Vancouver ”Det nordliga Hollywood”

Det livliga och kulturella Vancouver omges av otroliga naturlandskap. I de färgstarka stadsdelarna och vidsträckta gröna oaserna pulserar det glada och toleranta stadslivet. Här trivs du garanterat!

För det sympatiska Vancouver vid den kanadensiska västkusten är vänlig service en hederssak. Inte att undra på då att Vancouver vid flera tillfällen valts till världens bästa stad att bo i – en stad dit också tillfälliga besökare gärna kommer. Vancouver omtalas ofta som ”Det nordliga Hollywood”, för här har många filmer och serier filmats in.

Under våra utflykter får du se Vancouvers viktigaste sevärdheter och beundra staden från det 168 meter höga Lookout-tornet. Den mångsidiga matkulturen får du lära känna på Granville Island, populärt bland vänner av mat, konst och kultur. Den svindlande Capilano-hängbron med omgivande parkområden ger dig en upplevelse du minns länge. Avskedskvällen firar du med en middagskryssning, njutande av levande musik.

Dag 1 Välkommen till Vancouver!

På eftermiddagen flyger du med Icelandairs reguljärflyg via Reykjavik till Vancouver, dit du anländer på kvällen samma dag. På flygfältet möts du av OK-Matkats guide och får transport till hotellet Best Western Plus Chateau Granville Hotel & Suites.

Dag 2 Stadsstämning i Vancouver

Under stadsrundturen den andra resedagen ger vår guide dig aktuella tips om Vancouver och du erhåller dina dagsbiljetter till de offentliga transportmedlen för de dagar då du rör dig självständigt. Biljetterna ingår i resans pris. Det av många unika stadsdelar bestående Vancouver visar sig för dig under den cirka fyra timmar varande stadsrundturen, vilken även inkluderar korta promenadavsnitt. Vi åker genom det av skyskrapor dominerade centrum, Downtown, mot kongresscentret Canada Place, där vi stannar till en stund. Centret är Vancouvers kännetecken, med sitt tak som påminner om vita segel. Vid Canada Place avgår de populära Alaska-kryssningarna och här ligger även hotellet Pan Pacific Vancouver. På taket av detta hotell finns tio horn som varje dag trumpetar ut en signal som tecken på att klockan är 12 på dagen.

Vi åker längs strandboulevarden English Bay till Stanley-parken och sträcker på våra ben en stund, medan vi insuper stadens enorma gröna oas. Från parken fortsätter vi mot Coal Harbour. Denna stadsdel, som ligger alldeles vid havet, är tack vare sin avslappnade atmosfär och sina trevliga caféer och restauranger en utmärkt utflyktsort både dags- och kvällstid. Som avslutning på vår rundtur tar vi oss upp i utsiktstornet Vancouver Lookout för att se ut över hela staden och de andlösa vyerna.

Dag 3 Naturupplevelsernas Stanley Park

Den tredje resdagen är fri för egna strövtåg. Du kan tillbringa dagen exempelvis i Stanley Park, vilken med åren har blivit ett av Vancouvers populäraste utflyktsmål under fritiden. Parken, som invigdes på 1880-talet, är enorm, till och med större än Central Park i New York. I parken växer uppskattningsvis en halv miljon träd, och största delen av dessa har uppnått hundra års ålder. Om du vill uppleva skogens lugn och ro, lönar det sig att vandra omkring i parkens inre områden, i skuggan av de uråldriga träden. Vid havet kan du vandra när du följer den nio kilometer långa strandvallen som omger hela parken. Tack vare de lättföljda lederna kan du få en skön dag i parken, om du så promenerar eller cyklar. Även rullskridskor finns att hyra, och om du önskar vila en stund, är det bara att hoppa upp i en hästkärra eller på det lilla parktåget.

Stanley Park erbjuder många aktiviteter, och ett av alla speciella besöksmål är Vancouvers stora akvarium, som förutom cirka 300 fiskarter också inhyser vitvalar och delfiner. Sjön Beaver Lake bildar tillsammans med Lost Lagoon ett paradis för vattenfåglar. Totempålarna i Totem Park, vilka rests för att hedra gångna generationer av indianer, påminner oss om områdets ursprungsbefolkning.

Dag 4 En smakresa till Granville Island

Denna resdag åker vi omkring med offentliga transportmedel och ger dig en inblick i Vancouvers kulinariska läckerheter i Granville Island, vilket trots sitt namn inte är någon ö. Området, som är fullpackat av fabriker och sågar från början av 1900-talet, har genomgått en total förändring. Nuförtiden är det framförallt berömt för sin stora saluhall, vars bodar är till bredden fyllda av lokala färska råvaror, ostar, kallskuret och gourmetportioner. Under rundvandringen i hallen förförs man av alla smaker och dofter. Du får njuta av ett stort utbud av smakprover. Samtidigt lär du dig om den lokala matkulturen och får tips på områdets restauranger och shopping av vår guide. Om du efter allt detta kalasande ännu önskar äta lunch rekommenderar vi dig att prova någon av de restauranger som har fisk- och skaldjursrätter på menyn. Efter vår cirka tre timmar långa utflykt kan du om du vill ännu stanna kvar på Granville Island och återvända till hotellet i egen takt.

