Månadens intervju: Tips till tjejer som vill få pengarna att växa

Pia-Maria Nickström vill göra ekonomiskt smarta val och är helt tydligt inte den enda. På kort tid har hennes blogg Mimmit sijoittaa (”Tjejer investerar”) väckt stort intresse.

Startskottet för den egna karriären var Helsinki Horse Show som han startade upp tillsammans med Tom Gordin 1985. I dag driver han produktionsbolaget Lagus Productions som har fyra anställda och ordnar allt från stora konserter till små privata fester. Gemensamt för produktionerna är att de alla innehåller musik av något slag.

Gnistan till bloggen var då Pia-Maria märkte att hon själv, trots studier vid Hanken, inte visste så mycket om privatplaceringar.

  Tanken har varit att öppna upp olika begrepp och få bort stämpeln på börshandel som något komplicerat. Jag har också tagit bloggen som ett sätt att lära mig själv. Jag är ingen superinvesterare men tycker det är bra att försöka få avkastning på sina pengar.

Turné nästa

Sedan bloggstarten i fjol har konceptet vuxit. Tillsammans med kompisen Hanna Tikander började Pia-Maria i vintras ordna evenemang kring temat. Redan andra gången hade ryktet spridit sig till den grad att 4 000 anmälde sitt intresse, då deltagarplatserna var 35.

Längs våren har det blivit flera evenemang, och för att svara på efterfrågan har duon nyligen också startat en podd. I höst drar de ut på Finlandsturné för att sprida sitt budskap.

Vad är det som motiverar?

– Att investera och på lång sikt försöka få avkastning på mina pengar är en möjlighet jag för egen del inte vill missa. Vad andra gör med sina pengar tar jag inte ställning till, men jag vill sprida information om möjligheterna som finns. Som det nu är har unga kvinnor ofta inte så många beröringspunkter med börshandel, säger Pia-Maria.

Själv har hon valt att investera i olika indexfonder.

– Det betyder att jag litar mer på att ekonomin ska växa än att jag ska göra klipp på enskilda bolag. Siktet är inställt 20–40 år i framtiden.

Ett råd till den investeringsintresserade är att börja med genomgång av den egna ekonomin.

– Har man kreditkorts- eller andra högränteskulder lönar det sig att betala bort dem först, efter det kan man räkna hur mycket man har råd att investera i månaden och börja i liten skala. Genom långsiktighet och ränta-på-ränta effekten kan man få ihop en ansenlig summa. Lotto är inte den enda möjligheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.