FALKA: 7 Tips För ett Enklare Liv Och Mer Välmående

Jag flydde Åbo för vårt landställe ute i Raseborg för några dagar. Det var så skönt att vara där och att se på naturen fick mig nästan att fälla en tår, på riktigt. Få saker är så vackra som det orörda.

Nu känner jag mig avslappnad på ett nytt sätt efter att ha sett färggranna löv, traskat i skogen i timmar, fått peta bland blåbär, kantarell och trattkantarell, sett fåglar som var större än de vanligaste och tagit ett iskallt nakendopp efter bastun.

När man bor i en stad som Åbo, t.ex., blir naturen ganska enkelt något man bortprioriterar.

Så vill jag inte ha det längre. De här tre nätterna ute på stugan har också fått mig att fundera över vad som faktiskt behövs och är viktigt för mig och det känns helt och hållet naturligt att därför nu ge tips på hur man kan leva ett enklare liv, vad man kan göra för att hitta till det som på riktigt är av betydelse för en själv.

Jag tror många av oss söker en form av enkelhet och lycka i det och förhoppningsvis kan följande tips vara nyttiga just för er.

7 tips för ett enklare liv

1 – Förstå vad som på riktigt är viktigt för dig

Här får man titta inåt och rannsaka sig själv. Vad är det jag egentligen vill ha i livet? När det kommer till kritan – vad spelar någon roll för mig? Vad kan jag kanske skala bort av, för att ge mer tid åt det som faktiskt ligger mig nära hjärtat?

SÅ GÖR JAG:

Jag får det bekräftat mer och mer för varje gång jag är på stugan – jag vill bo på landet. Och är det inte möjligt måste jag kunna få kompensera det behovet med något annat. För mig innebär det att jag måste få antingen besöka sommarstugan regelbundet eller komma ut i orörd natur ofta. Det kan vara så mycket som flera gånger i veckan om jag bara hittar tiden. Men jag tänker också att jag kommer att hitta tiden om jag skalar bort av annat – eller kanske kunde jag ersätta vissa av Berrans stadspromenader med sådana i skog istället. Jag tror själv att tiden finns där för mig, jag måste bara hitta den.

Något annat som är viktigt för mig är att inte göra saker jag inte måste och som får mig att må dåligt.

Ja, det låter ju logiskt, men hur ofta är det inte som vi ändå hittar oss själva i en situation där vi inte vill vara och som vi hade haft makten att tacka nej till. Jag vill inte gå på evenemang som inte känns rätt för mig, jag vill inte göra något en kväll jag bara vill vara hemma och jag går inte med på jobbuppdrag som får det att vända i magen på mig längre.

För mig har det blivit viktigt att på riktigt fråga mig själv om något jag blir ombedd att göra, får mig att känna glädje eller tvärtom. Jag vägrar ha magont i månader för sådant jag inte skulle ha behövt blanda mig i.

2 – Försök vara selektiv gällande vad du äger

Jag tror helhjärtat på att saker/prylar gör oss stressade. I allmänhet liksom, det är knappast meningen att vi skall äga massor. När människan levde i naturen hade man det nödvändigaste, kanske ett vapen för att jaga djur, men fyllde inte boet med krimskrams.

Jag antar ju att krimskrams inte fanns på den tiden. Själv blir jag stressad av för mycket saker och på något sätt tynger det mig också fastän jag inte tänker på det. Så om möjligt tror jag själv att det blir mycket smidigare att leva ett enklare liv om man inte behöver lägga en massa energi på städning, sortering, rensning.

Eller tja. Dessa kan ju kännas väldigt terapeutiska i sig men det sköna är ju att bli av med saker, inte att äga dem.

SÅ GÖR JAG:

Jag har blivit ganska immun mot reklam av saker jag inte är i behov av, som extra kläder eller överflödiga prylar och badrumsprodukter. Så jag faller inte direkt offer för frestelsen och tycker att jag kommer ganska långt redan med det, lyckligtvis.

