FALKA: 27 tips på fina miljövänliga julklappar

Snart är det jul och dags att inhandla miljövänliga julklappar! Det glädjer mig är att det funderas mycket just över hur julen kunde firas hållbart och vad man kan tänka på för att ta miljön i beaktande. Jag är så glad att vi är där nu! Att vi pratar, funderar, hittar lösningar. I en tid där många känner mest bara oro inför framtiden tycker jag vi skall komma ihåg det – att diskussionen faktiskt är igång! Att folk faktiskt bryr sig! Att det finns hopp!

Julklappar är viktiga för många och därför är det bra om vi också lyckas hitta hållbara sådana att ge. Vi vet att maten har stor påverkan men för mig känns det ändå mer relevant att fundera över hur miljövänliga julklappar vi ger är och deras påverkan… och betydelse. Julklappshandeln är alltid stor, det konsumeras mycket i november och december. För mig har det dessutom blivit viktigt att delvis ifrågasätta hela fenomenet gåvor men också att komma med lösningar för dem som ändå vill ge något. I den här texten får du därför ta del av tips på 27 hållbara och miljövänliga julklappar – ett steg mot det bättre.

First things first: behövs julklappar?

Okej sorry, vi backar ett steg innan listan.

Jag har som sagt ifrågasatt julklappar och varför de ges, i flera år. Därför har jag heller inte gett några på en mycket mycket lång tid (eller om jag gjort det har det varit något som jag inte anser att är en julklapp hehe). Jag kan inte minnas när jag senast skulle ha paketerat in något och gett det vidare, om vi säger så. Istället har jag bara låtit bli. Jag vet ju visserligen att julklappar ges delvis för att glädja mottagaren men jag tror också en orsak är att många känner sig “tvungna” att ge något. Att man är kall, ointresserad eller tråkig om man inte ger en julklapp. Kanske anses man vara en dålig förälder eller vän i så fall. Men att inte ge presenter behöver inte alls vara fel. Det ligger så mycket problematiskt i att vi blivit lärda att det enda rätta är att ge julklappar – inte att låta bli.

Jag vill att vi kan se på det här med öppet sinne, för det finns inget måste eller julklappstvång. Man är liksom inte sämre för att man inte ger något. Jag tror egentligen det bara är ett till av många marknadsföringsknep – precis som så många andra högtider eller viktiga dagar blivit. Att inte ge paket definierar en inte, man är varken en sämre eller bättre människa. Dessutom är det dyrt att köpa julklappar och på många sätt också en social fråga. Men det är en så lång historia att jag tror vi helt enkelt får dra den en annan gång. Skall vi ändå tillsammans från och med nu normalisera att också kunna fira julklappsfria jular? Det tycker jag! Då så, nu går vi till listan.

27 tips på fina miljövänliga julklappar

Upplevelser

Att ge upplevelser i present är ju en klassiker! Men alla upplevelser är ju heller inte miljövänliga och då gäller det att hitta dem som istället är det. En flygresa till New York är en upplevelse medan en resa dit med segelbåt kan vågas kallas en miljövänlig upplevelse. Denna typ av miljövänliga julklappar låter dig ta del av upplevelser som gör både dig själv, planeten och mottagaren glad.

1 – En resa med kollektivtrafik

Köp en tåg- eller bussbiljett till en fin stad eller ett vackert område i hemstaden! Kanske älskar mottagaren Hangö, så bjud på en resa dit! Eller har någon i ditt liv aldrig varit i Insjöfinland men längtar dit? Ja, det finns ju så klart massor att se både långt bort och nära. Bjud på en liten miljövänlig resa! Bonus om du köper biljett till dig själv också så kan ni åka tillsammans och även du får glädje av presenten.

Läs också:
Att resa lokalt är kul – minisemester i Helsingfors
En resa till mellersta Finland
Tre platser att se i Åbo – res lokalt!

2 – Presentkort till escape room

Oh, ni! Jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag skulle gråta av ren lycka om jag fick det här i present. Eller jag fick faktiskt en gång! Och det var underbart. Om du inte testat escape rooms så GÖR DET, det är så attans kul. Det handlar alltså om att man är inlåst (i vissa fall är man inte ens det utan kan öppna dörren när man vill av säkerhetsskäl) i ett rum och skall följa ledtrådar för att hitta nyckeln eller vägen ut. Det är otroligt kul. Adrenalinkick x 1000!

3 – Gör ditt eget escape room!

