TRE ENKLA KONKRETA SÄTT ATT HJÄLPA POLLINATÖRER OCH INSEKTER I SOMMAR

Första juni! Varje år känns det lika otroligt att vi tog oss igenom mörkret och nådde sommaren. Jag har varit på språng hela förra veckan och inte riktigt hunnit njuta av solskenet förrän igår, då jag placerade ut en filt i vår hundgård och åt och hade det bra där.

När man väl sätter sig ner och bara är, ser sig runt på allt det gröna.. det är så oerhört fint. Sommaren är allt och jag är så tacksam att den är en så tydligt olik årstid från de andra tre. Tänk att vi är så lyckligt lottade med flera årstider här uppe i norr!

Variation gör susen, tror jag, och man tar heller inget förgivet då det inte är året runt.

Hur som helst, med sommaren kommer insekter och djur som behöver vår hjälp och idag har jag listat tre väldigt enkla och konkreta sätt att hjälpa våra pollinatörer, de här livsviktiga små varelserna som är en förutsättning för vår överlevnad. Ska vi se!

Bygg ett bihotell!

Det här enkla projektet gör skillnad. Våra bin och getingar behöver ett bo för att överleva, vilket inte är lika lätt för dem att hitta längre. Med världens enklaste bihotell kan man hur som helst faktiskt underlätta pollinatörernas liv.

Det enda du behöver är en borrmaskin och träbit, eventuellt lite fantasi om du vill göra något extra fint. Borra gångar i olika storlek 5-10 cm in i träbiten. Borra ändå inte igenom, det skall liksom bli “återvändsgränder”.

Du kan ta stora och små träbitar, gamla stubbar eller grenar som jag gjort här eller vad som helst som fungerar på samma sätt. Placera ut bihotellet någonstans där det inte stör dig men där pollinatörerna ändå har det bra. Gärna nära en massa blommor och växtlighet! Ett tips är att göra flera bihotell och placera ut på fler ställen, ju mer vi kan hjälpa, desto bättre.

Ställ ut ett bispa!

Bispa, kanske det gulligaste ordet på den här hemsidan. Ett bispa är ett fat med vatten och stenar i, som skall underlätta för törstiga insektsresenärer. Speciellt under riktigt heta och torra perioder är de här ypperliga kompisar till våra insekter. Tanken med stenarna är att insekterna kan landa på dem för att sedan dricka av vattnet runtomkring, utan att drunkna. Låt därför stenarna titta upp ur vattnet och täck dem inte helt.

Placera ut flera fat i trädgården eller på balkongen eller var som helst! Ett enkelt och kul sätt att hjälpa våra pollinatörer – och ett väldigt enkelt pyssel att göra med barn! Tips tips.

Lägg upp myggnät i fönstret!

Med en hund som får vara ensam hemma några timmar per dag, känns det inte jättetryggt att lämna fönstret öppet med tanke på getingstick. Vi insåg att världens bästa idé för oss själva, hunden och insekterna, är att lägga upp myggnät i fönstret! Vi håller vårt hem fritt från bitande pollinatörer och de själva behöver inte tappa bort sig i en lägenhet från vilken de kanske inte hittar ut. Att lägga upp nät i fönstren är alltså till och med naturvänligt!

Så många insekter som flyger in genom fönster hittar aldrig ut och föräter sig eller torkar ut i hettan. Om vi aldrig får in dem överhuvudtaget, då har vi fixat ett rätt stort problem ändå.

Att lägga upp nätet var mycket enkelt och vi köpte vårt på Bauhaus för några euro. Man behöver endast klistra fast ett kardborresnöre längs med fönsterkarmen och placera nätet ovanpå. Enkelt! Och absolut effektivt, utan att se tokigt ut. Som ni ser på bilderna så märker man knappt att nätet är där.

Leave a Reply

Your email address will not be published.