För att göra mig av med sådant som finns från förr försöker jag regelbundet rensa lådor m.m. och lägga ut på Facebook/fråga någon bekant om någon vill köpa eller hämta gratis något jag har hemma. Just nu försöker jag göra mig av med lite större grejer som ett par gamla lite skruttiga stolar. Men allting börjar ju egentligen från att “bota” behovet att ha mer mer mer.

Sov på saken, var helt ärlig mot dig: är det där nyköpet nödvändigt eller bara en frestelse? Den frågan är alltid effektiv.

3 – Försök att hitta glädjen i nuet istället för att alltid sträva efter förbättring

Det finns säkert massor vi kan göra för ett bättre liv och gynnar det oss på riktigt – ja, kör! Men ibland kanske vi faller i den där fällan där vi jämför oss med alla andra och tror att vi måste ändra på oss. Vi kommer alltid allihopa på den här planeten vara lika värda som människor.

Det finns ingen som står över någon annan även om livssituationerna är lika många som det finns människor på jorden. Men att tro att man måste nå perfektion gör en inte lycklig och krånglar också till ens liv massor.

Vi behöver verkligen intala oss själva att vi med våra brister är tillräckliga just sådana, att det inte ens finns något som är perfektion. Inte ens den mest perfekta människa du känner är perfekt, hen har antagligen otaliga brister du aldrig skulle ha tänkt dig.

SÅ GÖR JAG:

Ja okej, jag är väl inte botad från att längta efter mer, det gör vi säkert alla till en viss del. Men jag har slutat tänka att jag måste ha det snyggaste tänkbara hemmet eller ett symmetriskt “perfekt” ansikte. Jag tycker inte längre att jag måste bete mig som andra människor utan förstår att jag är annorlunda dem. Jag vet också att det jag äger rent materiellt inte definierar mig överhuvudtaget.

Jag antar att jag efter åratal av reflektion och försök att hitta miljövänliga lösningar på vardagsproblem insett att det inte finns något slut om man alltid vill ha mer. Det finns inte, du kan alltid hitta fler och fler brister i dig själv eller fler och fler punkter att förbättra i ditt liv. Ofta är det ändå mellan öronen förändringen måste ske och inte utanför en själv.

Läs gärna texten om mitt icke-perfekta hem och hur jag tänker kring inredning HÄR.

4 – Försök använda mindre pengar om det går

Jag märker att nästan all form av konsumtion som kostar, på något sätt stressar mig. Därför är ett tips jag själv tror på för att leva ett enklare liv, att faktiskt använda mindre pengar. Ja, om det går, vissa lever redan med så minimalt lite att det inte går att skära ner än mer.

Men kanske sådant penga-användande som är frivilligt men inte egentligen glädjer en, är sådant som kunde skalas bort.

Jag är nästan aldrig inne i Åbo centrum efter att jag börjat jobba hemifrån och helt ärligt är det skönt. Jag är inte lika frestad att gå på caféer och använda pengar på dyrt kaffe, jag kan heller inte riktigt ens av misstag snubbla in i en butik och köpa något jag kanske kunde ha låtit bli.

Om man kan använda mindre pengar, tror jag det kan vara lösningen på mycket stress. Både för den ekonomiska stressen som det faktum att uppköp kräver tid. Tänk julhandeln till exempel, så otroligt stressande och tidskrävande det kan vara.

När jag levde enligt zero waste pratades mycket om hur zero waste kan spara tid och pengar. Även om det inte i det stora hela är riktigt sant enligt mig, så är det det när det gäller shopping. Jag shoppade genast mycket mindre än förr då jag började med zero waste och kunde låta bli både stressen och pengaslöseriet då. Mindre konsumtion = mindre penga-användning och samtidigt också mer tid över. Tid för det man kanske på riktigt känner är viktigt (se nummer 1).