Okej det här kanske är ännu roligare. Att göra sitt eget escape room hemma eller någon annanstans med intressanta ledtrådar, hänglås och kassaskåp. Jag har gjort ett både under studietiden för mina studiekompisar och ett för kompisar förra året då jag fyllde år. Blir kanske ett liknande i år igen : ) Men ett måste är nästan att gå på “riktigt” escape room innan för att få lite inspiration. Jag har skrivit mer om hur man skapar sitt eget escape room här.

4 – Ge kultur

Speciellt i dessa tider är det guld värt att stöda teatrar och konstnärer i olika branscher. Köp ett presentkort eller dylikt till en teaterpjäs, en konsert (finns säkert också virtuella konserter) m.m. Stöd lokalt + ge upplevelse i present!

5 – Överraskning

Överraska någon med en kul dag. Knacka på dörren utan förvarning, ring “kom ut!” eller något annat – och gör något du vet att din vän älskar. Jag skulle bli superglad om någon överraskade mig med t.ex. en sushimiddag eller en kväll då jag får maraton-titta på Disneyfilmer med sängmadrassen på vardagsrumsgolvet. Överraskningar är verkliga miljövänliga julklappar.

6 – Tid

Ge tid i någon form. En middag, en heldag i en nationalpark, en dag då mottagaren av julklappen får bestämma allt, bio, filmkväll hemma, spelkvällar m.m. Extra fin present till en person som mår dåligt, är väldigt ensam eller som t.ex. känner sig stressad. Eller som redan har allt!

7 – Ge en kurs!

Jag har bestämt mig för att fortsätta läsa franska (studerade det i högstadiet och gymnasiet och två år på Åbo Akademi) och vill också därtill gå en drejarkurs. En kurs är en helt ypperlig idé som julklapp, för jag är helt säker på att det såväl gynnar mottagarens psykiska hälsa som kursordnaren (ofta kanske ett lokalt litet företag!).

8 – Promenera i skog och natur

Speciellt en person som inte vanligtvis får sig ut i naturen, skulle säkert uppskatta en upplevelsepresent som denna. Promenera en heldag i ett naturreservat eller traska runt i skog, simma i vak, tälta en helg. Ta med din vän ut i naturen och jag är helt säker på att hen kommer älska det! Det är dessutom bevisat att naturen läker människan och t.o.m. är effektiv terapi mot t.ex. depression.

Erbjud din hjälp

Att erbjuda någon sin hjälp är en jättefin julklapp och det gynnar antagligen också den som ger, man blir glad av att göra gott och ställa upp.

9 – Hjälp någon hemma

Behöver din kompis hjälp att reda upp hemma? Är din familj en hamstrarfamilj med för mycket saker? Har du en trött bekant som inte hinner städa hemma? Osv. Hjälp någon som är i behov av hjälp, hur det nu än ser ut. Jag skulle t.ex. gärna diska hemma hos någon med mycket disk om det kunde göra hen lycklig. Inte för att jag gillar att diska men något tillfredsställande är det ju i det. Att se det skitiga traska iväg och det rena komma in.

10 – Lär något du själv kan

Är du jättebra på att måla eller intresserad av fotografi? Kanske har du en fantastisk social förmåga eller är en hejare på någon sport. Om du vet att människor runt dig längtar efter att kunna något du själv kan – ge dem en heldag där ni sysslar med bara det!

11 – Hjälp med pengar

Kan du stöda någon med pengar? Det finns organisationer som donerar matkassar m.m. till mindre bemedlade. Det finns också organisationer som samlar in pengar för att rädda folk i nöd. Osv! Det här är en fin julklapp att ge. Jag gillar Operaatio Ruokakassi här i Åbo.

12 – Reparera något som är trasigt

Om du vet hur man lappar hål i kläder eller kan snickra ihop en trasig möbel etc – erbjud din hjälp! Vad är väl mer hållbart än att sköta om prylar som redan finns?

Nödvändigheter

Jag pratar ofta om hur vi inte nödvändigtvis måste ge materiella presenter för att de faktiskt skall glädja mottagren. MEN det finns också materiella miljövänliga julklappar. Sådant personen ändå kommer att köpa med all säkerhet kan man väl lika bra ge i present istället? Bonus om man väljer den produkten i ett grönare format än vad mottagaren kanske vanligtvis gör, typ: toalettpapper av återvunna fibrer istället för nya. Osv! Att ge presenter personen i fråga ändå själv köper innebär ju att man inte bidrar till ökad konsumtion.

