Månadens intervju: Slutsålda arenor motiverar musikpromotorn

Som huvudpromoter för marknadsledande evenemangsarrangören Live Nation Finland har Zachris Sundell stor del i vilka arena- och festivalspelningar vi får se i Finland.

Karriären inom branschen började som praktikant hos organisationen Music Finland. Zachris skrev gradu-avhandling om finländsk musikexport och jobbade med samma sak.

De senaste elva åren har han jobbat för Live Nation Finland där han numera har hand om en stor del av kontraktsförhandlingarna. Som musikvän gillar han det han gör och jobb och fritid flyter lätt ihop.

– Det bästa är att få uppleva en artist som man jobbat länge med att få till Finland spela inför en slutsåld arena. Det är ett rätt konkret jobb på det viset. Man har ett mål man jobbar för att ska bli verklighet.

Inhemska artister lika stora som de utländska

Bokningar av inhemska och utländska artister sköts numera sida vid sida inom bolaget.

– Efter att vissa inhemska artister gjort stadionkonserter vågade andra följa efter. Numera finns det många inhemska artister som kan göra arenaspelningar. I och med att de inhemska artisterna blivit lika stora som de utländska har de också lika stor prioritet hos oss.

Förutom bra artister vill dagens publik kunna njuta av mat och dryck av bra kvalitet samt ha olika biljettpaket och -kategorier att välja mellan. Överlag är den finländska konsertpubliken tacksam att jobba för.

– Alla konserter vi får till Finland brukar glädjande nog gå bra. Även vid ekonomiskt sämre tider sparar man inte om favoritartisten kommer på besök.

Det bästa är att få uppleva en artist som man jobbat länge med att få till Finland spela inför en slutsåld arena.
– Zachris Sundell

Till utmaningarna med att boka världsstjärnorna hör geografin – att ta sig till Finland tar tid. Tidigare fungerade Finland som något av en brygga till Ryssland för de utländska artisterna, men i och med det politiska läget har spelningar där trillat bort. Också renoveringen av Olympiastadion har begränsat möjligheterna att arrangera konserter, men nästa sommar kommer både inhemska och utländska toppartister att kunna ses på den nyrenoverade stadion igen.

Finns det någon artist du personligen gärna skulle se uppträda i Finland?

– Att se Bruce Springsteen på den nyrenoverade stadion skulle vara fint.

Leave a Reply

Your email address will not be published.