Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt.

Mycket av bostadshandeln i Hagalund handlar om tvåor och treor som tenderar intressera köpare i olika livssituationer.

– Hagalund intresserar bland annat unga vuxna som flyttar från innerstaden eller Drumsö, kanske för att de vill ha en lite större bostad och bo på ett lite grönare område då de planerar familjeökning eller har skaffat barn. En annan stor köpargrupp är äldre personer, inte nödvändigtvis pensionärer men i åldern där barnen är så stora att de flyttat hemifrån och man därför vill bo i något mindre, på ett område som inte är helt urbant men ändå har servicen nära, säger Taina Friman, mäklare vid Aktia Fastighetsförmedling.

Rörsanerat högt i kurs

Av det äldre husbeståndet i Hagalund är stora delar byggt efter 1950-talet vilket gör att rörsaneringar för många husbolags del blivit aktuella och också genomförts. De rörsanerade objekten är också de mest efterfrågade bland bostadsköparna.

– Merparten vill inte köpa bostad i ett hus där rörsaneringen är ogjord, man vill att allting är klart. Rörsanerade objekt brukar gå snabbt åt när de kommer till försäljning och det gäller som köpare att fatta snabba beslut, säger Taina Friman.

En renoverad bostad i gott skick kan byta ägare på ett par dagar eller några veckor. Den genomsnittliga försäljningstiden för en höghuslägenhet i Hagalund ligger dock på 1,5 till 2 månader.

Både gammalt och nytt

Det byggs också en hel del nytt i Hagalund. Många av projekten är på slutrakan och området är inte lika mycket av en byggarbetsplats som det varit under de senaste åren.

– Det finns egentligen två sorters bostäder i Hagalund – de helt nya, som har ett mycket högre kvadratmeterpris, och de äldre som är lite mer modesta till sin prisnivå, säger Taina Friman.

För en ny bostad får man vara beredd att betala omkring 8 000 euro per kvadratmeter, medan de äldre går för 3 000–5 000 euro per kvadratmeter beroende på husbolag och läge.

– Snittpriset för de affärer som gjorts på gamla bostäder har på ett år ökat med omkring 1 000 euro per kvadratmeter. Prisnivån har ändå egentligen inte stigit eftersom ökningen ungefär motsvarar kostnaden för en rörsanering. Att merparten av de sålda bostäderna varit i gott skick bidrar också det till högre snittpriser, påpekar Friman.

Prisnivå och arkitektur lockar

Fortsättningsvis är det prisnivån som lockar många bostadsköpare till Hagalund.

– Det är förmånligare att köpa bostad i Hagalund än i Drumsö och innerstaden. Det är också många som har sina rötter här och vill flytta tillbaka, säger Taina Friman.

Bidrar till attraktionskraften gör också utbudet på skolor och daghem, samt goda kommunikationer. Metron upplevs numera som en naturlig del av området, dessutom kommer man snabbt till Västerleden och Ring I och II.

Utöver det finns närheten till havet genom Björnviken och Kägeludden, grönområdena, samt givetvis arkitekturen bakom vilken man hittar kända namn som Aarne Ervi, Aulis Blomstedt, Viljo Revell och Markus Tavio.

Finns det några tips till den som funderar på att sälja eller köpa bostad i Hagalund?

– Om man behöver lån för att finansiera sitt bostadsköp är det alltid bra att gå via banken först, så att man vet sin budget. När den rätta bostaden kommer emot kan man då fatta snabba beslut. Det kan också vara bra att gå omkring och bekanta sig med området, ta reda på vilka möjligheter som finns, var skolan ligger och så vidare. Det är tips som förstås gäller även andra bostadsområden, inte bara Hagalund, säger Taina Friman.

Har man som säljare kommit så långt i processen att bostadsvisningar är aktuella är rådet att ha bostaden välstädad, med skinande rena ytor, och i undanröjt skick.

– Minimalism är trendigt. Alla ytor känns större när där finns färre saker, säger Taina Friman.

Senast nu är det också läge att sätta på plats de där listerna som fattas och göra allt småfixande som blivit ogjort under åren.

Oberoende av om man är ute efter att sälja eller köpa bostad lönar det sig att kontakta Taina Friman eller någon av hennes kollegor på Aktia Fastighetsförmedling för att få sakkunnig hjälp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.