

Salamisallad med pecorino
10 min
Ta vara på den goda oljan som bildas när man steker salamin och använd till dressingen.
Till 4 pers:
- 100 g sockerärter
- 80 g rosésallad
- 80 g babyspenat
- 1 dl valnötter
- 4 färska fikon
- 50 g salami
- 2 msk olivolja
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 krm salt
- 50 g pecorinoost
- 1/2 tsk flingsalt
Gör så här:
- Strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Lägg upp ärter, sallad och spenat på tallrikar. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna. Skär fikonen i klyftor. Stek salamin i olja ca 1 minut. Blanda oljan med vinäger och salt.
- Fördela salamin på salladen. Strö på valnötterna och hyvla över osten. Ringla oljan över salladen och strö på flingsalt.
Fridas tryffelpasta med halstrade räkor
40 min
Råa kungsäkor finns i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.
Till 4 pers:
- 300 g linguinepasta
- 500 g råa ekologiska kungsräkor (MSC-märkta)
- 2 msk smör
- 2 timjankvistar
- 1 tsk salt
Sås:
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 timjankvist
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- ca 2 tsk tryffelolja
- 2 krm cayennepeppar
Garnering:
färsk hösttryffel
örter, t ex shisokrasse, smörgåskrasse
Gör så här:
- Sås: Skala och finhacka löken. Stek den i smör tillsammans med timjanen på låg värme ca 5 min. Till-sätt grädde vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 3 dl återstår. Sila såsen. Smaka av med tryffelolja och krydda med peppar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Tina och skala räkorna. Stek dem snabbt i smör tillsammans med timjan i het stekpanna ca 1 minut. Krydda med salt.
- Blanda såsen med pastan. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med räkor. Hyvla över tryffel och garnera med örter.
Smörstekt äpple med whiskykolasås och vaniljglass
10 min + 15 min i ugn
Kolasåsen kan också smaksättas med mörk rom.
Till 4 pers:
- 4 röda äpplen
- 25 g smör
- 1 msk strösocker
- 1 dl kolasås
- 1 1/2 msk whisky
- 1/2 tsk salt
Garnering:
myntablad
Tillbehör:
vaniljglass eller en klick yoghurt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 °. Kärna ur äpplena och ställ dem i en ugnssäker form. Fördela smör och socker i och över äpplena. Stek dem mitt i ugnen ca 10 min.
2. Blanda kolasås med whisky och salt. Garnera äpplena med mynta och servera med kolasås och glass.