Månadens intervju: Slutet på en era för restaurang Ask

Filip Langhoff hör till Finlands absoluta toppkockar. Tillsammans med frun Linda Stenman-Langhoff öppnade han för sju år sedan Michelinbelönade restaurangen Ask i Kronohagen som nu nått slutet på en era.

– Vi har renoverat och gjort om flera gånger, men nu känns det som att vi inte längre vet i vilken riktning vi ska gå för att göra Ask ännu bättre. Då är det dags att ta en paus och titta framåt, säger Filip Langhoff.

Restaurangen i sin nuvarande form stänger efter den 31 augusti. Tanken är ändå att Ask i något skede ska återuppstå – var, när och hur är ännu höljt i dunkel.

Föregångare

Någon semester hägrar inte trots stängningen. Krögarparet har många järn i elden och driver också restaurang Jord i Kampen som de vill vidareutveckla. Att arbetsschemat är späckat stör inte Filip.

– Om man tycker om det man gör spelar tiden man lägger ner inte så stor roll. Det tror jag gäller oberoende av bransch.

Till drivkrafterna för arbetet med Ask har också hört satsningen på ekologiska och säsongbetonade råvaror, samt nyfikenheten på hur långt konceptet kan tas.

– Det har blivit lättare hela tiden. Tillgången på varor har ökat samtidigt som den egna erfarenheten och det egna kontaktnätet blivit större. När vi började 2012 var vi inte så många med samma inriktning, numera är det något av normen. Om vi varit med och fört den utvecklingen framåt är det fint.

Kärlek bra krydda

Nivån på restaurangutbudet i Finland har enligt Filip höjts mycket de senaste tio åren. God mat finns att få på många olika håll, inte bara i Helsingfors.

Men för att det ska finnas restauranger måste det också finnas kunder, samt villighet att betala då det gäller toppmåltider.

– Mat på hög nivå är hantverk och hantverk kostar. Fine dining i Finland är ändå förmånligt i jämförelse med många andra länder.

Vad är god mat för dig?

– En god måltid handlar inte bara om maten utan också om att kunna sätta sig ner och få bra betjäning – för mig är det hälften av upplevelsen. God mat kan också vara mat som någon gjort hemma, med kärlek och omtanke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.