Grön i Åbo: Tips för att Rädda Maten

En mixrätt jag slängde ihop på sådant som var lite halvgammalt. Broccoli som började bli gulbrun, lila blomkål <3<3, gamla kokta potatisar som jag faktiskt glömt utanför kylen undernatten, rester av en gammal sås, rester av en tofu, en kräm jag slängde ihop av blötlagda cashwenötter, vatten, salt, kryddor och citron. Lite av allt. 

Enligt Luke slänger varje person i Finland 20-25 kg mat i soporna per år!

DET ÄR FÖR MYCKET MAT. 0,5 kg absolut max, helst noll. Samma källa säger att all den bortslängda maten i Finland orsakar 1000 miljoner CO2-ekvivalentkilogram. Ni ser att det är stora siffror och helt i onödan. RÄDDA MATEN MINA VÄNNER ÄR NI MED. Här kommer de tips jag kommit på för att rädda maten:

– mat som passerat bäst före-datumet är inte automatiskt dåligt. Tror du att maten stiger upp på sin bäst före-dag och tänker ”nähä, idag skall jag bli sur för så var det planerat!”? Näpp, den gör inte det. Jag har hört om människor som ätit halvår gamla ägg. Jag har själv ätit lika gammal äppelchutney. Jag har varit med om en månad gammal mjölk som fortfarande varit bra. Titta inte längre på datumet, lukta och se på själva innehållet i stället. Det går antagligen att äta. Ibland kan jag tycka att människor som slänger ”gammal” mat som egentligen inte är dålig är lite fjantiga och snobbiga hehe.

– frys in mer ”udda” grejer också, som öppnade yoghurt- och gräddpaket (gäller både vanliga och veganska) om du inte hinner använda dem före de blir dåliga. Dessa fungerar bra i matlagning då de tinas upp igen.

– släng inte torrt bröd: du kan t.ex. göra krutonger, mixa till smulor och använda i bakverk, blötlägga och göra ny bröddeg av det.

– ladda ner ResQ-appen, där kan man rädda mat från restauranger och vissa butiker, som går ut samma dag. Tyvärr får ju inte dessa gå emot förpackningars bäst före-datum och därför hamnar dessa i soporna då datumet passerat.

– se efter röda lappar på livsmedel. Jag har ju nu slutat med Zero Waste (klick!) och har börjat se mer på alla produkter i butiken (veganska <3) och märkte att en matbutik ställer fram de produkter med röda lappar (sista försäljningsdatum samma dag) skilt så att de skall synas bättre. JÄTTEBRA. Det är lätt att man bara tar första bästa produkt annars men så här kan man faktiskt hitta det som är på väg att bli dåligt.

– köp inte mer än du hinner äta upp.

– mycket kan användas efter att det tappat sin charm. Mjuk morot och palsternacka kan läggas i kallt vatten övernatten (älskar rimmet) och blir då hårt igen, alternativt kan de användas i soppor/grytor m.m. då de redan är mjuka. Mjuk tomat kan man frysa in och senare använda i mat – eller använda direkt. Stek och gör en god tomatpasta (klick!). Överbliven deg kan frysas in. Gammal vanlig eller vegansk mjölk kan slängas ner i en bulldeg eller bli plättar. Mögliga delar på livsmedel kan ofta skäras bort så att man kan äta resten (OBSSSSS gäller ej äpplen, släng ALLT om äpplet är mögligt). Osv. Det finns antagligen mycket mer att göra med maten än att slänga den. Eller det är garanterat.

– gör mer än bara ät upp. Av en stor del av ditt matavfall kan du bl.a. koka egen grönsaksbuljong, du hittar mitt recept här. Bananskal kan läggas i en burk som fylls med vatten, efter några dagar fungerar det som ett näringsrikt vatten till växterna i hemmet (idé härifrån). Citronrester kan användas i städning (läs mer här) och så vidare.

– börja alltid med att kolla skafferi och kylskåp och frys innan du köper mer. En god vana kunde vara att ta en bild på sitt kylskåp för att minnas vad där finns, alternativt skriva upp. Ät upp det du har, åtm gällande färskvaror, innan du köper mer.

– om du äter t.ex. fisk och kyckling kan du koka buljong på det du rensar bort. En vänlig påminnelse här dock att det är väldigt bra för både egen hälsa och miljön att välja större del veganskt men det bestämmer så klart du själv.

– gör mat på alla rester – pyttipanna, stekta grönsaker, lite dittan och dattan.

– se över vad du egentligen behöver ha hemma. Behöver du två rödlökar per vecka eller kan du klara dig på mindre? Eventuellt ett konstigt exempel men då jag blev intresserad av att göra billig mat, märkte jag att det sparade betydligt pengar om jag halverade mängden lök i mina rätter utan att försämra smaken. Använd lite mindre av allt = köp lite mindre av allt = mindre risk för mycket matsvinn.

– har du för mycket äpplen, rabarber, bär m.m. på gården (eller som du köpt)? Gör sylt, marmelad och chutney eller annat som håller länge.

– placera nyköpt mat längst bak och den äldre längst fram i kylen. Då ser man den först och undviker att slänga den jämfört med om man börjar med den nya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.