SÅ GÖR JAG:

Det måtte ju vara just det att jag inte rör mig i butiker så hemskt mycket. Visserligen är matbutiksresorna alltid en glädje, jag älskar ju mat, men i övrigt är jag så sällan i stan. Att jobba hemifrån med kontor har också ändrat mitt sätt att se på mitt jobb på – jag måste inte nödvändigtvis ta mig till ett café för att jobba och känna att jag ser skillnad på fritid och jobb.

Är jag på mitt kontor är jag på jobb och utanför det är jag oftast inte det. Jag sparar pengar på dessa väldigt få cafébesök jag gör idag och det bästa är att jag när jag väl går på café, uppskattar de besöken mycket mer.

5 – Var herre över dig själv

Det här tangerar lite nummer 1 om att bara göra det man vill. Jag var i flera år allt annat än herre över mig själv. Jag lyssnade inte på egna önskningar och jag gjorde inte det jag ville, utan utgick bara från andra människors behov och tidtabell.

Det här tog kål på min självkänsla och självbild. Att inte bestämma över sig själv gör livet krångligt och jobbigt. Att däremot vara herre över sig själv är en grundpelare för ett enklare liv och mer välmående.

SÅ GÖR JAG (idag):

Klart man alltid lite påverkas av sina närmastes tider och behov men i övrigt följer jag mina drömmar i en så mycket större skala idag än förr. Jag jobbar med mitt företag, jag är stolt över mitt intresse för miljöfrågor (var inte det då) och jag försöker vara vän med mig själv fastän det så klart är svårt ibland. Men jag lyssnar på mig själv, säger ifrån, är min egen herre. Ingen annan är min herre! Det är viktigt. När jag inte var herre över mig själv, mådde jag dåligt och det gick ut över allting i mitt liv. Det går sällan särskilt bra att leva enkelt då man mår dåligt eftersom att allting på något sätt blir extra trögt. Du förtjänar att vara herre över dig själv.

6 – Ta in mindre mängd information

Inte lätt idag. Men att inte vara medveten om allt som sker hos ens nära och kära eller ute i stora världen, är inte att vara osofistikerad eller nonchalant. Det är att ta hand om sig själv. Vi får i oss ett sådant otroligt överflöd av information idag att det egentligen är helt sjukt när man tänker på det! Men jag är rädd att vi kanske knappt ens gör det (tänker på det alltså), för att det är en så självklar del av livet.

Det går att scrolla i oändlighet på sociala medier, informationen tar aldrig slut. Det går att läsa nyheter dygnet runt på nätet och under den vakna tiden matar radiokanaler ut enorma mängder ny information. Om man blir trött av det ja!

Att leva ett enklare liv är genast märkbart mer närvarande då man lägger undan denna överflödsinformation. Tar promenader utan telefonen, har dagar då man inte ens öppnar datorn. Stänger av vissa appar under en viss mängd timmar eller någon veckodag eller en hel vecka. Stänger av, unpluggar lite. Det må låta tjatigt att prata om hur sociala medier påverkar oss negativt för det finns redan så många texter om det. MEN.

Det ligger så väldigt mycket viktiga poänger i det och idag är det inte ens helt självklart att det finns ett liv utanför dessa appar och enheter. Barn växer upp med smarttelefoner i handen, skolor går över till att varje elev har en egen dator eller platta. Det finns mycket fint med some men också en fruktansvärt lång rad med nackdelar.

Jag kan inte ha en “så här gör jag”-del under den här rubriken för jag är urusel på att stänga av. Som jag skrev i min september-dagbok så har jag jobbat praktiskt taget varje dag i september och också nu i oktober. Nja, kanske jag haft en dag ledigt i oktober? Oberoende – jag är inte där. Jag kan inte stänga av.

