Ett hem i ständig förändring

I huset Kerttula möts man av en härlig blandning av romantiskt blommiga tapeter á la Laura Ashley, rustika timmerväggar och ljusa färger. Paret Luru Hirva och Masa Karhula har gjort det mesta av renoveringsarbetet själva och kan nu njuta av frukten av sitt arbete även om nästa projekt redan står inför dörren.

Huset Kerttula som finns i den lilla byn Tavastby tio kilometer utanför Lovisa centrum tillhör Luru Hirva och Masa Karhula. Sedan de köpte huset år 2012 har de skapat en charmerande helhet av huset och den tillhörande trädgården.

Sitt namn har huset fått av hunden Kerttu. Den var bara en unghund då den tillsammans med sina ägare flyttade från Helsingfors. Nu stortrivs den med livet på landsbygden.

Ursprungligen var tanken att makarna sommaren 2012 skulle resa till Italien för att köpa sig ett renoveringsobjekt som skulle bli deras fritidsboende.

– Alldeles innan resan ringde min väninna som har fritidsstuga i grannbyn och sade att nu finns här ett sött torp till salu, berättar Hirva.

Luru Hirva i växthuset som fått namnet Glaspalatset. Det var en utmaning för paret att montera byggnaden som består av tusentals delar.

Föll direkt för huset

Tillsammans med maken körde de till Tavastby för att ta sig en närmare titt på huset och föll pladask för det.

– Vi fick genast en uppfattning om vad det kunde bli, säger Hirva.

På hemvägen gjorde de ett anbud som blev antaget. Italienresan blev nog av men fritidshuset var redan inköpt vid det laget.

Glasburkarna i kökshyllan är fyllda av svamp som makarna själva plockat och torkat.

Även om huset köptes som en fritidsbostad dröjde det inte särskilt länge innan de gjorde beslutet att hyra ut lägenheten i centrum av Helsingfors och flytta till Tavastby. Det var de facto när de kommit så långt med renoveringen att det fanns en dusch inomhus. Innan det hade de fått duscha under betydligt enklare förhållande utomhus med bara så mycket vatten som den lilla varmvattenberedaren kunde förse dem med.

Det är mycket som har ändrats i huset efter inköpet. I dag möts besökaren av romantiskt blommiga tapeter á la Laura Ashley samt timmerväggar blandat med ljusa färger. Paret har vinterbonat övre våningen som fått bli sovrum och kontor för reklambyrån Madhouse, som de driver tillsammans.

De rejäla morötterna är odlade av Luru Hirva själv.

Renoverad liderbyggnad

Även den långa liderbyggnaden alldeles invid huset har tagits i bruk efter att ha fått genomgå en ordentlig renovering. Förutom bastu finns där ett sommarsovrum och ett rum för umgänge som de kallar för saloonen. Allt i en rustik och litet bohemisk stil samt förstås egenhändigt gjort.

Någon riktig renoveringserfarenhet hade de inte vid husköpet. Hirva konstaterar att de båda arbetade i reklambranschen och var därför vana vid hårt arbete som kräver all deras tid.

– Vi började med bastun och jag drabbades av en ordentlig renoveringsgalenskap då jag skulle göra klart omklädningsrummet inför ett besök, berättar Hirva.

Hon jobbade och jobbade vilket nog ledde till att utrymmet var klart. När gästerna anlände var däremot allt annat ogjort. Efter den upplevelsen gjorde makarna en pakt som går ut på att den andra har rätt att blåsa av spelet om någon av dem börjar uppvisa liknande symptom.

Luru Hirva i växthuset som fått namnet Glaspalatset. Det var en utmaning för paret att montera byggnaden som består av tusentals delar.

Masa Karhula och Luru Hirva slappnar av tillsammans med hunden Kerttu på det egenhändigt byggda utemöblemanget.

Lärt sig av misstag

– Efter det har allt fungerat bra. Vi har klarat oss utan större misstag vårt i arbete och istället kunnat njuta av att se resultatet av det, berättar hon.

Lidret har de gett smeknamnet ”radhuset” och man kan beskriva det som en sommarstuga alldeles invid hemmet. Tillsammans med ett rustikt utekök som Karhula murat kan de klara sig alldeles ypperligt utan hemmets välutrustade kök. Om det skulle finnas behov av det alltså.

– När vi börjar med ett nytt renoveringsprojekt startar vi med att tillsammans göra upp planerna. Efter det är det jag som gör grovjobbet medan Luru tar hand om ytmaterialen, säger Karhula.

Ledord för allt de gör är att göra allt som de bara klarar av på egen hand och undvika att köpa nytt. På så sätt hålls prisnivån nere. Istället njuter de av att fynda på loppmarknader eller av att renovera möbler som redan finns i deras ägo.

Kan det bli vackrare än färggranna gladioler på ett egenhändigt tillverkat keramikfat.

Blommiga tapeter och ljusa färger är en bra kontrast till den annars så rustika stilen.

Känner sig mycket välkomna

Både Hirva och Karhula vill lyfta fram hur välkomna de känt sig både i Tavastby och i Lovisa sedan flytten. Grannarna tog emot dem med öppna armar. Vänskapen började med att de fick sig en rundtur i byn för att få veta vad som fanns där.

Trots att flytten från huvudstaden till en liten östnyländsk by kan kännas slumpmässig har Hirva faktiskt sina rötter från sin mors sida i Lovisa. Hirvas morfar, Birger Törnblom, var Lovisabo.

Sedan flytten har de njutit av att delta i en mängd medborgarinstitutkurser i staden.

– Vi började till och med studera svenska för vi trodde att här fanns människor som inte förstod finska, säger Hirva och skrattar till vid minnet.

Sovrummet finns i det nyrenoverade lidret och där sover paret så länge vädret bara tillåter.

Lovisaflytten har också inneburit att de tagit upp sina konststudier och i somras höll de en gemensam utställning i Lovisa i det nya Art Gallery Lovisa.

Trots att huset och liderbyggnaden i det stora verkar vara färdigrenoverade tar arbetet inte slut. Alldeles nyligen köpte de grannhuset som endast ligger ett stenkast ifrån Kerttula. Det kommer troligen att bli ett gästhus när det blir klart. I vilken stil det görs är ännu inte avgjort men om man utgår från det arbetet de redan har gjort kommer det att bli något alldeles särskilt som överraskar i varje rum.

Överallt i trädgården hittar man konst och vackra stilleben. Keramikhuvudet är gjort av Masa Karhula.

Leave a Reply

Your email address will not be published.