Trygg och ostörd julförväntning 

Med utbildning eller nytt jobb på annan ort blir det ofta aktuellt att byta eller köpa bostad. Vad är då viktigt att uppmärksamma vid ett bostadsköp?

Nu är det dags igen för glögg, pepparkakor och juldekoration. Boenden i bostadsbolag förbereder sig för julstämning. Men hur får man göra det egentligen i ett husbolag?

Alla boenden får i princip dekorera sin lägenhet och balkong som de vill, bara man tar hänsyn till grannar samt speciellt brandsäkerhet. Framför allt olika ljus med starka och blickande lampor kan störa grannar. I extrem situation kan husbolaget förbjuda ljus om de orsakar fara eller oljud.

Husbolaget kan ge speciella anvisningar till de boende i användning av julbelysning samt uppmuntra grannar att prata med varandra om de planerar att sätta upp en större ljusinstallation. Genom att diskutera ordnar saker och ting bäst och oftast blir problemet mindre än man trodde.

Juldekoration i trappuppgången samt dörrkransar kan också orsaka bekymmer i ett höghus. Skyddslagen förbjuder att bevara saker i gångvägar i ett höghus. Lagen säger dock inte att alla vanliga vägg skyltar, dörrmattor eller dörrdekorationer skulle vara förbjudna. Däremot barnvagnar, pulkor samt andra stora varor som står i vägen i trappuppgångar är förbjudna. Om husbolaget har en julgran skall den stå på gården och inte inne i hallen eller trappuppgången.

Beträffande stearinljus och elljus skall man noga beakta brandsäkerhet. Dekoration med elledning måste man hålla öga på så att ledningar eller lampor inte blir för heta. Skadade dekorationsljus borde man aldrig använda eller reparera. Det finns flera oäkta belysningar till salu.

Om husbolaget delar ut julanvisningar finns det en sak som man inte borde glömma bort – en fungerande brandvarnare. Med den kan många bränder förhindra. Byte av batteri räcker inte utan varnaren skall bytas till en ny varje 7 – 10 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.