En julafton bland palmerna: ”Ibland undrar jag vad jag riktigt tänkte”

Johanna Långbacka kallar sig själv för både traditionsdyrkare och julgalen. I år kommer hennes jul ändå att bli allt annat än traditionell.

– Julen är en tid då familjen samlas, på gott och ont, men mest på gott. En tid då man myser, ser på Kalle Anka, äter gott i mängder och bara njuter. Ja, årets bästa tid helt enkelt!

Så väljer 24-åriga Johanna Långbacka att beskriva julen.

Det är aningen otippat att en person som säger så också väljer att bosätta sig på andra sidan jordklotet och fira julen där, långt borta från vänner och familj. Men precis så blev det ändå för Långbackas del.

I augusti sade hon och sambon Filip Österholm upp sitt hyresavtal för lägenheten i Helsingfors. De packade varsin stor ryggsäck och satte sig sedan på ett flyg mot Australien. På frågan när de kommer hem igen svarade de bara ”vi får se”.

Nu närmar sig en jul i värmen. Julgranarna har bytts mot palmer och någon Fazers blå finns inte inom synhåll.

– Ibland undrar jag nog vad jag riktigt tänkte med. Jag som älskar julen och nu kommer jag själv att vara så långt borta då familjen slår sig ner för att se på Kalle Anka.

Att spendera julen bland palmerna känns förvånansvärt okej, men Fazers blå kommer att vara mycket saknad.

Upplysta palmer skapar julstämning

Vanligen firar hon julhelgen tillsammans med familjen i Korsholm och en kall jul är mer av en regel än ett undantag.

I år blir det märkbart varmare och grönare eftersom sommaren precis kört i gång i Australien i december. Men jul firas där ändå.

– Redan då vi kom hit i augusti fanns det julpynt i butikerna så den delen blir jag inte utan. Men Fazers blå har jag inte sett här så jag får väl försöka nöja mig med någon annan choklad i stället.

I stället för en upplyst Alexandersgata i Helsingfors omges hon nu av upplysta palmer.

– Egentligen är belysningen här inte tänkt som julbelysning. Här är palmerna upplysta året om eftersom kvällarna är så mörka. Men en julgalen person som jag kan ju intala mig att det är för julens skull de lyser, säger Långbacka.

Firar dubbelt upp i stället

Eftersom paret bestämt sig för att resa runt i Oceanien står det ännu oklart exakt var de kommer att befinna sig på själva dopparedagen.

– Som det ser ut nu kommer vi att vara i Sydney och då betyder det att julafton firas på tumanhand med min sambo. Jag antar att vi kommer att fira den på stranden i omkring 25-30 graders värme.

Långbacka beskriver sig själv som en person som trivs med rutiner och som gillar att ha framtiden planerad – eller sådan var hon åtminstone då hon lämnade Helsingfors.

– Jag trodde aldrig jag skulle säga detta, men just nu är min enda fasta punkt i livet min sambo Filip och ändå skrämmer det mig inte alls. Jag tycker det är mer spännande än skrämmande.

I vanliga fall är julmiddagen en av de viktigaste delarna av julafton och Långbacka vet precis vad hon då vill se uppdukat på julbordet. Ingen äkta julmiddag utan mormors limpa, Stockmos julmust och lax i mängder.

– Konstigt nog så känns det inte alls så illa att jag nu missar allt det goda. Nu har jag bara all orsak i världen att fira jul två gånger och i stället njuta av alla godheter då jag kommer hem igen. Då säljs dessutom julchokladen billigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.