Torta Milanesa – Recept

Home » Torta Milanesa – Recept

Idag testade vi för första gången att göra Torta Milanesa. Torta är Mexikansk street food med kött i nybakt bröd. Milanesa är panerad kycklingfilé.

Den här mackan är så matig, smakrik och god att den har blivit en favorit efter bara ett försök. Den består av hembakt bröd, panerad kyckling, sallad, ost och sås och är god som en dröm.

Torta milanesa

  • Portioner: 4 portioner
  • Förberedelse: 4 timmar
  • Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser

Panerad kycklingfilé

  • 800 g kycklingfilé
  • 2 ägg
  • ca 2 dl vetemjöl
  • ca 3 dl panko
  • Salt
  • Peppar
  • Olja till stekning

Pan Telera

  • 10 dl vetemjöl special
  • 4dl ljummet vatten
  • ca 10 g jäst för matdegar
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Mayonesa

  • 1 dl majonäs
  • 1/2 dl creme fraish
  • 1/2 dl grädde
  • Saften från en lime
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Chilisås, vi använde “Skånsk chilisås – mango habanero” ca 1 msk

Tillbehör

  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 1 silverlök
  • 1 paket mozzarella
  • 1 burk inlagd jalapeño

Tillagningssteg

Pan Telera

  • Värm vattnet till 37°C och lös upp jästen i det. Häll i sockret, saltet och de 10 dl av mjölet i en bakmaskin. Tillsätt vattnet och blanda om i ca 3-4 minuter. Tillsätt små bitar av smöret i degen tills allt är inknådat. Sätt över plastfolie och låt degen jäsa i 2 timmar.
  • När de jäst färdigt, dela upp degen i 8 delar. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Gör varje liten deg till en boll och lägg på plåten. Platta till dom med din hand, så de blir mer ovala. Ta handtaget på en slev och gör två skåror i varje bröd, vänd sedan på dom och gör samma på andra sidan. Sätt ugnen på 200°C. Jäs sen under en köksduk i 40 minuter. Gör skårorna igen, så de blir tydliga. Pensla bröden med vatten och sätt in de i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de har fått en fin gyllenbrun färg.” alt=”” data-recalc-dims=”1″ />

Panerad kycklingfilé

  • Dela kycklingfiléerna rakt igenom, så det blir två tunna filéer av varje filé. Banka de lätt med en hammare. Salta och peppra varje bit rikligt. Häll ut mjölet och pankon på två flata tallrikar och blanda äggen i en lite djupare tallrik. Ta en filé i taget och lägg först i mjölet, sen i ägg och sedan i pankon.
  • När brödet har blivit färdigt börja stek filéerna, heta först upp oljan och sänk sen värmen på plattan till 6an och stek sedan bitarna tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Bygga mackan

  • Blanda ihop creme fraiche, grädde, saften från lime och chilisåsen. Pressa ner de 3 vitlöksklyftorna och blanda.
  • Dela tomaten, mozzarellan och silverlöken i tunna skivor. Mosa avokado med en gaffel och använd det sen som “smör” på bröden.
  • Dela bröden på mitten, bre avokado på brödet, lägg sen en filé på och toppa sedan med mozzarellan, mayonesan, tomaten, jalapeños och löken. Njut av en av de godaste makorna du kan äta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *