3 goda soppor för regniga höstdagar

Soppa höjer mysfaktorn hemma och slätar över vilken dålig dag som helst. Släng en filt över dig och mys ner dig i soffan med en skål varm soppa! Här har jag samlat 3 absoluta favoritsoppor för regntunga höstdagar.

Malins gröna soppa

En fusion mellan spenatsoppa och zucchinisoppa. Servera med kokta ägg och pumpafrön!

4 portioner
  • 1 st gul lök skalad och hackad
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 1 st zucchini grovhackad
  • 4 st potatisar medelstora, skalade och i bitar
  • 2 st buljongtärningar grönsaks-, eller hönsbuljong
  • 1 påse babyspenat
  • 1 dl grädde salt och peppar efter smak

GÖR SÅHÄR

  • Hetta upp oljan en tjockbottnad kastrull som rymmer 3 liter.
  • Fräs löken mjuk i oljan.
  • Tillsätt zucchini och potatis och låt fräsa med i en minut.
  • Tillsätt vatten så mycket att det täcker ingredienserna i kastrullen. Smula ner buljongtärningarna och låt alltsammans puttra tills potatisen är mjuk; ca 15 minuter.
  • Rör ner spenaten direkt i soppan.
  • Mixa soppan slät med stavmixer och späd med grädden.
  • Smaka av soppan med salt och peppar. Om soppan är för tunn kan du reda av den med en matsked maizenastärkelse utrörd i kallt vatten som du tillsätter under kokning.
  • Servera soppan med kokta ägg och pumpafrön

 


Enkel laxsoppa

I det här receptet utgår jag ifrån en bit benad bit laxfilé som jag sparat i frysen. Fryst lax går enkelt att tärna i bitar och lossa skinnet av.

4 portioner
  • 8 st potatisar skalade och tärnade
  • 2 st morötter skalade, delade och slantade
  • 3 st buljongtärningar (jag tog 2 st fiskbuljong och 1 grönsaksbuljong)
  • 0,5 st zucchini delad på längden och skivad 3 stjälkar vårlök strimlad
  • 1 näve dill hackad 1 burk crème fraiche 28% 200g
  • 300 g laxfilé i bitar 2 msk sweet chilisås salt och peppar efter smak

GÖR SÅHÄR

  • Lägg potatis och morötter i en kastrull (3 liter) och häll på vatten tills det täcker rotsakerna.
  • Smula ner buljongtärningar och låt koka upp.
  • Tillsätt zucchini, vårlök och dill. Låt puttra i 10 minuter.
  • Rör ner crème fraiche och laxen. Låt soppan puttra sakta i 5 minuter.
  • Smaksätt sweet chilisås, salt och peppar.

 


Vegansk Noodle Bowl

4 portioner
  • 3 knippen risnudlar
  • 1 st liten gul lök, strimlad
  • 5 st jumbochampinjoner, strimlade
  • 2 st morötter, skalade och skurna i tunna stavar
  • 1 bit vitkål, (500g) fint strimlad kokosolja till stekning
  • 3 tsk sojasås (tamari)
  • 3 tsk grön currypasta
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk sweet chilisås
  • 2 st buljongtärningar grönsaksbuljong
    salladslök hackad,
    till garnering avokado skivad,
    till garnering sesamfrön

GÖR SÅHÄR

  • Värm en stekpanna och tillsätt ca 1 msk kokosolja.
  • Fräs löken mjuk i oljan och för sedan över löken i en kastrull.
  • Tillsätt sedan champinjoner i stekpannan och bryn dem tillsammans med sojasås. För över dem i kastrullen.
  • Ta mer kokosolja i stekpannan och fräs morötter och vitkål mjuka. Krydda med grön currypasta, curry, paprikapulver och sweet chili. För över i kastrullen.
  • Ta lite vatten i stekpannan och vispa runt. Häll spadet i kastrullen.
  • Tillsätt ytterligare vatten i kastrullen så att det täcker alla grönsaker. Smula ner 2 buljongtärningar och rör om.
  • Låt soppan koka upp. Smaka av spadet.
  • Lägg ner risnudlarna i soppan och stäng av värmen. Låt nudlarna dra i spadet några minuter tills de mjuknat.
  • Lägg upp soppan i skålar och toppa med hackad salladslök, avokadoskivor och sesamfrön.

Leave a Reply

Your email address will not be published.