Stark tilltro till bostaden som investeringsform

Trenden håller i sig. Låga räntor gör att efterfrågan på investeringsbostäder är fortsatt stor.

Att intresset för investeringsbostäder inte planat ut bekräftas av de mäklare som Livsstil talat mer. Vissa ändringar kan dock noteras i köpbeteendet.

– Folk har blivit noggrannare och räknar igenom saker ordentligt. Bostadsinvestering har tidigare kanske lite marknadsförts som lätta pengar, men nyheter om personer som förlorat stort har gjort att folk insett att det inte finns något som är helt riskfritt, säger Jockum Andersin från Aktia Fastighetsförmedling.

Jämfört med mycket annat kan fastigheter ändå fortsättningsvis ses som en trygg investering tycker Sebastian Rostedt från fastighetsförmedlingen Westhouse.

– Bostadsinvesteringar ger inga snabba vinster men däremot jämn avkastning, speciellt om man investerar på växande eller etablerade områden och förutsatt att man köper till rätt marknadspris. Att inflyttningen till Helsingforsregionen fortsätter växa gör att efterfrågan på bostäder är större än utbudet och att hyresnivån hålls på stabil nivå. De låga räntorna och investerarnas lägre krav på avkastning gör också att priserna på i synnerhet minder bostäder fortsätter gå upp, säger han.

christoffer henriksson.
KIINTEISTÖMAAILMA

Fokus på små bostäder

Investerarnas främsta intresse riktas mot små bostäder, ettor och tvåor.

– Men det är inte heller så dumt att investera i större lägenheter, treor och fyror. En trend man märker och som förmodligen kommer att växa sig större är att finländare, också familjer, inte längre ser det som tvunget att äga sin bostad. I stället vill man hyra för att ha större frihet att kunna flytta lite som man vill. I större hyreslägenheter bor man ofta längre, vilket kan ses som en fördel ur ägarsynvinkel, säger Kiinteistömaailma Mankans företagare Christoffer Henriksson. Bostadsinvesteringar är i dag något som intresserar både nybörjare och de mer garvade. En annan köpargrupp är bostadsfonderna.

– Om en nyproduktion av någon anledning inte går åt så som planerat kan byggaren i stället för att sänka priserna sälja bostäderna som paket till en bostadsfond. Det har säkert bidragit till att priserna hållit sig på rätt stabila, säger Jockum Andersin.

Jockum Andersin.
AKTIA

Nyproduktion – dyrt men förutsägbart

För cirka fem år sedan, det vill då investeringsboomen startade, tog byggföretagen enligt Christoffer Henriksson inte alla gånger i beaktande att en vanlig småinvesterare inte kan köpa hur många bostäder som helst. Det gjorde att det en tid fanns ett överutbud som nu börjar jämna ut sig. Nyproduktion i investeringssyfte köps enligt Henriksson främst i Esbo och Vanda.

–  När man går närmare centrum av Helsingfors böjar nyproduktion vara så pass dyr att det inte lönar sig köpa som investeringsbostad.

Som en fördel med att investera i nyproduktion eller nya, välskötta bolag nämner han tryggheten i att veta vilka de månatliga utgifterna och därmed avkastningen kommer att vara.

Enligt Jockum Andersin kan informationen dock också verka avskräckande.

– Nyproduktion har en stor skuldandel som gör att vederlaget efter tre år stiger ordentligt. Folk har börjat inse att tre år är en kort tid, säger han.

Flipping som investeringsform

En form av bostadsinvestering är också så kallad ”flipping” som går ut på att investeraren köper, renoverar och sedan säljer bostaden för att få avkastning på sitt kapital.

– Om man köper för 100 000 euro och renoverar för 20 000 euro måste man kunna sälja vidare för 130 000 euro för att få lön för sitt jobb. Det gäller att vara extremt noggrann och veta vad man gör, säger Jockum Andersin.

Enligt Christoffer Henrikssons erfarenhet är flipping något som en del mindre företag och privatpersoner sysslar med.

– Flippare vill kunna köpa bostäder billigt, under marknadspris, direkt från ägaren. Vill man som ägare ha bästa priset för sin bostad lönar det sig att kontakta en fastighetsmäklare, säger han.

– Visst förekommer flipping, men tävlan om bostäder är just nu så pass stor att det är svårt att hitta något under marknadspris. Också bostäder i sämre skick köps för eget bruk, ofta efter budgivning, säger Sebastian Rostedt.

Sebastian Rostedt.
WESTHOUSE

Läget i nyckelroll

Läge brukar ha en avgörande roll inom fastighetshandel. Det gäller i allra högsta grad också då man köper i syftet att hyra ut.

För den som är ute efter ett investeringsobjekt rekommenderar Sebastian Rostedt att fokusera på ett par, tre områden.

– Försök bilda dig en uppfattning om området och ta reda på om sådant som ännu inte finns – hur kommer kollektivtrafiken att utvecklas och vilken service kommer att finnas i närheten i framtiden?

Ett annat tips kunde vara att investera i bostäder som ligger i grannskapet av universitet och högskolor.

– Studerande vill ofta bo i närheten av sina studieplatser vilket gör det till en rätt trygg investering, säger Rostedt.

Förutom att reda ut olika finansieringsmöjligheter med banken tycker Jockum Andersin att man ska ta i beaktande bostadens och husbolagets skick och kolla upp kommande renoveringar. Renoveringar har blivit dyrare vilket påverkar avkastningen. Det gäller också att se till att uthyrningen rullar på som den ska.

– Redan en obetald månadshyra per år kan leda till att avkastningen för lägenheten blir lika med noll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.