Flytta Med ro i Sinnet

Att flytta två gånger inom två år kan kännas övermäktigt men genom att beakta sina styrkor och svagheter kan man lära sig av sina misstag och underlätta processen.

Jessika Mikander-Sarkama njuter av lugnet på balkongen och av den rogivande utsikten.

Borgåborna Jessika Mikander-Sarkama och Kim Sarkama pustar för tillfället ut efter att ha flyttat till en ny lägenhet. Bostadsbytet är det andra inom en tidsperiod på två och om man får tro dem skall det inte bli några fler flyttar på länge.

Förra gången vi flyttade var det ifrån en radhusbostad där vi hade bott i nio år. Under åren hade vi hunnit samlat ihop en massa saker som det tog lång tid att bli av med innan det var dags för själva flytten, säger Mikander-Sarkama.

När paret har letat efter en ny bostad har faktorer som lugn och ro varit viktiga. Överraskande nog har de upplevt det lugnare och tystare i höghus jämfört med radhus.

Vi hade trevliga grannar i radhuset men gårdarna var väldigt små och de låg precis bredvid varandra utan ordentligt insynsskydd, säger Mikander-Sarkama. Då man arbetar på distans krävs det en egen avskild hörna för jobbet.

Vacker utsikt lockade

Deras nuvarande bostad ligger i ett äldre bostadsområde i stadsdelen Näse i Borgå. Höghuset är byggt år 1970 och kan erbjuda sina invånare lyxen med en stor gräsförsedd gård med allt från bänkar och gungor till vackra träd som ger behövligt solskydd under varma sommarmånader.

Det passar bra för Mikander-Sarkama eftersom en balkong och utsikten från den är ett måste för henne. När hon har tid brukar hon sätta sig i en av de bekväma stolarna på balkongen och bara njuta av den fina utsikten. Indirekt var det balkongutsikten som hörde till en av orsakerna till bostadsbytet även om faktorer som fler kvadratmeter och en lämpligare bottenplan självklart också lockade.

Vår förra lägenhet hade en större balkong med utsikten var över en asfalttäckt parkeringsplats med höghus alldeles intill, konstaterar hon.

Det skapade en helt annan känsla.

Kaninen Muppe trivs i sitt nya hem och skuttar med fart omkring på golvet.

I den nya bostaden har Mikander-Sarkama en egen arbetshörna för distansarbete.

Jag arbetar mycket hemifrån och coachar också klienter via datorn. För det behöver man en plats till vilken man kan stänga dörrarna för att kunna koncentrera sig på arbetet, säger hon.

Till vardags arbetar hon med reskontrauppgifter för ett Helsingforsföretag. Hon studerar också till avslappningscoach samt jobbar som yogalärare och logoterapihandledare inom ramarna för det egna företaget Yoga Garden.

Mikander-Sarkama rekommenderar att välja ut föremål som har stor betydelse och kanske till och med göra sig av med resten.

Teserna i boken ”Wabi sabi” av Simon G. Brown har fungerat som en ledtråd för Jessica Mikander-Sarkama då hon inrett hemmet.

En rofylld flytt

Att försöka ta flytten med ro var självklart en ambition när det blev flyttdags igen.

Jag minns hur det var för två år sedan och kan konstatera att det var överraskande tungt. Innan det hade jag läst i självhjälpsböcker att en flytt skapar väldigt höga stresspoäng. Jag har aldrig egentligen förstått var det innebar förrän vi flyttade, konstaterar hon.

Faktum att det åter var dags att flytta innebar förstås en hel del onödig stress. Samtidigt kunde paret dra nytta av att de vid förra flytten sålde bort möbler och andra föremål som inte rymdes med.

En som gett sitt godkännande åt det nya hemmet är den lejonhuvade vädurskaninen Muppe.

Den har redan hunnit fylla åtta och ett halvt år och skuttar med barnslig förtjusning omkring i sitt nya hem där den stora kaninburen har sin självskrivna plats.

Den har varit så ivrig över allt som hänt att jag ibland måste sätta in den i sin bur för att den inte skall bli för uttröttad, säger Mikander-Sarkama.

Flyttlådor i parti och minut blir nog ingen glad av.

Tips för flyttare

Med en hel del flytterfarenhet i bakfickan rekommenderar hon att ge flytten den tid som krävs. Innan man sätter igång lönar det sig att göra upp ordentliga planer så att allt går så smidigt som möjligt. Mikander-Sarkama råder också att ha en egen budget för flytten och de överraskande kostnader som kan uppstå under den.

Det är också nyttigt att fundera över varför man packar med ett föremål till det nya hemmet. Är det verkligen något man behöver eller kan man kanske sälja, skänka bort eller lämna in det för återvinning istället, funderar hon.

Den här gången har hon också gett sig tid till att låta möbler och prydnadsföremål hitta sina egna platser innan hon avgjort hur hon skall inreda lägenheten.

Personligen tycker jag att det är mycket viktigt att man också planerar in pauser under flytten. Jag har varje kväll tagit mig tid att meditera, läsa och njuta av lugnet på balkongen, säger hon.

Mikander-Sarkama beskriver den nyliga flytten som att flytta med vänstra handen.

Hon har kunnat låta bli att satsa all sin energi på att göra jobbet så snabbt som möjligt och i stället låtit processen ta sin tid.

Då jag i grund och botten är en pedant har det varit ett stort steg för mig att klara av det. Det är enligt samma grundprinciper som i yoga. Då man inte tar det på allt för stort allvar är det mycket roligare, säger hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.