Grön i Åbo: 20 Inspirerande Instagram-konton om en Hållbar livsstil

Inspiration! Instagram är en JUVEL vad gäller grön inspiration och här har ni därför 20 Instagram-konton med temat hållbar livsstil. (Finns många fler men vi börjar så här).

Jag har rekommenderat henne förut men kan inte nog poängtera hur mycket jag gillar hennes konto. Igenomtänkta inlägg med intressant information och mycket av hennes egen syn på att leva nära naturen hållbart. Hon bor i ett hus byggt på möjligast miljövänligt vis ute på landet i Sverige. Och huset är så fint guuuud.

@browngirl_green
En tjej som lyfter upp environmental racism, miljöracism, och gröna frågor i allmänhet. Ett konto jag vill rekommendera till alla som känner att de behöver se en annan sida av miljöfrågor än de som verkar vara mest omtalade idag. Jag har lärt mig så mycket av henne och innan jag upptäckte henne var det verkligen en stor förlust att inte ha hört talas om en så väldigt väsentlig miljöfråga som miljörasism. Mycket i miljösnacket idag är tyvärr rasistiskt.


Absolut favorit! Via henne har jag lyckats hitta en massa intressanta hållbarhetskonton som diskuterar bl.a. miljörasism och mycket mer. Jag tror överlag det är det här kontots styrka, att hon delar så intressant information som andra delat. Via henne kan man hitta riktiga guldkorn, samtidigt som så klart det hon själv också skriver är viktigt och aktuellt.

En inhemsk favorit! Välskrivna inlägg där kvalitet går framför kvantitet. Alltid nya intressanta vinklar på miljöfrågor och välgjorda stories. Intressantast tycker jag det har varit att få se in i Otsos hem i stories och också när de besökte ett vattenreningsverk ett tag sedan.

En annan inhemsk favorit! Hon stickar SÅ FINA TRÖJOR själv. Överlag en inspirerande tjej som snackar etiskt mode och en hållbar långvarig garderob.

@the.mirror
Kanske det kontot jag uppskattar allra mest, om jag får lyfta en högre än de andra. Det här kontot tar verkligen tag i så många av de problemen i världen som handlar om miljörasism, och man lär sig otroligt mycket av dem. Normer ifrågasätts, samhällets ses på med kritiska ögon, man lyfter fram otroligt bra vinklar på saker och ting. När jag hittade det här kontot ändrades hela min värld, på riktigt.


@f.laura_and_fauna
En relativt nyligen hittad profil, där Laura delar enkla användbara tips för att leva ett grönt, miljövänligt liv. Veganism, mindre avfall, etiskt mode, tips på hur man återbrukar saker och ting med mer. Fina bilder och hon känns som någon man enkelt kan nå liksom. En snäll person.

@sparksustainability
BÄST! Ett visuellt fint konto med massa viktiga fakta och funderingar över egentligen allt vad gäller miljöfrågor. Hur påverkar flyg vår planet? Hur kan man minska sina egna utsläpp? Vad händer om man gör det och det och det osv. Informativt, intressant, nytänkande. De har också en utsläppskalkylator och en app!


@dreamalittlegreen
Ett annat konto med fokus på hållbart mode! Tycker själv att det är så intressant för de allra flesta människor jag känner, påverkas ju av mode på något sätt. Jag känner ingen som inte äger kläder och då tänker jag att det är ett så stort och brett fenomen att det faktiskt är värt att fundera på kläder och deras miljöpåverkan. Hon här skriver så bra och beskrivande om de problem som uppstår i samband med icke-etiskt mode. Uppskattade enormt mycket hennes kritiska blogginlägg om Everlane som sägs vara ett etiskt modeföretag men inte nödvändigtvis alls är det.


@kaksinyksiossa
Ett finskt konto om att leva på tumis i en etta. MINIMALISM <3 jag älskar konton som dessa med så många konkreta tips och förklaringar också på sådant som man kanske inte tänker på att har en lösning. Ni vet hur jag kämpar med att hålla städat här hemma och all form av *leva och bo litet* intresserar mig enormt. Det är miljövänligt med smått!


@helenagualinga
Henne träffade jag tidigare in vintras och en intervju med henne skall publiceras bara jag får den klar. En tjej som bor i Åbo och är halvt finlandssvensk och halvt från Ecuador. Otroligt inspirerande, hon kämpar för att regnskogarna skall bevaras i hennes hemby i Ecuador. Hon kämpar för miljön visserligen men det är också en kamp för mänskliga rättigheter och mot kapitalismen. Kände mig starstruck då jag fick träffa henne, en verkligen hjälte.


