Känslan Avgör vid Sommarstugeköp

Fastighetsförsäljningen har repat sig efter svackan i medlet av mars och nu är det sommarstugor som är i ropet. De minskade möjligheterna att resa utomlands under sommaren har gjort att finländarna har börjat intressera sig för sommarstugor igen. Fastighetsförmedlare Risto Volanen från Borgå konstaterar ändå att de flesta köpen som han förmedlat har varit med kunder som redan länge planerat ett stugköp.

– Jag tror att ökningen av populariteten har märkts speciellt i Mellersta Finland där prisnivån är lägre, säger han.

Köparna är inte ute efter lyx då de letar efter den rätta sommarstugan. Det är ofta naturen kring stugan och själva platsen som intresserar.

– Vad byggnader beträffar brukar det inte vara så stor skillnad  i vilket skick de är. Det är istället känslan för platsen som avgör. Jag brukar räkna med att känslan står för åttio procent och resurserna för tjugo procent, säger Volanen.

Fastighetsförmedlare Risto Volanen har just nu fullt upp med att förevisa sommarstugor.

Platsen betyder mycket

En viktig faktor är var stugan är placerad och om det är möjligt att snabbt ta sig dit efter jobbet för bastubad och övernattning. Köparna är också intresserade av stugor som inte ligger alltför nära andra hus.

Man kan säga att de har enkla och tydliga krav som uppfyller de primära behoven, säger Volanen.

För paret Jaana och Mika Saloranta från Nurmijärvi var det kärlek vid första ögonkastet då de såg den lilla stugan som var till salu på Majholmen i Lovisa skärgård. Det var i juli för ett år sedan. Efter det har stuglivet blivit ett välkommet avbrott i vardagen.

Vi hade redan länge funderat på att köpa något. Havet och skärgården har alltid stått mig nära hjärtat, säger Mika Saloranta som till vardags är företagare och driver tryckeriet Nord Print i Helsingfors.

För Mika Saloranta är det viktigt att man efter jobbet kan bege sig till stugan för bastubad och övernattning.

Uppvuxen i Lovisa

Att det blev just Lovisa skärgård beror på att han har vuxit upp i staden.

Då Livsstil besöker stugan är omständigheterna nästintill perfekta. Solen skiner och det blåser endast en lätt bris från havet. Annat var det under det första besöket.

Det blåste och regnade när vi kom hit så vi satte oss på altanen för att se ut över havet. Då slog det oss att den här stugan var något för oss, säger han.

Det var varken stugans storlek eller utrustning  som avgjorde köpet utan läget. Att det sedan också fanns elanslutning och kommunalt vatten draget till tomten var ett stort plus som underlättade stuglivet. Det gör det också möjligt att distansjobba där.

Ett kriterium var att man måste kunna ta sig till stugan med båt trots att den kan vara besvärligt med allt bärande och fraktande.

På så sätt lämnar man vardagen på parkeringsplatsen, säger Saloranta.

Det var kärlek vid första ögonkast då de såg stugan på Majholmen.

Ingen tv i stugan

Inne i den 30 kvadratmeter stora stugan finns allt de behöver. Mika Saloranta poängterar ändå att där inte finns någon tv.

Det skall det inte finnas i en sommarstuga, säger han.

Istället ägnar de kvällarna åt att spela kort, umgås över ett glas vin och av att njuta av såväl varandras sällskap som utsikten över fjärden. Den varierar med årstid och väder. Under höststormar kan man njuta av skådespelet samtidigt som en rejäl brasa brinner i kaminen. Vid fint väder går det åter att skymta Estlands kust från stugstranden.

Naturen är aldrig långt borta då man är ute i skärgården. Hos Salorantas är de facto den närmsta grannen en knipfamilj som bor i en knipholk endast ett par meter från bryggan. De tycks inte bry sig särskilt mycket om sina mänskliga grannar.

Majholmen kan också skryta med att ett hägerbestånd på sju hägrar som häckar på ön.

Det är vackra fåglar men för ett alldeles förfärligt oljud, berättar Saloranta.

Under intervjuns gång simmar ett svanpar förbi och de ständigt närvarande måsarna skriker i bakgrunden. Även havsörnar syns ibland.

Naturen visar sin skönhet med den förvridna tallen som finns alldeles invid stranden.

Tröttnar aldrig på vyerna

Man tröttnar aldrig på vyerna från havet. Det ger en ro åt själen att vara här, säger han.

Mika Saloranta har vuxit upp med stugliv. Tillsammans med familjen har han som ung tillbringat somrarna utskärs i Hammarland på Åland. Ddå sommaren kom packades barn, krukväxter och hund först i bil och sedan i båt för att bege sig från Lovisa till Åland och stugan.

Nu är resan betydligt kortare och möjliggör att Saloranta kan köra ut till stugan också efter en lång arbetsdag.  Resan dit går också att göra med hjälp av parets andra stora intresse, nämligen motorcyklar. Medan sommarstugan är rätt så nyinköpt har motorcykelåkningen varit en passion för dem i snart 20 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.