13 – En kalender

Minns ni mitt samarbete med Satokausikalenteri? Jag tror det blir en julklapp jag faktiskt tänker ge i år! Alla kanske inte behöver kalendrar men det gör åtminstone jag och har man en jäkla tidtabell att pussla ihop gynnar såklart en kalender massor. Så, tips tips, om du vet någon som är kalenderberoende är det bara att slå till! Satokausikalenteri är inte endast en kalender utan ger så mycket bonusmaterial då den hjälper en att förstå sig på säsongsmat. Och det är ju eko!

14 – Miljövänliga hygienprodukter

Något många använder oberoende – shampo, balsam, fuktighetskrämer, naturliga deodoranter mm.! Ge i present och paketera in, så både underlättar du för mottagaren ekonomiskt som får se hen öppna paketet med spänning. Välj gärna t.ex. från Falkabutik <3 (endast för personer med adress på fasta Finland, inte Åland. Även upphämtning från Åbo möjligt).

15 – Miljövänliga produkter för hemmet

En annan kategori som folk ofta ändå inhandlar: klädtvättmedel och diskmedel. Du hittar även dessa i miljövänligt format i Falkabutik!

16 – Övriga konsumtionsprodukter

Mat går alltid hem! En korg full med läckra miljövänliga råvaror. Kanske en låda från Fiksuruoka eller Matsmart med svinnprodukter. En kaka bakad med kärlek är trevlig att få, eller t.ex. ingredienserna för en kaka. Ni har säkert sett de där glasburkarna med torra ingredienser som blev så pop för något år sedan. På glasburken tejpar man sedan bara en etikett med text på vilka icke-torra ingredienser som behöver adderas för att baka vad det nu sen är som skall bakas. För en kladdkaka t.ex., lägger man i mjöl, kakao, socker och vaniljsocker i glasburken och tejpar på en lapp där det står hur mycket ägg och fett som behöver adderas. Ni fattar poängen! Testa gärna också mitt underbara (!!!) recept på veganska sega chokladkex, perfekta att ge bort i en gullig liten ask eller glasburk med ett fint kort på. Hemgjort nyponpulver kanske också kan vara kul att ge.

Förutom mat måste jag ju igen nämna också toalettpapper, en lite kul grej att ge i present. Eller lampor och batterier. Eller köksredskap som kastruller och visplar m.m. för den som första gången skall flytta hemifrån (ge gärna av dina egna gamla om du har extra eller köp begagnat, stålindustrin är lite problematisk tyvärr). Också pennor och penslar till den som målar mycket, ett SD-kort till en fotograf och gamla papper och ritblock du kanske hittar hemma, för den som skriver mycket. Det finns konsumtionsvaror som inte är tokiga att ge!

Presentkort

Presentkort är en helt fantastisk idé när du har svårt att välja. Och här kan du ändå göra riktigt snälla val, här kan du hjälpa mottagaren att välja sina miljövänliga julklappar själv. Välj ett litet företag och gärna ett lokalt sådant. Presentkort är guld värda för småföretagare, ett jättebra sätt att stöda och eventuellt locka nya kunder till dem! Ett bra tips är att utgå från mottagaren och göra ett grönare val – älskar hen mode kunde ett presentkort till ett loppis vara nyckeln till en mer hållbar garderob.

Köp Falkabutiks presentkort här! <3

17 – Exempel på bra presentkort:

– till en liten butik med handgjorda produkter
– till ett startup-företag som säljer miljövänliga produkter
– till en matbutik
– till ett familjecafé
– till ett museum
– till ett arbetarinstitut med kurser
– till ett gym/dansstudio/yogalektioner etc
– hemgjorda presentkort med texten “jag hälper dig att städa!” el.dyl.
– till en second hand-butik

Kommer du på fler bra presentkort att ge?

Prylar

Upplevelser, tjänster och presentkort är kul – men ibland vill man ge något helt konkret. En pryl eller något materiellt, liksom. Jag tänker att det här speciellt mycket gäller barn! Det kan vara en klurig ekvation att få att gå ihop, speciellt då barn ofta kan jämföra sina presenter med andra barn osv. Går det att ge miljövänliga julklappar också inom barnfamiljer? Det tror jag!

18 – Second hand-prylar!

Det här måste ju vara det mest hållbara man kan ge! Det finns så otroligt mycket att välja mellan på olika loppisar och jag tycker man gott och väl kan köpa begagnade saker. Håll utkik här i dagarna på Falka, jag jobbar på en lista med loppisar i Åbo.

