I Maria 01 behöver företagaren inte vara ensam

”Not a hospital” står det ovanför huvud­ingången till Maria 01. Den påminnelsen kan behövas. Fram till år 2014 var det här ett sjukhus. Sommaren 2016 flyttade uppstartsbolag in i ett av de karaktäristiska gula jugendhusen i Kampen i Helsingfors.

”Här är bra atmosfär, vi var mycket mera ensamma när vi hade kontor i Vallgård. I Maria 01 träffar du andra företagare hela tiden och kan sparra med dem”, säger Fredrik Löfberg som är vd på it-företaget Nordsafety.

Han tar fram sin mobil och visar gruppchatten där företagarna på Maria 01 kan hålla kontakt med varandra. Språket är engelska, och det går att välja olika teman med hashtaggar (staketsymbolen #, reds.anm.). Han döljer skrattande ett av gruppnamnen – här finns också hemliga grupper.

Uppstartsbolaget Nordsafety har skapat en modell för att digitalt hantera information om arbetssäkerhet. Löfberg var med om att grunda företaget hösten 2014. Två år senare bar flyttlasset av till Maria 01.

På vägen upp till Nordsafetys kontor passerar vi en glasdörr där det står ”Laboratorio”.

På dörren till Nordsafetys kontor står ”Hematologia”. Många av skyltarna från sjukhustiden finns kvar. Inne i Nordsafetys ljusa rum står några flyttlådor på golvet.

”Vi är åtta personer på företaget – eller man kunde säga nio, Maria börjar om två veckor”, säger Löfberg.

Den stora skillnaden mellan att ha kontoret i Vallgård och att vara en del av uppstarts­klustret Maria 01 ligger i att Nordsafety här får mer synlighet och bättre kontaktnät.

”Här vet du bättre vad som händer i startupmiljön i Finland, och är själv med i rätt miljö”, säger Löfberg.

Samsades med byggarbetare

Uppstartsföretaget Liid erbjuder en mobilapplikation som registrerar vad försäljare gör och samlar in all data i företagets kundsystem. Företaget flyttade in i Maria 01 sent i juni 2016 medan renovering fortfarande pågick. Maria Sundström är försäljningsdirektör och en av tre grundare.

”I början var vi bara ett par företag här, det var tyst och lugnt. Här var fullt med byggnadsarbetare från Helsingfors stad. Vi började med att renovera vårt utrymme, i de tre rummen vi hyr revs väggar och vi målade och satte golv. Sedan juli har vi kunnat jobba här”, minns Sundström.

Till fördelarna med att verka i Maria 01 räknar Sundström – likt Löfberg – mer synlighet och bättre nätverk.

”Det är en trevlig miljö och omgivning och det är lätt att lära känna folk. Man kan få hjälp och det finns en aktiv chatt, folk frågar hela tiden någonting.”

Gemenskapen är viktig för ett litet företag och på Maria 01 behöver ingen känna sig isolerad.

”På Liid var det länge bara de tre grundarna som jobbade på företaget. Nu har vi tre anställda så vi är sex stycken, men det är fortfarande litet. Här på Maria 01 känns det som att man är en del av en större helhet. Vi har tidigare jobbat på större företag så det är roligt att vara här där man ser folk”, säger Sundström.

I navet. Finlandssvenska företagare i Maria 01. Fredrik Löfberg är vd för Nordsafety, Jakob Storå är delägare på riskkapitalbolaget Superhero Capital och Maria Sundström är försäljningsdirektör på Liid.

Billigare hyra

Vad är det allra bästa med Maria 01? ”Hyran”, svarar Löfberg och Sundström med en mun. För att vistas i uppstarts­klustret betalar företag ungefär hälften av marknadshyran i Helsingfors.

”Vi har dubbelt större utrymmen än vi hade förr och hyran är på samma nivå. Hyran är en stor utgift för små företag”, säger Sundström.

Löfberg nämner också det centrala läget som ett plus. Maria 01 ligger ett stenkast från Helsingfors centrum, vid hörnet av Lappviksgatan och Mechelingatan.

På bottenvåningen finns några stora öppna kontorslandskap som passar de riktigt små företagen. Att hyra en bordsplats kostar 100 euro i månaden per person. Granna väggmålningar bidrar till den kreativa stämningen medan gula och gröna linjer längs med golvet minner om tiden som sjukhus.

I restaurangen på bottenvåningen är det fullt vid alla bord och volymen är hög när företagarna i huset träffas över lunch. Huvudbyggnaden är från 1954 och inredningen speglar husets modernistiska stil.

”Man träffar andra på lunchen. Varje vecka har vi after work i restaurangen. Vi har också ’town hall’-möten där alla bolagen pitchar och berättar vad de gör (via en kort, slagkraftig presentation, reds.anm.). Då berättar också personalen på Maria 01 vad de sysslar med”, säger Löfberg.

Riskkapitalister i samma hus

Det är inte bara företag i tillväxtfasen som har kontor i Maria 01, här vistas också riskkapitalbolag.

”Ett av våra portföljbolag har kontor här och vi förbereder just nu en investering i ett annat företag som jobbar här. Det är lättare att föra diskussioner när man sitter i samma byggnad”, säger Jakob Storå från Superhero Capital.

