Vardagsrum under bar himmel

Genom att utgå från funktion och ändamål går det att skapa en ändamålsenlig uteplats som har det där lilla extra samtidigt som den fyller hela familjens krav.

Sommaren står inför dörren och snart tillbringar vi mer tid ute än inne. Det här ställer förstås krav på uteplatsen som under årens gång har förvandlats till en bekvämt inredd förlängning av hemmet. För att den skall bli så bra som möjligt finns det en hel del man bör beakta innan man sätter igång med arbetet.

– Jag skulle börja med att fundera på vilken funktion altanen skall ha med start från utrustningen, om platsen skall användas för grillning och matlagning samt om där skall finnas plats för lek, säger Katja Blomqvist som driver inredningsföretaget Katja’s design i Askola.

Blomqvist är inredningsdesigner och arbetar både med inredningsplanering och bostadsstajling.

Torkade växtarter som gräs och vass är populära och gör sig i en stilren vas på matbordet utomhus.

Fastställ behoven

När man väl fastställt behoven kan det vara skäl att fundera över vad som måste byggas till. Blomqvist påminner om att man i det här skedet bör ta reda på om det krävs byggtillstånd för att förverkliga projektet.

– Det är bra att utgå ifrån det som finns i omgivningen och fundera om uteplatsen behöver skydd för regn, sol och vind.  Nu är det också skäl att avgöra i vilken stil man vill inreda den, säger hon.

En viktig detalj i planeringen är att se till att de olika funktionerna på terrassen är ändamålsenligt placerade. Badtunnan bör exempelvis finnas nära bastudörren och uteköket nära en dörr till husets riktiga kök så att man slipper onödigt spring.

För omkring en månad sedan öppnade den nya inredningsbutiken LSOY Koti på Alexandersgatan 3 i Lovisa. Butiken drivs av Maarit Pönkä som under våren arbetat med att renovera lokalen och fylla den med läckra inredningsdetaljer.

Fanni K har ett fint sortiment av textilier som pryder soffor såväl inne som ute.

Brett utbud av vädertåliga möblemang

Inför sommarsäsongen har man satsat stort på inredning för utebruk. Redan efter en snabb överblick kan man konstatera att utbudet är mycket bredare än vad man i första hand kanske föreställer sig.

En stor trendförändring som är på gång är övergången från mörka färger till lätta, naturnära färger på både möbler och textilier.

– Gröna textilier är väldigt populära just nu tillsammans med jordnära färger som grå, ljusblå, rosa och beige, säger Pönkä.

Det är inte bara färgerna som är lättare och ljusare utan också materialen möblerna är tillverkade av. Trä, bambu och träfärgade detaljer av aluminium är nu efterfrågade och ger ett luftigt intryck.

– Mina kunder vill ha underhållsfria möblemang som blir en förlängning av hemmet, konstaterar Pönkä.

För att skapa en komplett inredning till uteplatsen räcker det inte med ett möblemang eller några dekorativa kuddar. Uteplatsen är inte färdiginredd innan den blir upplyst med en armatur. Pönkä har ett stort utbud av vad som vid första åsynen ser ut som vanliga taklampor. De är ändå tillverkade för utebruk och tillsammans med vävda mattor av vass eller sjögräs blir illusionen av ett vardagsrum under bar himmel komplett.

Slitstarka som tål väta

– Särskilt mattorna av sjögräs håller bra i utebruk. Man måste bara komma ihåg att låta dem torka upp efter regn, säger hon.

Vår längtan efter ekologiska naturnära produkter har gjort att torkade växter är populära igen. Nu är det olika grässlag och vassarter som kunderna vill ha. De torkade växterna  gör sig alldeles ypperligt i en stilig vas på utebordet. Och om det skulle gå så illa att man inte hittar dem i en blomster- eller inredningsaffär så är det bara leta efter dem i naturen och plocka dem, med markägarens lov förstås.

Blommor av alla de slag hör överlag både sommaren och uteplatsen till. I Seitlax trädgård i Borgå arbetar man som bäst med att driva upp växter till sommaren i företagets stora växthus. Nyblivna företagaren Cassandra Wikström har nyss tagit över verksamheten och är hortonom till yrket.

– Tumregeln när det gäller sommarblommorna är att inte lämna dem utomhus till natten förrän man är säker att det inte längre blir frost, säger hon.

Insekternas vän i blomform

Blommor som lockar till sig bin, humlor och fjärilar är något som är i ropet just nu. I växthuset finns flertalet färggranna sommarblommor som innebär en oemotståndlig lockelse för flygfäna.

– Det går bra att ha blommorna i krukor vid altanen men man bör minnas att de gärna får vara på sådan höjd att barn inte når till dem på grund av insekterna, säger Wikström.

Blomsorter hon rekommenderar för ändamålet är paradisblomster, rosenskära, heliotrop som också är populär bland fjärilar liksom jätteverbena och sommarrudbeckia.

Myggor är en typ av insekter som de flesta gärna slipper. Planteringar av sommarblommor som doftpelargon, tagetes och lavendel gör uteplatsen mindre angenäm för dem. Bland kryddväxter är basilika, kattmynta, citronmeliss, pepparmynta och rosmarin effektiva i kampen mot myggorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.