grytan och hacka det ganska fint.
- Hetta upp en panna med lite matfett.
- Ta ett bröd och doppa det i fettet från consommén, lägg det i pannan med den doppade sidan nedåt, lägg på lite hackat kött och en ordentlig nypa mozzarella, vik ihop och stek tacon gyllenbrun på båda sidor, lägg över på ett stort fat, stek runt 3 åt gången, upprepa till alla tacos är klara.
- Servera tacos tillsammans med consommén (soppan) som köttet kokat i. Hettan i soppan bryts av med lime. Garnera soppan med finhackad silverlök och grovhackad koriander.