FALKA: Så kan du göra eget nyponpulver – superfood nära hemmet!

Häromdagen tog jag en promenad med Berran i ett trevligt område nära vårt hem. Blev så glad över hur mycket nypon det fanns överallt! Inte endast är de vackra och mysiga tecken på höst, de är tydligen också otroligt nyttiga och så klart helt gratis att plocka. Jag funderade varför jag sällan hör folk tala om nypon då de finns i sådana otroliga mängder överallt – också i städer. Sedan insåg jag att man kanske inte alltid tänker på dem som ätbara? De är det! Superfood mitt i staden, blir det bättre än så? Jag har nu äntligen testat att göra eget nyponpulver som kan användas i nyponsoppa, smoothies, på gröt och exempelvis i hemgjord hudvård och tänkte idag visa hur jag gick tillväga.

Att plocka och göra eget nyponpulver själv visade sig vara ett riktigt kul projekt som lämpar sig helt perfekt nu i höst då dagarna blir kallare och mörkret kommer tidigare. Jag rekommenderar varmt att testa, för att fylla skafferiet med nyponpulver inför vintern.

Gör eget nyponpulver

Det var den fina gamla bloggen av Karin Evelina som inspirerade mig att göra nyponpulver av mina nypon. Karin Evelinas blogg är förresten en gammal favorit och det är väldigt synd att hon inte längre bloggar.. men det otroliga arkivet finns kvar. Hurra för det och alla hudvårdsrecept hon skapat genom åren! Oberoende, här följer instruktioner för hur du också kan göra eget nyponpulver om du vill!

1 – Plocka nypon

Att plocka nypon är inte svårt men vissa rekommenderar att man har med sig ett par trädgårdshandskar. Har man otur kan busken stickas lite men jag klarade mig med bara händer. Jag drog åt mig kanske 1 liter nypon och lade i min tygpåse. Jag försökte välja klarröda sådana och gärna nypon som inte var stenhårda men heller inte mjuka. Något däremellan valde jag och det verkade vara ganska bra efteråt. De här nyponen fanns i en backe på ett helt offentligt ställe och när jag gick hemåt visade det sig finnas intill hus m.m. Så håll ögonen öppna bara, de finns på många ställen! Och är så fina.

2 – Skölj och rensa nyponen

Jag sköljde mina under vatten litegrann och rensade dem sedan. Rensandet behöver inte alls vara så svårt som jag gjorde det hehe. Skär bort stjälkar och blomfästen och halvera sedan nyponen. Du kan dra bort luddet om du vill men framförallt eventuella illafarna (ruttna/mögliga) delar. Kärnorna kan bli kvar.

3 – Placera nyponen på en ugnsplåt med papper

Ställ ut dina rensade halverade nypon på en ugnsplåt med papper och ställ i ugn på lägsta temperatur (jag hade 50 grader). I ugnen får de sedan vara i flera timmar, jag tror mina kanske var i 6 h t.o.m. + eftervärme. Ugnen torkar nyponen så de sedan kan pulveriseras. Har du en torkugn fungerar det allra bäst, naturligtvis.

Tips! Att ha ugnen på i 6 h har naturligtvis sina nackdelar – kostnader och miljö. Du kan också torka dem i rumstemperatur eller nära något varmt, t.ex. en vedspis. Det tar hur som helst mycket längre i så fall – flera dagar, om inte veckor – men resultatet är detsamma! Om du ändå väljer ugnen, lönar det sig att fylla den med annat som skall torkas samtidigt. Tunna äppelringar är ett bra exempel och goda att knapra på efteråt!’

4 – Mixa nyponen med frön i en blender, matberedare eller kaffekvarn

Jag har ingen kaffekvarn så jag körde mina torkade nypon med min matberedare. Det innebar dock att fröna inte pulveriserades då de är så hårda. Jag mixade allt annat till ett pulver och silade sedan bort fröna. Någonstans tipsades det om att använda fröna i te så jag har inte slängt dem än, vi får se!

Har man hur som helst en kaffekvarn så skall den klara av att mala fröna också, så att du kan göra pulver på hela frukten. Båda varianterna av pulvret fungerar bra – med eller utan frön – men fröna ger så klart lite extra näring och bra ämnen!

Med nyponpulver kan man enkelt slänga i sig nyttigheter då man använder det i smoothies, yoghurt eller i en nyponsoppa m.m., listan är lång! Jag ser framemot att experimentera mig fram till en massa kul grejer med detta pulver. Framförallt känns det bra att ha det för att pigga upp mig i vinter, då det skall vara så nyttigt. Och plockandet av dessa är som terapi, det är något med de mörkgröna buskarna och klarröda bären. Jag vet inte men jag blev kär i det!

Vad brukar du göra med nypon?

Leave a Reply

Your email address will not be published.