Säljarens marknad som gäller just nu

Stor efterfrågan, litet utbud är det som karaktäriserar läget på bostadsmarknaden i Helsingfors för tillfället. Också i Grankulla drar försäljningen bra medan man i Raseborg går mot ett toppår på fritidsfastighetssidan.

– Det är ett gott läge att sälja sin bostad just nu. Eftersom utbudet är litet är prisnivån bra, säger Johanna Radeborn, mäklare vid Aktia Fastighetsförmedling i Helsingfors.

Enligt Radeborn finns efterfrågan på bostäder i alla storlekskategorier och i princip alla delar av staden.

– Det som däremot är väldigt viktigt för köparna är hur välskött husbolaget är. Är alla stora renoveringsjobb gjorda är man också redo att betala för bostaden, säger hon.

Försäljningstiderna är i regel korta.

-– Nyligen sålde jag en tvåa direkt i samband med visningen. Hittar man en bostad man tycker om kan man inte att fundera för länge utan måste vara snabb.

Jockum Andersin
Aktia Fastighetsförmedling, Helsingfors

Nyhetsflödet påverkar

Trycket på att flytta in till Helsingfors är fortsättningsvis stort.

Att utbudet av bostäder just nu är är mindre än efterfrågan, beror enligt Aktia Fastighetsförmedlings vd Jockum Andersin delvis på att situationen matar sig själv.

– Folk vill inte sätta sin bostad till försäljning för att man är rädd för att inte hitta en ny.

Nyheter från stora världen som brexit och handelskrig samt skriverier om sämre ekonomiska tider får också folk att stanna upp och vara försiktiga.

– Ändå har vi fortsättningsvis ekonomisk tillväxt i Finland, enligt prognoserna blir den bara lite långsammare. Finländarnas tro på den egna ekonomin är också fortsättningsvis på god nivå, påminner Andersin.

Fredrik Hellman
Aktia Fastighetsförmedling, Grankulla

Stabilt i Grani

Fredrik Hellman är fastighetsmäklare i Grankulla och beskriver läget där som bra och stabilt.

– Som på alla ställen finns det bostäder som säljer snabbt och bostäder där försäljningen tar lite längre, säger han.

Till kategorin efterfrågat hör bland annat nybygga lägenheter i centrum och lägenheter i de hus som försetts med hiss. Köparna är ofta äldre personer som vill flytta så att de bor på gångavstånd från servicen.

En annan stor köparkategori då det gäller fastigheter i Grankulla är de som vuxit upp och gått i skola i Grani, flyttat bort men sedan väljer att flytta tillbaka då de får egna barn.

– Det finns också en stor efterfrågan på tomter och tomter med attraktiva byggrätter brukar sälja snabbt. Många tomter i Grankulla har ändå stora byggrätter och kan kosta omkring 300 000 euro. Lägger man till kostnaderna för ett hus kommer man lätt upp i miljonen vilket för de flesta familjer inte är en möjlighet, säger Hellman.

Magnus Nyström
Aktia Fastighetsförmedling, Raseborg

Piggt på stugfronten i Raseborg

I Västnyland och Raseborg har försäljningen av fritidsfastigheter varit piggare än på flera år.

– Antalsmässigt har det helt klart gjorts flera affärer, säger fastighetsmäklare Magnus Nyström.

En bidragande orsak till aktiviteten kan vara en pågående våg av generationsskiften.

– Många fritidsfastigheter på området är byggda under 1960–1980-talen och byter ägare senast nu. Kanske också klimattänket gjort att man igen vill satsa på fritidsboende i hemlandet i stället för att flyga bort på sin semester.

Enligt Magnus Nyström har det också blivit populärt att skaffa sig andrahandsbostad i Ekenäs.

– Det kan handla om lägenheter med havsnära läge men också helt traditionella sommarstugor med egen strand.

Variationen på utbudet är stor.

– De attraktivaste fritidsfastigheterna är också de mest eftertraktade. Det behöver inte alla gånger handla om själva huset utan kan också vara fråga om en fin tomt, fin strand, rätt väderstreck och tillgången till kvällssol.

För en högklassig fritidsfastighet kan man som säljare räkna med att få ett bra pris medan prisutvecklingen kan ha varit negativ för de mindre eftertraktade objekten, till exempel stugor som inte underhållits på tillbörligt sätt.

Som säljare kan det vara bra att vara medveten om att handeln med fritidsfastigheter inte längre är säsongsbunden utan pågår aktivt året om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.