Granville Island är också ett utmärkt shoppingområde med sin egen prägel, så åtminstone en del av souvenirköpen lönar det sig att göra här. Utbudet av gallerier, artesanaffärer och delikatessbutiker är stort. Ursprungsbefolkningens handarbeten finns till salu i Net Loft-centret. Ett trevligt tidsfördriv är att följa med glasblåsarnas, keramikernas eller guldsmedernas, ja till och med kvastmakarnas, arbete i Railspur Alley.

Kulturutbudet är rikt i Vancouver, som det brukar vara i miljonmetropoler. Queen Elisabeth-teatern, Playhouse-teatern och Orpheum-konsertsalen, vilka ligger i Downtown, hör till de främsta konsertscenerna i staden. Den breda repertoaren inkluderar allt från klassisk till modern musik, småskaliga framföranden likväl som musikalspektakel i bästa Broadway-stil.

Dag 5 Vancouver i egen takt

Denna dag kan du utforska Vancouver utgående från dina egna intressen. Om du intresserar dig för stadens många museer, rekommenderar vi att du besöker det fantastiska Museum of Anthropology som ligger på UBC-universitetets campusområde. Här lotsas du på ett oförglömligt sätt genom bland annat de olika skedena i ursprungsbefolkningens historia, vilka det nutida Vancouver högaktar. I museet Science World, som finns i stadsdelen False Creek, kan du uppleva vetenskapens under genom museets otroliga utställningar. Det lilla hemmuseet Roedde i West End erbjuder en inblick i nybyggarfamiljens liv vid sekelskiftet 1800–1900.

Dag 6 Grouse Mountain och Capilano-hängbron

Denna dag är det dags att styra iväg mot naturen i de omkringliggande trakterna. Grouse Mountain, som kallas Vancouvers topp, reser sig till 1250 meters höjd och ligger alldeles intill centrum av staden. Vi tar gondolhissen upp till toppen, en färd som tar 8 minuter. Väl uppe på toppen öppnar sig hänförande vyer över naturen i British Columbia. Du kan beundra utsikten och utnyttja lunchkupongen som ingår i utflykten till att avnjuta din lunch i någon av Grouse Mountains restauranger.

Det andra utflyktsmålet under vår cirka sex timmar långa utflyktsdag är den hisnande Capilano-hängbron som på cirka 70 m höjd korsar Capilano-ravinen med dess flod. Den 137 meter långa bron och det omgivande parkområdet med sina fantastiska naturleder utgör en upplevelse du minns länge.

Dag 7 Ditt Vancouver

Denna dag är reserverad för ditt eget, självständiga program. Det lönar sig definitivt att utforska Vancouvers särpräglade stadsdelar. För den som söker gammelstadsstämning rekommenderar vi det eleganta Gastown, som erövrar sinnena med sin historiska karaktär. Den atmosfär som uppkommer när viktorianska byggnader, kullerstensgator, konstgallerier och små butiker samsas om samma utrymme är rent ut sagt förtjusande. Den kändaste sevärdheten i Gastown är ångklockan, som puffar ut ånga med cirka en kvarts mellanrum och samtidigt spelar olika melodier. Områdets restauranger, bland de bästa i Vancouver, bjuder på allt från läckerheter ur det traditionella europeiska köket till specialiteter ur den asiatiskt influerade molekylärgastronomin. Var inte rädd att prova.

En totalt annorlunda miljö upplever du till exempel i Vancouvers kinesiska område, Chinatown, dit du kan promenera från Gastown på knappt tio minuter. Det färgglada Chinatown med sina exotiska dofter och smaker samt starka traditioner omfattar sex kvarter. I de små butikerna längs de livliga shoppinggatorna håller man gärna till en längre stund, även om man inte köper något. En dim sum-måltid som avnjuts med te i någon av kvartersrestaurangerna lämpar sig utmärkt som lunchalternativ. Lämna inte Chinatown innan du besökt Dr. Sun Yat-Sen kinesiska trädgård. Denna vackra och harmoniska helhet, som väcker dina sinnen, leder dig till den kinesiska kulturens och symbolikens källor.

Om du föredrar att vandra ute i det fria vid havet, rikta dina steg mot Yaletown och dess havsstrandsparker. Gång- och cykelleden Seawall, som omger stora delar av staden, följer strandlinjen och förenar två populära friluftsområden i Yaletown, nämligen David Lam- och George Wainborn-parkerna, med varandra. Yaletown var i tiderna Canadian Pacific-järnvägens västra ändstation. Området har väckts till liv på nytt genom alla restauranger och bistron som inhysts i de gamla lagerbyggnaderna i rödtegel samt genom de vardagsrumslika stadsrummen. Inte heller shopparen blir besviken på Yaletown, för här finns boutique-affärer som erbjuder unika produkter och vänlig betjäning.

Dag 8 Middagskryssning i solnedgången

Denna dag kan du ägna dig år souvenirköp. Styr stegen exempelvis mot Robson Street i centrum. Här är både gåvo- och souvenirbutikerna liksom också Nordamerikas bekanta modeaffärer väl representerade. En annan populär shoppinggata är Granville Street, som löper förbi vårt hotell. Här kan du till exempel ta en sväng in till köpcentret Pacific Centre. När skymningen faller på tar vi oss ut på en middagskryssning, som avslutning på vår resevecka. Vi avnjuter en middag med tillhörande måltidsdrycker, medan vi lyssnar på levande musik och ser Vancouvers kvällsupplysta siluett i bakgrunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.