Storå är grundare och delägare i risk­kapital­bolaget Superhero Capital som grundades 2015 och flyttade till Maria 01 i september 2016.

”Vi träffar regelbundet representanter för internationella riskkapitalfonder. När de kommer hit för att träffa oss och våra portföljbolag kan de samtidigt träffa andra företag. I Maria 01 är man en del av en gemenskap och får lätt kontakt med företagare och investerare. Därför är det viktigt att det finns sådana här ställen”, säger Storå och tillägger att Maria 01 börjar nå kritisk massa.

Det konkurrerande riskkapitalbolaget Inventure har hämtat med sig fyra portfölj­bolag till Maria 01.  Ännu har man inte hittat nya företag i huset att investera i, men man håller öga på företagarna.

”Det är lätt att träffa företagare här och följa med hur bolagen utvecklas. Vi har koll på vad de sysslar med och för diskussioner”, säger Sami Lampinen, vd på Inventure.

Låg tröskel. Löfberg på Nordsafety berättar att han har talat med riskkapitalbolagen i huset. Men han har siktet inställt på utländska investerare.

”Nästa gång vi tar investeringar så tror jag att vi söker dem utomlands, för vi vill växa ditåt hela tiden. Allt vi gör handlar om att växa utomlands. Jag tror det bästa för oss skulle vara att hitta en riskkapitalfond i Storbritannien eller USA”, säger Löfberg.

Sundström berättar att Liid inte har sökt finansiering under sin tid i Maria 01. Företaget skaffade finansiering för flytten till uppstartsklustret och några av investerarna sitter nu i samma hus. Hon ser nyttan med att jobba i samma hus som riskkapitalisterna.

”Jag tror det är lättare att få finansiering här. Om vi nu skulle söka efter investerare så är det bara att gå från dörr till dörr och säga ’hej hej, får jag fem minuter för att berätta vad jag gör’. Annars är det rätt så svårt, man måste ringa och boka möten”, säger Sundström.

 

Egna vingar

Uppstartsbolagen ska växa under sin tid på klustret. Enligt Erika Halonen som titulerar sig Chief Experience Officer på Maria 01 är det tänkt att företagen ska stanna ett till tre år. De största kontoren rymmer runt 20 personer, när ett bolag vuxit sig för stort är det dags att lämna boet.

Löfberg ser det inte som ett bekymmer att företaget måste växa, det hör till spelets regler. När Nordsafetys tid på Maria 01 är över gäller det bara att hitta nya utrymmen annanstans.

”Om inte företaget växer så kan vi hitta på något annat att göra. Har du ett uppstarts­bolag så vill du växa hela tiden och bli större.”

 

Slutet på rundturen nalkas

I trappan upp till festsalen står tre gamla toalettstolar målade i granna färger. ”Jag tror de blivit över från renoveringen”, konstaterar Löfberg.

 

”Jag tror det är lättare att få finansiering här. Om vi nu skulle söka efter investerare så är det bara att gå från dörr till dörr och säga ’hej hej, får jag fem minuter för att berätta vad jag gör’. Annars är det rätt så svårt, man måste ringa och boka möten”, säger Sundström.

 

I den öppna salen står svarta stolar i rad, nedanför de stora fönstren brusar Mechelin­gatan. Här har Löfberg pitchat för Estlands presidentdelegation.

”Medieintresset för Maria 01 är bra för oss”, avslutar Löfberg och konstaterar att den här intervjun knappast blivit av om bolaget hade stannat kvar i Vallgård

 


 

Central nod i ett nätverk

Namnet Maria 01 kommer sig av att företagen ska växa från ”noll till ett” och hänvisar till Peter Thiels bok Zero to One (2014) som beskriver teknikbolag som vill ruska om världen. Thiel är medgrundare till PayPal och Facebooks första proffsinvesterare. Namnet påminner också om att datorer är binära och använder nollor och ettor.

Maria 01 hör till de största uppstartsklustren i Norden och är värd för ambitiösa teknikbolag som söker snabb tillväxt.

Maria 01 förvaltas av bolaget Startup Maria, vars ägare är Helsingfors stad, Startup-stiftelsen och Helsingfors nyföretagarcentral.

Helsingfors stad äger byggnaderna som tidigare varit sjukhus.  Maria 01 är 9 600 kvadratmeter stort och invigdes officiellt 25.8.2021 då de första hyresgästerna redan hade flyttat in.

I mars 2017 inhyser Maria 01 hela 83 företag, varav cirka 70 är uppstartsbolag.

Företagen kan hyra ett eget kontor eller en plats i ett öppet kontorslandskap. Kontorshyran är ungefär hälften av marknadshyran. En plats i kontorslandskapen kostar 100 euro i månaden per person för uppstartsbolag.

I mars sökte ungefär 100 företag om en plats i Maria 01.  Uppstartsbolagen väljs ut enligt hur de passar in i gemenskapen och expertisen de för med sig.

Företagarna i Maria 01 får hjälp med internationella kontakter. Maria 01 samarbetar med liknande uppstartskluster i andra länder.

Maria 01 har egen restaurang som serverar frukost och lunch på vardagar. Det finns planer på att öppna gym och bastu i huset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.