9 SÄTT VI LEVER MER MILJÖVÄNLIGT UNDER SOMMAREN

Inspiration! Instagram är en JUVEL vad gäller grön inspiration och här har ni därför 20 Instagram-konton med temat hållbar livsstil. (Finns många fler men vi börjar så här).

Har du tänkt på hur mycket enklare det är att leva miljövänligt när det är sommar? Allting blir så mycket lättare och det medan livet känns ljuvligt i allt det gröna. Att göra gröna gärningar kommer nästan utan att vi märker det och det måste väl ändå firas! Sommaren har nog lite av allt.

9 sätt vi kan leva mer miljövänligt denna sommar:

 1. Våra hem behöver inte nödvändigtvis värmas upp under sommaren.
  Det här gör mig så glad och lättad. Att vi kan spara så mycket energi och samtidigt pengar på att inte värma våra hem. Är det varmt ute är det varmt inne. Ett tips är att stänga av värmen redan i april eller maj om vädret tillåter. Efter förra månadens skyhöga (pust) elräkning känner jag mest att sommaren inte kunde komma mer lämpligt. T-A-C-K sommaren.


 2. Det är enklare att ta sig fram med cykel.
  Varmare väder, tyggare underlag, bättre cykeltider. Vi kan också segla och då bara använda vind som bränsle. Sommaren gör det så mycket enklare att ta sig fram utan bil.


 3. Butiker och torg väller över av lokala råvaror.
  Åbo torg brukar vara smockat av underbara grönsaker från området under sommaren. Inte endast blir transportsträckorna för maten kortare, det inhemska som säljs är ofta i säsong under sommaren och det tycker jag vi skall ge tummen upp för.


 4. Att plocka sin egen mat i naturen blir möjligt.
  Nässlor, bär, svampar, maskrosblad, äpplen… allt det där är nu tillgängligt! Dessutom kan man odla mat själv om man har en liten gårdsplätt eller koloniträdgård. Förra året odlade jag potatis och sallad men i år hoppas jag att jag därtill lyckas få lök, morot, rödbeta och dill. Vi får se hur det går!


 5. Mer tid spenderas utomhus.
  Jag har tänkt på att man ofta konsumerar olika saker i mindre grad då man är utomhus. Personligen, då jag är inne, konsumerar jag som tokig. Jag använder datorn, öppnar kylskåpet flera gånger för att inse att inget nytt kommit till, ser på TV.. allt det där. Har lampor på, använder vatten. Ju mer vi är ute, desto mindre av det andra gör vi. Dessutom är en av de allra viktigaste sätten att skydda naturen att faktiskt uppleva den och på så sätt få respekt för den. Under sommaren vill man gärna vara ute, simma i hav, gå i skog, plocka blommor, ligga på stranden.. uppleva naturen.


 6. Träningsformerna byter skepnad.
  När jag spelade handboll tränade vi utomhus under somrarna. Kastade boll i Kuppisparken på gräsmattorna, sprang omkring i idrottsparken för kondition. Jag tänker att också annan träning byter skepnad när det blir sommar. Gymmen ersätts med utomhusträning i större grad, yogalektionerna flyttar ut i parker och så vidare. Fler utrymmen stängs helt och hållet för sommaren och andra används mindre. Det i sin tur betyder att färre utrymmen behöver värmas upp eller hållas igång den här tiden på året.


 7. Värmen kan ersätta fler utlandsresor.
  Att få uppleva värme mitt i smällkalla eller gråslaskiga vintern är säkert en dröm för många. Varma somrar och underbara stugveckoslut i finländska eller nordiska skärgården gör det ändå enklare att låta bli utlandsresor och flyg. Är det inte fint ändå, att en resa så enkel som ut till en sommarstuga eller en annan stad kan få ersätta flygresor utomlands?Läs gärna: 11 sätt att resa miljövänligt 2020


 8. Resorna blir mer lokala.
  Eller ja, de kan bli det för att det är enklare att göra lokala resor under sommaren. Att ta båten ut till en karg ö en hal vinterdag är kanske inte det bästa medan man under sommaren gör dagturer mest hela tiden. Att upptäcka sin närmiljö är, som sagt, ett bra sätt att få mer respekt för naturen men har också en annan god sida. Man upplever helt enkelt potentiella resmål i närheten och då kan än fler utlandsresor ersättas med dessa lokala resmål om man blir ivrig. Det blir ofta billigare för en själv, orsakar mindre utsläpp än en flygresa och gynnar ekonomin och turismen hemma. Win-win. Win.Läs gärna: 5 orsaker att planera en resa i hemlandet i år.


 9. Vi plockar gärna vilda blommor.
  En vas med ängsblommor på frukostbordet är svårt att slå. På sommaren plockar vi gärna själv och får så mycket på köpet – en tur i naturen, en gratis bukett, inga kemikalier. Ett hett tips är att torka blommor man plockat och spara för vintern. Torkade blommor är fina!

Har du fler tips på hur vi praktiskt taget automatiskt kan lyckas leva mer miljövänligt när det blir sommar? Lämna gärna en kommentar om du vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published.