Jag känner också en enorm press att hinna ta vissa specifika bilder innan det blir för mörkt eller byter årstid. Nu är ju bästa tiden att bunkra upp med höstbilder också för framtiden. Samtidigt har jag min butik jag måste marknadsföra och blogginlägg som jag vill att skall publiceras på löpande band. Instagram behöver jag att växer för att kunna göra mer välbetalda samarbeten osv osv osv.

Många gånger känner jag att jag jobbar + är på telefonen eller tillgänglig under hela min vakna tid. Det är enormt tungt och tar på mitt välmående. Jag får väl helt enkelt ta till mig av denna punkt nummer 6 och faktiskt stänga av telefonen och datorn helt under flera timmar från och med nu.

7 – Rensa hjärnan genom att gå ut

Delvis behöver vi röra på oss och sitta stilla mindre, delvis behöver vi naturen. Jag har läst många texter om naturens positiva inverkan på vårt välmående och överallt betonas hur naturen lockar oss till att röra på oss. Det är ju sant! Är vi ute i en skog är det sannolikt enklast att ta sig fram till fots. När vi är utomhus kan vi samtidigt rensa hjärnan på det som känns trassligt och få ut allt det onödiga.

Det sägs att naturen är en av de bästa medicinerna mot t.ex. depression och utmattning, vilket nästan låter för bra för att vara sant. Lyckligtvis är det inte det. Jag har inte varit utmattad men nog många gånger väldigt deprimerad och lider fortfarande av stark ångest nästan dagligen. Jag tror att det kan stämma att naturen är medicin. Skillnaden jag ser mellan att vara i en grön skog eller stirra på en vit vägg – den är enorm. Så, på riktigt, kan rensning av tankar utomhus vara ett stort och effektivt steg mot ett enklare liv och mer välmående.

SÅ GÖR JAG:

Ja, jag har blivit bättre på att vara utomhus. I vintras satt jag i en buss och tittade på de iskristaller som kylan skapat på fönstret. Det var som en helt fantastisk målning med otroliga detaljer och det var svårt att förstå att ingen människa låg bakom detta. Det var bara hur det blev då naturen fick bestämma. Jag minns att jag då tänkte att jag var helt bortkopplad från naturen, lösryckt var jag.

Det kändes också konstigt att vara det med tanke på att jag skrev texter om hur vi bör värna om miljön – ändå var jag aldrig själv i den. Aldrig upplevde jag den. Jag bara levde i min enformiga stadsbubbla långt från allt som var grönt.

Sedan dess har jag försökt påminna mig om hur viktig naturen är. Hur mycket vi behöver den! Och kanske är det just den påminnelsen som blivit som en liten superkraft i sig som får mig att känna att min hjärna utvecklas mer än i vintras.

Jag vet inte, kan också vara placebo. Men att jag fått i mig lite ordentlig natur och vandringar i skog mer än förr, känns faktiskt som att det gjort skillnad.

Ja ni, 7 sätt att förenkla tillvaron. Jag tror vi är menade att leva enklare men att vi krånglat till mycket med avancerade nymodigheter. Vi är menade att ta dagarna som de kommer, inte stressa i väntan på semester. Jag hoppas allt fler kan hitta tillbaka till ett liv där kraven är färre, där vi kan fokusera på en sak istället för att multitaska och där vi helt på riktigt mår mycket bättre bara därför. Med downshifting, som det också kallas, är vi redan en god bit påväg.

Checklist för ett enklare liv:

  • Förstå vad du på riktigt behöver och tycker att är viktigt och försök få in mer av det i livet.
  • Välj noggrant vad du vill och behöver äga rent materiellt, eventuellt: donera/sälj resten.
  • Försök leva i nuet och inte ständigt sträva efter förbättring eller mer, du räcker!
  • Konsumera mindre materiellt om det går.
  • Våga vara herre över dig själv, bestäm över ditt eget liv och låt ingen annan kontrollera dig.
  • Försök begränsa mängden information från sociala medier och nyheter som når dig.
  • Rensa din hjärna med hjälp av naturen och långa sköna promenader i den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.