Utmärkt Tidpunkt för Bostadsaffärer i Borgå

I samarbete med Aktia Fastighetsförmedling. Mikael Strömfors, mäklare vid Aktia Fastighetsförmedling i Borgå

Aktia Fastighetsförmedlings Mikael Strömfors har jobbat som mäklare i Borgå sedan 1985. Ekonomiska låg- och högkonjunkturer har kommit och gått men bostadsköparens intresse för Borgå har varit bestående.

Det finns ett bra flyt i Borgå. Staden är liten men har mycket att erbjuda, säger Strömfors.

Korta avstånd, rik historia och utveckling

Bland bostadsköparna finns både ortsbor och inflyttare. De korta avstånden och goda vägförbindelserna gör det möjlighet att bo i Borgå och pendla till Helsingfors.

Till det som lockar till inflyttning hör också de lokala arbetsplatserna – på orten finns flera stora arbetsgivare. Därtill finns skolorna som drar till sig studerande.

Att Borgå inte är en förort utan en levande stad med rik historia, utveckling och aktiviteter hör till saker som ger extra krydda.

Borgå har sitt gamla centrum samtidigt som det byggs mycket just nu, vid Västra åstranden och i Vårdalen. Staden har också ett rikt kulturliv och stort utbud på fritidsaktiviteter, bland annat en fin simhall och en skidbacke på promenadavstånd. Det är nära till naturen och till det maritima, säger Mikael Strömfors.

Säljer man en tvåa i Tölö kan man köpa ett egnahemshus i Borgå. Det är en klassisk jämförelse som håller än i dag.

Tvåa i Tölö=villa i Borgå

En typisk köpargrupp är äldre personer som sålt sitt hus och i stället vill ha ett bekvämt höghusboende i centrum, nära all service.

Barnfamiljernas intresse fokuseras främst på egnahemshus och radhuslägenheter. Också för barnfamiljerna brukar närheten till service vara viktig.

Man vill till exempel gärna bo så att barnen, då de är tillräckligt gamla, kan ta sig till skolan på egen hand.

Även om prisnivån i Borgå statistiskt sett stigit, är variationen i priserna stor. Det finns bostäder som tvärtom kan ha sjunkit i värde. Enligt Mikael Strömfors är dagens köpare ofta pålästa och medvetna. Om bostadsbolag inte utfört stora renoveringar, utan dessa ligger i framtiden, hör det till saker som påverkar.

Folk vill gärna ha allting ganska färdigt.

Förutom information om stundande stambyten kan det vara bra att känna till att det i hus byggda före 1995 numera bör göras en asbestgranskning innan renovering.

Jämfört med Helsingfors får man fortfarande mer bostad för sina pengar i Borgå.

Säljer man en tvåa i Tölö kan man köpa ett egnahemshus i Borgå. Det är en klassisk jämförelse som håller än i dag, säger Mikael Strömfors.

Jämn efterfrågan på fritidsbostäder

En egen marknad utgör fritidsbostäderna där Mikael Strömfors verkar på området Sibbo-Borgå-Lovisa.

Intresset för fritidsbostäder brukar vara rätt jämnt även om den fina sommaren i fjol har märkts som en liten ökning.

Fritidsbostäderna som säljs kan grovt delas in i två kategorier – de som har bilväg ända fram, de som är ute på en holme och kräver båt. Båda har sina anhängare och efterfrågan jämnas också ut av en viss prisskillnad. Vill man ha bilvägen får man i regel vara beredd att betala lite mera.

Tips till köparen

Ett tips till bostadsköparen är att noga fundera på den egna vardagen – hur vill man bo i längden, vad är det man prioriterar?

Är det fråga om en bostadsaktie är det skäl att kolla upp husbolagets uppgifter, kanske tala med disponent och styrelse. Handlar det om ett egnahemshus rekommenderar Mikael Strömfors att man låter göra en konditionsgranskning, om man nu inte råkar vara den händiga typen själv.

En konditionsgranskning innan man fattar det slutliga köpbeslutet är alltid bra att göra. Det garanterar inte att man inte råkar ut för problem i framtiden, men man lär sig om huset och får en introduktion till husägandet och vilka reparationer som är på kommande.

Ett annat råd är att tänka långsiktigt då man gör sitt köp och ha en plan för hur man klarar av kommande kostnader. Är man intresserad av bostad i Borgå lönar det sig ta kontakt med Aktias mäklare.

– Det är en utmärkt tidpunkt att skaffa bostad i Borgå just nu. Utbudet är stort och det råder en bra balans mellan nyare och äldre bostäder, säger Mikael Strömfors

Genomsnittliga kvadratmeterpriser
i Borgå 2017-2018

(inkluderar ej nyproduktion)

Egnahemshus

år 2017

2 117 euro

år 2018

2 204 euro

Höghuslägenheter

år 2017

2 554 euro

år 2018

2 621 euro

Leave a Reply

Your email address will not be published.