Innerstaden fortsätter locka bostadsköparen

Bostadshandeln i Helsingfors ökade i fjol med 5 procent enligt statistik som sträcker sig fram till november. Enligt förmedlingsföretagen har också det här året startat piggt.

Framförallt är det innerstaden som lockar.

– Unga familjer vill hållas inne i stan hellre än att som förr åka ut till förorten. Det påverkar också priserna. Även i områden såsom Kronohagen och Tölö där det tidigare varit lite billigare har priserna gått upp, säger Berit Segercrantz från Aktia fastighetsförmedling.

I innerstan har bostäder av alla storlekar åtgång. Linda Salonius-Pasternak från Cristal Asunnot tycker ändå att prismedvetenhet har ökat.

Linda Salonius-Pasternak, Cristal Asunnot

– I södra Helsingfors har det funnits en smygande prisbubbla som börjat avta. Folk är nog aktivt ute, men är försiktiga och betalar inte vad som helst, säger hon.
Även om innerstaden drar bra har Salonius-Pasternak också noterat en positiv vändning i efterfrågan på hus.
– Det finns de som vill ha sin gård igen efter att man en längre tid velat bo mindre och i stan.

Renoverat och i rätt stil

Enligt Huoneistokeskus Antti Mäkinen läggs det en hel del fokus på förhållandet mellan pris och skick just nu.

–  Bostäder i gott skick, i bolag där alla stora renoveringar är gjorda lockar fler anbudsgivare även om nog också renoveringsobjekten har sina köpare, säger han.
Också enligt Saara Murtovaara, Bo LKV, hör bostäder där alla renoveringar är gjorda till dem som säljer bäst.
– Husbolagets skick har större betydelse än tidigare, och gjorda renoveringar förkortar försäljningstiden märkbart. Dagens köpare vill också ha bostäder som speglar en själv. Just nu är den skandinaviska stilen efterfrågad, säger hon.

Berit Segercrantz, Aktia fastighetsförmedling

Tänk på detta

Vilka tips kan då proffsen ge till bostadsköparen?

– Det är onödigt att stirra sig blind på kvadratmeterpriser. Alla objekt är olika och variationerna kan vara stora fastän det handlar om samma stadsdel, säger Antti Mäkinen.
Både Berit Segercrantz och Saara Murtovaara råder till att studera husbolaget.
– Dels ska man titta på det fysiska skicket och hur det ser ut i olika utrymmen, dels ska man titta på ekonomin, säger Segercrantz.
– Många begär om disponentintyget men läser det kanske inte tillräckligt noggrant. Behöver man hjälp att tolka vad där står kan man be förmedlaren, säger Murtovaara.
Linda Salonius-Pasternak tycker ändå inte att man ska låta ängslan över framtida renoveringar gå till överdrift.
– Givetvis ska man vara uppmärksam på eventuella problem, men inte låta ett bra objekt gå en förbi bara för att man hört att man ska vara rädd för rörsaneringar. Alla hus måste underhållas. Till det man ska tänka mest på hör läge och bottenlösning. Allt annat går att åtgärda i efterskott.

Leave a Reply

Your email address will not be published.