Läs också:
Så kan du fynda kläder på loppis

19 – Böcker

Böcker är således miljövänliga och hållbara, att de kan ha en väldigt positiv effekt på mottagaren. Böcker är influencers i pappersformat. Självhjälpböcker m.m. kan definitivt vara att föredra liksom böcker med miljötips, t.ex. Min lilla gröna (som nu är på superrabatt fram till slutet av året, passa på!). Älskar någon romaner kanske man väljer det istället (böcker går ju också att köpa second hand eller så kan man ge bort egna gamla böcker). Ett tips för att minska bokens fotavtryck litegrann är att köpa en bok till någon och skriva i pärmen att den *måste* cirkulera. Dvs när nya ägaren läst klart, ges den som present till någon annan, som ger den till någon annan, som ger den till någon annan. Och så finns ju bibbor! Kan man ge bibbakort är det ett riktigt ekotips.

20 – Spel och pussel

Ett brädspel eller pussel – begagnat eller inte. Hållbart också socialt, då det för människor samman. Andra spel är t.ex. kubb, petank m.m. Finns helt säkert att hitta på Tori.fi eller Blocket eller på olika fysiska loppisar. Många kanske dessutom har extra spel hemma de inte längre kommer ihåg, fråga på Facebook om någon vill ge bort gamla sällskapsspel m.m. och ge dem sedan i julklapp!

21 – Något du själv inte längre använder

Det är inte okänsligt att ge något du råkar ha hemma men inte behöver. Ni skulle veta hur glad min syster blev när jag sa att hon äntligen kan ta skrivbordet jag använt, som jag i flera år sade att jag aldrig tänker ge bort. Nu är det hennes och hon älskar det. Samlar din vän på Iittala-glas – ge dina gamla! Har du gamla fina smycken du inte längre behöver – ge dem! Kan vi snälla ta bort det tabubelagda i att ge begagnat i present?

Jag minns att någon någongång tipsade om att ge bort de äldre barnens leksaker till ett yngre genom att bara paketera in det på nytt. Det är ju också en del av julen – att öppna paket.

22 – En kompost

Eller något annat som hjälper mottagaren att göra gröna val. Kanske behöver någon en ministation för återvinning hemma för att faktiskt ta steget att börja sortera. Eller en slickepott att skrapa de sista resterna ur skålen med (kökets överlägset mest miljövänliga redskap, vågar jag påstå!). Och så vidare! Dvs ge en present som kan underlätta den andras gröna livsstil. Vad annat än kompost, återvinningsstation och slickepott kommer du på?

23 – En DIY-produkt

Jag minns hur glad min vän blev då jag gav henne en hemgjord fuktighetskräm till studentgåva. Det gjorde mig så glad att det jag lagt så mycket tid på – och som var miljövänligt med bara naturliga ingredienser – gick hem hos henne. Det är också mysigt att pyssla, kanske kan man ha en heldag med någon annan där man bara pysslar ihop denna typ av presenter? Du hittar en massa fina hudvårdsrecept i Karin Evelinas arkiv.

24 – Ett handgjort smycke från ett litet företag

Jag kan nog inte betona det tillräckligt – hur viktigt det är att stöda småföretagare. Om du har råd – glöm snabbproducerade smycken från HM m.m. och välj istället ett handgjort sådant från en lokal småföretagare. Jag vill varmt tipsa om min kompis Hakki Design som gör superfina smycken i trä av restbitar, snacka om miljövänliga julklappar! Handgjort och rester, ah. Ett tips bara, inget samarbete.

Och något för den som har allt

25 – Ge kärlek

Vi kommer igen in på det här med tid som var listat under upplevelsepresenter. Att ge någon tid och kärlek kan vara guld värt. Det kan betyda så mycket mer än något inpaketerat. Jag tänker också att man aldrig kan få för mycket av just sådant och då passar det ju utmärkt med tanke på att vissa faktiskt redan har “allt”. Att ge kärlek och sin tid passar också den som inte vill ha julklappar, vare sig hen har allt eller inte.

26 – Köp en get

Eller en höna eller något annat och donera till en fattig familj i ett utvecklingsland. Bland de finaste gåvor man kan ge till den som har allt, är hjälp till någon i nöd. Man kan donera mycket till någon som behöver det och ge gesten i gåva till någon i sin närhet. Brukar du ge gåvor som dessa?

27 – Plantera träd

Plantera träd! På bakgården eller i en annan världsdel. Gå med i ett nätverk till vilket du kan donera pengar, för att ge organisationen resurserna att plantera träd. Du kan donera en summa t.ex. till finlänska Luonnonperintösäätiö för att hjälpa dem bevara en skog i Finland och ge det i gåva till din har allting i världen-vän. Jag lyfter på hatten till alla som hjälps åt med trädplanteringen. <3 Fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published.