@lunettecup
Visserligen inte en person men ett konto som tar i beaktande olikhet!! Och en menskopp är ju definitionen på hållbarhet, den möjliggör t.o.m. att personer kan gå i skola i vissa länder där mens problematiseras.


@balancedtoni
Tycker så mycket om hennes konto!! Känns som att hon är supersnäll och nere på jorden och att hon reflekterar mycket över olika val. Hon delar bra tips själv och tipsar dessutom om andra konton som också är intressanta. Följ henne!


@resareko
Ett svenskt konto med tydliga beskrivningar av hur man reser till olika ställen som går att nå utan flyg, från Sverige eller t.ex. Köpenhamn. Det mesta gäller ju därför också oss i Finland! Vackra färgglada bilder på magiska platser som kan finnas strax runt hörnet. Europa är närmare än man kanske skulle tro och har guld värda platser. Resareko är framtiden och lönar sig att följa för att själv få redskapen att resa mer utan flyg. Ett bra konto helt enkelt.


 @idascozycorner
För magiska veganska recept, följ fantastiska IDA från Luonnonkaunis! SÅ fina bilder och dessutom tycker jag att hennes stories är kanske det mest intressanta, hon pratar gärna med sina följare och berättar ärligt vad hon tycker om saker och ting. Tack vare henne lär jag snart få rötter i några sticklingar, t.ex.


@copenhagenbyme
Kanske inte direkt ett hållbarhetskonto men det känns som att jag blir hållbar av att följa detta haha. Så otroligt fina bilder från världens finaste Köpenhamn. Min plan är ju att flytta dit med killen och Berran och lusten växer sig allt större av att kolla på detta. Om ni inte känner av hållbarhetsvibbarna kan ni se konton som dessa som inspiration för att resa någorlunda lokalt tänker jag! Man kommer enkelt till Köpenhamn från t.ex. Åbo genom att ta nattfärjan till Stockholm och därifrån 8.25-tåget ner till Köpenhamn. 13.30 torde man vara framme! Enkelt, snabbt och världens coolaste stad. På riktigt.


@sallajokin
En åbobo som jag hittade nyligen, tycker om känslan i hennes bilder. Fokus på natur, hunden, etiskt mode. Mycket om second hand och tack vare henne hittade jag faktiskt vägen till ett nytt loppis i Åbo som heter Merkitys 2hand.


@klimatkompisar
Ett gäng finlandssvenska tjejer som delar med sig av konkreta tips och olika fakta gällande miljöfrågor. Bra konto med fina bilder och tydliga förklaringar. Tycker om att höra deras egna tankar om saker och ting och tror att speciellt faktadelen är otroligt givande för deras följare.


@klimatklubben.se
Svenska Klimatklubben började som en Facebookgrupp med intressanta artiklar och fakta. Idag också ett stort Instagram-konto med FINA bilder och väldigt många vettiga åsikter. Mitt favoritord är ”restfest” som de talar om ibland – att bjuda hem vänner på rester. Varför inte? Skriven av bl.a. experter på hållbart mode men fokuset ligger ändå på ganska många olika vinklar.


@ekoeleganssi
Absolut en favorit här också. Ett konto om en minimalistisk Zero Waste-livsstil där man får gripbara råd om hur man kan lösa förvaringsproblem hemma. Hon har flyttat till ett mindre hem nyligen och pratar därför mycket om minimalism, vilket jag mycket mycket uppskattar. Tycker också att hennes namn ger kontot rättvisa – ekoelegans är vad det är. Harmoniska bilder, vettiga åsikter, minimalism och miljöfrågor. Allt och lite till om du frågar mig.


Och vill ni följa mig på Instagram så hittar ni mig här: @groniabo där jag försöker dela enkla konkreta sätt att göra vardagen mer hållbar, samtidigt som jag gärna också lyfter fram andra som jag tycker gör ett bra jobb i de här frågorna. Om du följer mig stöder du min verksamhet och mig rent ekonomiskt t.o.m., fastän det inte kostar något att följa! Så jag är mycket tacksam om du vill göra det <3

Vilka konton följer du?

Leave a Reply

Your email address will not be published.