Grön i Åbo: Hur du Rensar Hemma och Blir av Med Konsumtionsbehovet

Som jag skrev i förra inlägget håller jag på att rensa hemma. Liksom riktigt på riktigt. Jag gräver ut allt ur lådor och är hård mot mig själv och gör mig av med det som jag inte använder. Till och med vissa saker jag gillar men som är onödiga. Varför? För att jag blir galen.

Jag hatar onödiga saker, saker som bara samlar damm, gör det svårt att hålla städat, gör det svårt att ta sig fram i lägenheten och som ändå inte har funktion.

Det kan vara små onödiga gamla Kalle Anka-leksaker från barndomen, kläder man inte ryms i, söndriga elektroniska apparater, hela möbler.. ni fattar. Vad som helst, stort och litet. Och jag vill göra mig av med det och endast äga sådant som jag med säkerhet använder mer än en gång per halvår.

Att äga mycket grundar sig ju i det faktum att vårt samhälle uppmuntrar till att köpa.

Allting är liksom ”MUST HAVE”-produkter och utan dem är man ingenting. Man kan inte leva utan skinnbyxan, man kan inte vara normal om man inte har en smoothiemaskin hemma, bla bla. Jag har köpt massa saker i mitt liv för att jag trott att det kunde göra mig lyckligare.

Och vad märker jag? Att bara andra människor samt att följa min passion gör mig lyckligare. Inte saker. Inte stuff. Dessutom är konsumtion så dåligt för miljön – saker produceras och transporteras ofta långa vägar för att bli våra – och så använder vi inte dem ens. Resurser slösade.

Här kommer några enkla tips hur man rensar hemma samt kommer över denna konsumtionshysteri

Ha tre högar för saker när du rensar: behålla, kanske behålla, ge bort. ”Behålla” behåller du (obviously), ”kanske behålla” lägger du i en låda/påse/vadsomhelst och märker med ett datum om ett halvår och ”ge bort” lägger du t.ex. i en påse till Frälsningsarmén eller gör dig av med på annat vettigt sätt. Obs! Gör dig av med det direkt, annars blir det bara och väntar i hallen i flera månader. Påsen med ”kanske behålla” skall nu få stå tills du kommit till datumet och allt det som inte använts fram till dess hamnar i högen ”ge bort”.

Organisera allting så att samma saker är på samma plats och så att allt det du har behov av att använda ofta, syns. Det jag märkt under min rensning är att jag äger väldigt mycket coola kläder jag glömt bort, för att de hamnat i en hög inne i någon skrubb. De mest klimatsmarta kläderna och sakerna är ju de som används. Har en så cool ljusröd-ish kavaj som jag glömt bort sedan jag köpte den på Manhattan kirppis för ett år sedan. Den låg alltså i en hög jag inte orkat reda upp och jag hittade den först igår. Bra Julia.

Av det du inte nödvändigtvis behöver mer än ett exemplar av – ge bort!

Jag har två gamla träningskassar hemma och jag klarar mig bra med en. Nu undersöker jag bara vem som vill ta över den ena, jag börjar med familjen och bekanta. Annat man troligtvis bara behöver ett exemplar av: smyckeskrin (eventuellt behöver man 0, Julia), brödkorg, vattenkanna, telefonladdare..

Be dina närmaste att inte ge dig födelsedagspresenter och julklappar om du inte verkligen behöver något. Och jag menar liksom på riktigt-på riktigt behöver. Alltså jättefint om du får t.ex. toapapper och inte måste köpa själv, haha. Jag har sedan länge slutat ge paket till människor, speciellt min familj. De behöver verkligen inga fler saker. Jag kommer att be alla att inte ge mig något då jag ordnar boklanseringsfest för mina nära och kära. Snälla lyd mig, släkten. Haha.

Inse det sjuka som världen inte vill säga: du duger utan nya produkter. Vi blir matade med information om hur lyckliga vi blir av konsumtion och det är inte konstigt att man därför pratar om begreppet och fenomenet konsumtionshets.

Jag har själv varit där, trott att jag behöver äga en viss typ av skor för att vara en lady (skrattar nästan högt idag men för sju år sedan var det min vardag), blonderat mitt hår för att jag trodde att kvinnor med ljust hår måste göra det och druckit en viss typ av champagne för att jag trodde att coola människor gör det. Det är helt galet! Pressen på att vara ”normal” och inte sticka ut ökar konsumtionen. Hur många har inte köpt en resa för att man tror att man som människa borde få uppleva Thailand?

Sov på saken alltid. Vill du ha något? Reservera det i butiken och se om du verkligen orkar hämta det nästa dag. Om inte så är det inte menat för dig att äga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.