Månadens intervju: Makia har varit Totti Nybergs skola

Makia hör i dag till Finlands mest framgångsrika klädmärken. Vägen dit har inte varit spikrak men lärorik tycker Totti Nyberg, delägare och kreativ chef.

Klädmärket Makia baserar sig på snowboardaren Joni Malmis idé och startade upp i en källare i Rödbergen 2001. Då företagsverksamheten kom igång på allvar kallades Totti Nyberg in. Han hade bakgrund inom modebranschen och studerade vid Hanken men blev rätt snart tvungen att välja mellan skola och företag.

– Jag valde företaget eftersom jag upplevde att det gav mig mer. Och om det i något skede gick åt skogen med företaget kunde jag alltid återvända till skolan resonerade jag.

Hållbart mode 

Än så länge har skolbänken inte kallat även om klädbranschen är tuff. Också Makia upplevde knapra år och klåpade en del innan man fick skutan på rätt kurs. Vändningen kom då man valde att fokusera och gå tillbaka till sina rötter. De mest galna idéerna och djärva produkterna sållades bort och i stället satsade man på mindre kollektioner och mer klassiska produkter.

– Vi skar bort fläsket och lämnade de bästa bitarna kvar. Efter det har företaget vuxit med stormsteg och mår i dagens läge bra, säger Totti.

Hållbarhet hör till nyckelorden och märks bland annat i att man slopat egna reor.

– Som kund ska du kunna köpa en jacka av oss utan att behöva förlora nattsömnen över att du kanske får den till nedsatt pris i morgon. Man ska heller inte behöva köpa ny jacka varje säsong. Många av våra produkter är avsedda att finnas i sortimentet en längre tid.

Inspirerade av Aalto

Företaget har haft en del kollaborationer med andra aktörer. Idén med samarbetena är att de ska resultera i något nytt och ur kreativ synvinkel intressant. Den nyligen lanserade Alvar Aalto-kollektionen, ett samarbete med Alvar Aalto-stiftelsen, har funnits i tankarna en längre tid.

– Det är en stor sak för oss. Vi är alla väldigt inspirerade av Aaltos arbete, inte bara det arkitektoniska utan allt som han och också Aino gjort.

I framtiden får företaget får gärna fortsätta växa, men det är inget man tar stress över. Viktigare är att kunna erbjuda de nuvarande 20 anställda en bra och rolig arbetsplats. För egen del njuter Totti av det han gör.

– Jag älskar att gå till jobbet varje dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.