Naturen Ger… Vi Skapar!

Pinnar, papper, vass och restmaterial … Allt finns omkring oss bara vi lyfter blicken! Varsågod – här är fantastiska gör-det-självprojekt tillverkade av naturens gratisgåvor.

Tillbaka till Rötterna

Enklare kan det faktiskt inte bli; några timmerstockar och en gammal bordsskiva i glas blir ett både gediget och vackert bord. Två stockar allena bildar ett enkelt sidobord. En stor gren, en gammal rot och en korg som grånat av väder och vind blir fina detaljer som följer upp bordets karaktär. Den generösa taklampan har vi gjort av fyra gardinlängder i tunn fin bomull. Knuten nertill har vi dragit upp en aning med hjälp av tunn vajer så att tyget får ett lite mjukare fall.

Gardinlängder i bomull, Bergitte, 140 x 250 cm, och lampfäste från cylinderformade skärmen Nymö med diameter 70 cm, allt från Ikea. 2,5-sitssoffa i tyget Kalahari oyster, och fåtölj i tyget Columbus cool coconut, Walles & Walles. Kuddar från vänster: beige med frans, PB home/Spiti, blå från Lovely linen, mönstrade sammetskuddar och stor blåglaserad urna, Slettvoll.

Dricksglas Industriell, 9 kr/st, Ikea, tårtfat i metall (här som piedestal) och hänggunga med dyna, Granit, liten vit keramisk burk med lock och liten urna i fönsternisch, Ellos, stor glasvas, Posh living. Kelimmatta, 255 x 300 cm, Taners mattor. Pärlsponten är målad i kulören Dusky blue från Jotun.

Ett strå vassare

Det dekorativa peace-märket på väggen är gjort av en rockring, några bambupinnar och vasstrån. Sänggavlarna har fått sommarfräscha överdrag sydda av fransiga bomullsplädar för ett  mjukt, ombonat uttryck. Kabelvindan funkar fint som sängbord, några pinnar och snäckor trädda på tråd blir en mobil.

Sänggavel Boröy, 90 cm, bomullspläd Oddrun, båda Ikea. Påslakan och melerat kuddfodral till höger, båda Lovely linen, till vänster beige kuddfodral, 50 x 60 cm, Ikea, beige kudde till höger och ockra-färgade kuddar, allt Granit, randig kudde och matta, 200 x 300 cm, båda Spiti, hatt, privat, mobil av snäckor och pinnar, Spiti. Tapet Marigold Manilla, William Morris & co/Frank & cordinata, pärlspont målad i kulören Tidlös från Jotun.

Origami & Drivved

Lampan får ett personligt uttryck och stadga av några ihopbuntade grova grenar. Skåpet har fått nya luckor av träspån från gamla fruktlådor. De står ofta i travar utanför matbutiker och restauranger – fråga om du kan ta vara på dem! Veckade pappersark pryder väggen.

Golvlampfot Rodd, skärm Jära, skåp av Ivarstomme, ben Nannarp, allt Ikea. Stor unik rot från Bali, Love warriors. Solfjädrar vikta av skisspapper från Kreatima, matta, 200 x 300 cm, Spiti. Tapet Marigold Manilla, William Morris & Co/Frank & cordinata.

Växande bladverk

I ramar som hängt ute och fått härlig patina har vi skapat ett bladverk av hushållsrullar, vikta, klippta i centimeterbreda remsor, och fästa med dubbelhäftande tejp eller limpistol. Ett växande konstverk som fylls på vartefter man får rullar över. En lerklump blir en stadig bordspegel. Vi tryckte helt sonika ner en liten fyndad rund spegel i lergodsleran och lät den stå och torka. En stubbe kan också bli ett fint ställ för en spegel med hjälp ett skär med motorsågen. En stenskärva som lossnat från en klipphäll bildar ett vackert fat.

Massiv träbänk, Spiti. Snäckdekoration/gardinomtag, Love warriors. Pärlspont målad i kulör Tender green från Jotun.

Dagbädd med dynor

En enkel madrass till långbänken, trädgårdssoffan eller dagbädden gör man på ett kick av ett antal örngott med lämplig bredd. Dessa sys ihop med dubbla sömmar och vips, klart! Som skydd mot sol och insyn: dubbla stänger med gardinlängder som går omlott. Sadelgjord som omtag på två olika höjder skapar en nedtonad elegans. En kroklist av denna typ kan man göra själv; leta upp lämpliga grenar och tälj dem till något koniska krokar, dessa slås in i uppborrade hål i baksidan på en grov planka, och kroklisten på så vis väldigt hållbar.

Dagbädd Dream, 70 x 150 cm, Ellos. Kuddfodral Puderviva, 50 x 60 cm, gardinlängder Birtine, allt Ikea. Knoppbrädor, två på rad, Love warriors. Hattar privata, kimono, Lovely linen, trådkorg, Ellos, råsidenkudde, Mimou, randig kudde, Spiti, stor golvkudde, Ellos. Pärspont målad i kulören Tender green från Jotun.

Galghumor & vassrugg

Ta vara på krokarna när du rensar ut gamla galgar, de kan enkelt skruvas in i en vacker gren, grov som den här, något du snidar till eller kanske helt enkelt ett vedträ – en galge kan faktiskt se ut lite hursomhelst! Rörvass ligger ofta högvis i strandkanten och är vacker till mycket. Här har vi klätt in ramen på en spegel med hjälp av limpistol. Stormlyktorna består av cylinder­vaser, en stor gummisnodd och tillklippta vassrör. Springorna skapar ett stämningsfullt sken när det mörknar under augustikvällarna.

Spegel Langesund, cylindervaser, allt Ikea. Vit stormlykta, hos Myrorna, Rottingpall, Granit, klänning, privat, pärlspont målad i kulören Dusky blue från Jotun. 

Lätt fånget, lätt förgånget

Kavlade skålar i tunnaste lergodslera är roliga att göra, torkar snabbt och är vackra att servera snacks i, eller att använda som ljuslyktor. Men om leran inte bränns i 1200 grader är den extremt fragil och tål inte bruksslitage. Vi lät leran torka på ballonger i olika storlekar, men man kan också trycka ut leran i en befintlig skål.

Vaser av återvunnet glas och burk med tapp, allt Granit. Har man en stor gammal glasburk kan man göra en egen vätskebehållare med hjälp av borr för glas och kakel, samt tappkran för glasburk som kan köpas på t ex dukat.se. Glas, Ikea, små tonicflaskor från Fever-tree/Cervera, vas beväxt med havstulpaner, Love Warriors. Däri en vackert vindpinad gren – lika dekorativt som ett stort fång snittblommor. Stor glaskula/flöte, Posh living. Bord och stolar från Domo design.

Leave a Reply

Your email address will not be published.