Engagerad eldsjäl lyfte en hel stadsdel

När Airi Kallio för 40 år sedan flyttade till gamla stan i Borgå var den något helt annat än vad den är i dag. Kallios känsla för stil är nog en av ingredienserna till att hennes projekt blivit så framgångsrika. Interiörerna i lokalerna är i gammal stil med äkta stilmöbler.

Kallios känsla för stil är nog  en av ingredienserna till att hennes projekt blivit så framgångsrika. Interiörerna i lokalerna är i gammal stil med äkta stilmöbler..

När Airi Kallio för 40 år sedan flyttade till gamla stan i Borgå var den något helt annat än vad den är i dag.

– På den tiden var det otvättade mörka skyltfönster och om det kom turister så transporterades de med buss direkt till museet vid gamla Rådhustorget, minns hon.

Det fanns endast ett par butiker som sålde souvenirer och det var allt. Kundkretsen i den övriga var Borgåbor och inte eventuella turister.

Kallio har gjort ett rejält avtryck i Borgås gamla stad tack vare sin verksamhet som företagare. I affärslokalen där Galleri Helmi nu verkar på Mellangatan 7 grundade hon först en möbelverkstad och efter en tid en hantverksbutik. Ett par år senare grundade hon te- och kafferummet Helmi i huset bredvid. Caféet blev snabbt en favorit bland både Borgåbor och kunder från huvudstadsregionen.

Galleri Marski en föregångare

I slutet av 90-talet flyttade hon sin restaureringsverksamhet till Ågatan alldeles intill Mannerheimgatans bro. Då föddes också galleri Marski som är det nuvarande galleriets föregångare.

– Min passion har alltid varit färger, stilar och estetik, säger hon.

Som exempel ger hon färgvärlden i galleriet. De milda gråa och rosa färgtonerna hon använt har hon själv blandat ihop av färgpigment. Alla nyanser som finns i respektive färg kommer ifrån samma färgskala vilket gör att de passar ihop alldeles utmärkt.

En del av galleriet är helgat åt de olika konstnärerna som ställer ut men man kan också njuta av ett glas vin eller cava under sitt besök. Med det litet annorlunda konceptet hoppas Kallio på att galleriet också skall vara en träffpunkt för besökare i gamla stan.

Med en känsla för stil

Kallios känsla för stil är nog  en av ingredienserna till att hennes projekt blivit så framgångsrika. Interiörerna är i gammal stil med äkta möbler från tidsperioden. Restaureringarna som krävts är gjorda med hjälp av gamla dekorationsmetoder. Ett besök i caféet blir därför också en liten tidsresa.

I dag är finns det fler företag som verkar med liknande koncept men då hon inledde sin verksamhet i början av 80-talet var det ett helt nytt sätt att tänka. Man kan gott konstatera att hon varit en pionjär i och med skapandet av en framgångsrik företagsvärld där både gamla restaureringsmetoder och kärleken till det vackra har lyfts fram.

Lovisa Kapellet är Kallios senaste stora projekt. Det är en pietetsfullt renoverad restaurang med tillhörande café som har anor från badhustiden i Lovisa och blomstrade i mitten av 1800-talet. Kallio har ägt byggnaden redan i tolv år. Av den tiden har fem år gått åt till att renovera huset och sju år till att driva verksamheten.

Det som man i dag kan beskriva som ett visitkort för Lovisa var då hon köpte det en fallfärdig byggnad som knappt någon trodde att man kunde rädda.

Sönerna Leo-Matti och Otto-Ville arbetar båda inom företaget. Leo-Matti sköter om administrationen och Otto-Ville står för mat och konditori. Som bäst sker en generationsväxling inom företaget.

På frågan om hon efter den planerar att gå i pension skrattar hon till och skakar på huvudet.

– Tvärtom skulle jag gärna vilja börja med ett nytt projekt igen, säger hon.

Det blir spännande att se vad det kan vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.